Roman arestat pentru spionaj
Cinci cetateni straini, doi irlandezi, un israelian, un rus si un roman, precum si trei nigerieni au fost inculpati, marti, pentru spionaj de catre Tribunalul Federal din Abuja. Se pare ca informatiile secret
Roman arestat pentru spionaj
Cinci cetateni straini, doi irlandezi, un israelian, un rus si un roman, precum si trei nigerieni au fost inculpati, marti, pentru spionaj de catre Tribunalul Federal din Abuja. Se pare ca informatiile secrete obtinute de cetatenii straini de la oficialii nigerieni sunt legate de o locatie protejata a statului nigerian si urmau sa fie transmise atasatului militar al Ambasadei Rusiei la Abuja.
Suspectii, acuzati pentru spionaj, mai ales, in beneficiul propriilor tari, intre ianuarie 2004 si iunie 2006, au pledat nevinovati in cele douasprezece capete de acuzare retinute impotriva lor.
Romanul Bogdan Dumitrescu, in varsta de 50 de ani, israelianul Eliav Hommossany, de 46 de ani si irlandezul James Nolan, de 40 de ani, precum si cei trei inculpati nigerieni, s-au aflat in sala de judecata la prezentarea acuzatiilor. Ceilalti doi straini, irlandezul Michael Quinn, de 65 de ani si rusul Nikolai Salnikov, de 51 de ani, sunt disparuti. Ei au fost dati in urmarire generala de autoritatile nigeriene. Inculpatii nigerieni, Vincent Mathew Shigrut, Godwin Aboh si Samuel Okogie, sunt trei functionari de la Ministerul nigerian al Apararii. Ei sunt acuzati de a fi obtinut pe cai ilicite, de a fi reprodus si transmis informatii secrete catre cei cinci straini.
Acuzatii au fost retrimisi in detentie, iar judecatorul Binta Murtala-Nyarko a fixat urmatoarea audiere la 21 noiembrie 2006. Cei sase sunt pasibili de 14 ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati.
Cetateanul roman Bogdan Dumitrescu, care a fost retinut de autoritatile nigeriene sub acuzatia de detinere, preluare si copiere de documente clasificate, se afla in Nigeria in calitate particulara, in baza unui contract individual cu o firma nigeriana cu sediul in Lagos. Dumitrescu nu lucreaza pentru statul roman si este director regional la o firma locala de anvergura internationala. Cetateanul roman Bogdan Dumitrescu a fost retinut de autoritatile nigeriene in cursul zilei de 9 octombrie. Pe 10 octombrie 2006, dosarul cetateanului roman a fost inaintat Tribunalului Federal din Abuja unde i s-au prezentat acuzatiile mentionate.
Acuzatiile formulate de autoritatile nigeriene au fost insa respinse de cetateanul roman. Prin urmare, Tribunalul Federal a stabilit un nou termen pentru discutarea cazului, respectiv 21 noiembrie 2006.
Conform responsabilitatii ce ii revine pe linia protejarii cetatenilor romani aflati pe teritoriul altor state, MAE, prin ambasada tarii noastre de la Abuja, a acordat asistenta de specialitate cetateanului roman si va continua sa-l sprijine pe acesta pe tot parcursul procesului intentat de autoritatile nigeriene.
MAE confirma
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, ieri, arestarea si inculparea unui roman pentru spionaj in Nigeria, alaturi de alte doua persoane, de origine irlandeza, respectiv israeliana. Bogdan Dumitrescu, in varsta de 50 de ani, a fost inculpat, marti, de Inalta Curte Federala din Abuja pentru detinere, preluare si copiere de documente clasificate. Potrivit unui comunicat al MAE remis, ieri, Mediafax, Bogdan Dumitrescu a fost retinut luni de autoritatile nigeriene, dosarul cetateanului roman fiind inaintat, marti, Tribunalului Federal din Abuja, unde i s-au prezentat acuzatiile mentionate.
Conform responsabilitatii ce ii revine in privinta protejarii cetatenilor romani aflati pe teritoriul altor state, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Abuja, a acordat asistenta de specialitate cetateanului roman si va continua sa-l sprijine pe acesta pe tot parcursul procesului intentat de autoritatile nigeriene.
Presa israeliana preconizeaza eliberari pe cautiune
Arestarea, in Capitala Nigeriei, a unui grup de oameni de afaceri, intre care un roman, un israelian si un irlandez, a retinut atentia mass-media israeliene, care a publicat, ieri, cateva materiale privind aceasta "afacere neguroasa", apreciind ca nu e vorba de spionaj impotriva Nigeriei. Astfel, cotidianul "Yediot Aharonot" titreaza: "Legatura nigeriana. Un israelian banuit ca a mituit functionari superiori nigerieni". Publicatia aminteste ca acesta a fost arestat, alaturi de un roman si un irlandez, sub suspiciunea ca ar fi incercat sa obtina informatii si documente secrete pe cai ilegale. Ministerul de Externe din Ierusalim nu avea multe informatii privind cazul, dar a confirmat arestarea cetateanului israelian. Ambasada Israelului in Nigeria urmareste de-aproape cazul. Din cele cunoscute in Israel, grupul din care face parte si cetateanul roman a participat la o licitatie. In urma unui denunt venit din directia unei firme concurente, cetatenii straini si cei nigerieni au fost arestati banuindu-se ca au primit mita. Licitatia se referea la o mare lucrare pentru Ministerul Apararii al Nigeriei. Inculpatii i-ar fi mituit pe cativa functionari superiori ai ministerului, care le-au pus la dispozitie documente secrete si i-au informat despre conditiile oferite de concurenti. Cei sase arestati au fost adusi in fata unui judecator, iar la Ierusalim se vehiculeaza ca acestia vor fi judecati in stare de libertate in urma achitarii unei cautiuni. In fata judecatorului toti cei sase arestati au declarat ca sunt nevinovati, afirmand ca ar fi vorba despre o inscenare a concurentilor care au participat la licitatie. Lucrurile s-au incurcat dupa ce Politia nigeriana a aflat ca documentele sustrase au fost fotocopiate si trebuiau sa ajunga la Ambasada Rusiei din Nigeria. Daca vor fi condamnati, cei trei cetateni straini, romanul, israelianul si irlandezul sunt pasibili de 14 ani de inchisoare. La randul sau, cotidianul "Maariv" scrie ca cei trei nigerieni arestati sunt banuiti de spionaj, insa nu si israelianul. Se pare ca nici romanul Dumitrescu nu este suspectat de spionaj si ar putea fi eliberat pe cautiune in cursul zilei de astazi. Potrivit Jerusalem Post, oficialii israelieni au dezmintit, marti, ca inculparea romanului, alaturi de cetatenii israelian si irlandez, de catre autoritatile de la Abuja ar avea legatura cu un act de spionaj, precizand ca este vorba de o infractiune "pur comerciala". Infractiunea a avut un caracter "pur comercial" si nu a fost "politica sau legata de spionaj", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe israelian, citat de Jerusalem Post.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.