"Fuzionita" - astfel poate fi numita epidemia fuziunilor de partide, chiar daca ele nu sunt duse la bun sfarsit; ele contribuie la imaginea haotica pe care spectrul politic o ofera.
Din punct de vedere psihologic, fuzionita este urmarea angoase
"Fuzionita" - astfel poate fi numita epidemia fuziunilor de partide, chiar daca ele nu sunt duse la bun sfarsit; ele contribuie la imaginea haotica pe care spectrul politic o ofera.
Din punct de vedere psihologic, fuzionita este urmarea angoasei multor politicieni de a putea pierde locul lor in Parlamentul de la Bucuresti sau de a nu intra in cel european. De aici, tot felul de tactici, unele din capul locului condamnate la esec si stare generalizata de nesiguranta - absenta in tarile occidentale.
In spectrul liberal al politicii, angoasa se manifesta mai ales la cei exclusi sau pe punctul de a fi exclusi din acest partid. Cum deocamdata ei sunt amenintati sa ramana - vorba lui Caragiale - "fara coledzi", presiunea acestora asupra Partidului Democrat care i-a comanditat e in crestere. Oricat de puternic ar fi PD-ul, nu va putea face fata presiunii prietenilor sai disidenti liberali, in cap cu domnii Stolojan si Stoica.
Fuzionita este insa si urmarea ridicarii pragului electoral cu ani in urma, masura in sine binevenita, pe care strategii de partid nu totdeauna reusesc sa o asimileze. Pe de alta parte, trebuie spus ca, deocamdata, spectrul existent al partidelor politice nu are un loc vacant in care ar putea intra acel mare partid prezidential situat intre dreapta si stanga la care viseaza domnii Stoica si Stolojan; despre acest partid va fi insa vorba in platforma-program a disidentilor liberali. Asemenea incercari sunt cauza principala a tensiunilor; in spatele lor ar sta insusi presedintele Basescu. In mod firesc, premierul Tariceanu opune rezistenta. Se pune intrebarea, din nou, de ce insista democratii, care stau bine in sondaje, pe fuziunea cu liberalii, daca nu din dorinta de a lichida PNL, servindu-se si de disidenti, eventual.
Pe de alta parte, trebuie spus ca exista o neincredere fundamentala fata de orice propunere binecuvantata de Cotroceni. Sprijinul dat de PD disidentilor liberali exclusi din partid a intensificat neincrederea. Cine e de vina? Greu de spus... Dar parca vina principala revine celui care detine puterea majora, adica presedintelui Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.