Miercuri seara, dupa orele de serviciu la Cotroceni, Theodor Stolojan a tinut o conferinta de presa dedicata excluderii sale din PNL. Dupa sedinta de la Sectorul 2, consilierul prezidential a avut posibilitatea de a replica pe toate posturile de radi
Miercuri seara, dupa orele de serviciu la Cotroceni, Theodor Stolojan a tinut o conferinta de presa dedicata excluderii sale din PNL. Dupa sedinta de la Sectorul 2, consilierul prezidential a avut posibilitatea de a replica pe toate posturile de radio si tv. Cum jurnalele de Actualitati se difuzeaza cam la aceeasi ora, seara de marti ne-a oferit o imagine a unui Theodor Stolojan alergand cu telefonul de la o televiziune la alta, intr-o succesiune dictata de hazard. Si cum pe fiecare post tv a spus cam aceleasi lucruri, cine a avut ideea de a trece de la o televiziune la alta l-a avut in urechi timp de o ora pe Theodor Stolojan. La talk-show-urile de la zece, ajuns la capatul puterilor, exclusul si-a trimis in studiouri, ca sa-l jeluiasca, vreo cativa tovarasi de revolta anti-PNL. Excesul de reactie, nitel ciudata la un politician pe care ni-l aminteam scump la vorba, parea a fi epuizat partitura lui Theodor Stolojan. N-a fost asa.
Miercuri seara, domnia sa si-a facut aparitia in persoana pe micile ecrane sub semnul unei conferinte de presa. Cum prea multe lucruri diferite de cele din seara de marti nu s-au zis, avem temeiuri sa credem ca altul a fost scopul pentru care au fost convocati jurnalistii.
Si anume de a profita de scandal pentru a face nitica publicitate momentului programat a se petrece duminica la Pitesti. Prezenta celorlalti tovarasi de revolta intr-un tablou rupt parca din opereta intareste aceasta banuiala.
Miercuri seara, asadar, am avut ocazia de a afla chiar de la liderul disidentilor cateva amanunte despre platforma Grupului de relansare a PNL. Un soi de salata inainte ca ospatarul sa aduca ciorba de burta - ca sa apelam si noi la pivnita cu comparatii de tip TAPL, avand ca proprietar recunoscut pe seful lui Theodor Stolojan, presedintele Traian Basescu. Trecand rapid peste chestiunea excluderii din PNL, vorbitorul s-a oprit asupra motivelor pentru care Grupul celor cinci va lansa platforma mult asteptata.
Principalul motiv asupra caruia a insistat cu deosebire Theodor Stolojan l-ar constitui momentul de cumpana in care s-ar afla azi PNL. Atat in interventia dedicata excluderii, cat si in Apelul catre liberali, Theodor Stolojan a schitat un tablou sumbru al situatiei in care a ajuns fostul sau partid. PNL a scazut dramatic in sondaje. PNL nu mai are nici macar viitor imediat. Tot ceea ce au facut membrii PNL (sub conducerea sa, desigur) in vremuri grele e pe cale sa se duca pe apa sambetei. Se intelege ca actuala conducere nu-si da seama ca vaporul PNL se scufunda. Asemenea pasagerilor de pe Titanic, premierul si ai lui benchetuiesc de zor, in timp ce aisbergul se indreapta spre lovitura fatala. Vazand primejdiile care ameninta PNL, Theodor Stolojan s-a gandit sa intervina. Cheltuind nervi, energie, talent, inteligenta, dar mai ales cheltuindu-si din timpul de odihna, dat fiind ca implicarea in viata PNL are loc dupa programul de lucru de la Cotroceni. Asadar, tot ceea ce face domnia sa in aceste zile in fruntea grupului de disidenti nu da curs sugestiilor venite de la Cotroceni, cum insinueaza rauvoitorii, si, cu atat mai putin, nu tradeaza ambitia de a reveni in fruntea partidului. Nu. Domnia sa se sacrifica. Nu numai pentru PNL, dar si pentru Romania.
Desigur, situatia PNL nu-i chiar atat de catastrofala cum o descrie Theodor Stolojan. Dracul nu-i chiar atat de negru. Sondajele obsesiv invocate de fostul presedinte si candidat la Presedintie dau Aliantei D.A. un scor neobisnuit de mare dupa aproape doi ani de mandat si, mai ales, doi ani de scandaluri. Ba chiar daca ne gandim ca guvernul e sustinut de o coalitie, ca Traian Basescu si-a facut un tel din a denunta guvernarea, putem spune ca nu sunt prea mari motive de neliniste. Sa admitem insa ca ingrijorarea consilierului prezidential e indreptatita. Poate ca stand prin preajma lui Traian Basescu, Theodor Stolojan va fi aflat date pe care noi, atat de departati de Cotroceni, nu le stim. Ce solutie propune Grupul condus de Theodor Stolojan pentru salvarea PNL? O fuziune cu PD intr-un partid de centru dreapta sub semnul recunoasterii lui Traian Basescu drept Conducator de dupa perdea. Asta ar insemna insa disparitia PNL. De unde putem trage concluzia unui paradox: Theodor Stolajan si ai lui vor sa salveze PNL de la prabusirea in sondaje prin stergerea de pe harta politica a tarii. Asemenea unui ins care, pentru a fi salvat de la inec, e omorat prin sugrumare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.