Aurelian Pavelescu (foto), purtatorul de cuvant al PNTCD, ii solicita Ministrului de Justitie Monica Macovei revocarea de indata a Ordinului de infiintare a Directiei pentru combaterea criminalitatii si intrarea in legalitate prin promovarea, daca es
Aurelian Pavelescu (foto), purtatorul de cuvant al PNTCD, ii solicita Ministrului de Justitie Monica Macovei revocarea de indata a Ordinului de infiintare a Directiei pentru combaterea criminalitatii si intrarea in legalitate prin promovarea, daca este cazul, a unui proiect de lege organica ce ar reglementeze activitatea acestei structuri. "Atat SIPA, cat si noua Directie, continuatoarea SIPA, au fost compuse din cadre militare, care isi desfasoara atributiile potrivit Statutului cadrelor militare, definindu-se drept "componente ale fortelor armate", fiind vorba despre unitati militare, potrivit legii. Art. 188 din Constitutie dispune insa imperativ ca organizarea si functionarea fortelor armate, precum si a componentelor fortelor armate se reglementeaza prin lege organica. In aceasta situatie, reglemetarea SIPA si a Directiilor continuatoare prin Ordin al ministrului este vadit neconstitutionala. De altfel, SIPA a fost desfiintata din aceste considerente si, dupa cate imi amintesc, dvs., pe atunci reprezentant al societatii civile, v-ati pronuntat asupra neconstitutionalitatii acestui serviciu, care timp de sapte ani s-a sustras chiar si controlului parlamentar", explica Pavelescu. El ii solicita Monicai Macovei desecretizarea arhivelor SIPA si ale Directiilor continuatoare si punerea lor la dispozitia Parlamentului, a societatii civile si a oricarei persoane interesate, deoarece "nu pot fi secretizate acte de politie politica, in sensul aratat mai sus, asemenea acte neputand beneficia de protectia statului de drept", urmand ca toate actele realizate de aceste structuri ilegale sa fie anulate. Taranistii vor sustine demersurile Monicai Macovei in vederea restabilirii ordinii de drept si a respectarii principiului suprematiei legii, subliniaza Pavelescu, adaugand ca in caz contrar, PNTCD va deschide procedurile legale pentru anularea Ordinului ministrului in instanta de contencios administrativ. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.