Efectuarea unor noi teste nucleare in Coreea de Nord va depinde de politica Statelor Unite, a declarat, ieri, un important oficial de la Phenian, Kim Yong-nam. El a reafirmat decizia tarii sale de a reveni la masa negocierilor hexagonale (cele doua C
Efectuarea unor noi teste nucleare in Coreea de Nord va depinde de politica Statelor Unite, a declarat, ieri, un important oficial de la Phenian, Kim Yong-nam. El a reafirmat decizia tarii sale de a reveni la masa negocierilor hexagonale (cele doua Corei, SUA, Japonia, China si Rusia) doar daca Statele Unite renunta la sanctiunile financiare pe care le-a impus Phenianului.
In aceeasi idee, un alt oficial nord-coreean a afirmat, la Beijing, sub conditia anonimatului, ca o eventuala decizie a Consiliului de Securitate al ONU de a impune un regim de sanctiuni stricte asupra Phenianului va echivala, in opinia autoritatilor nord-coreene, cu o declaratie de razboi, determinandu-le sa procedeze la "contramasuri".
Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA, China) au dezbatut, marti, sanctiunile propuse de Statele Unite si Japonia pentru a constrange Phenianul sa-si abandoneze programul nuclear. Consiliul de Securitate ONU are in vedere invocarea Capitolului VII al Cartei Natiunilor Unite. Rezolutiile in baza Capitolului VII confera Consiliului competente majorate, inclusiv militare, pentru a raspunde "amenintarilor la adresa pacii si actelor de agresiune".
Capitolul cuprinde insa si prevederi mai putin dure, spre exemplu, articolul 41, stipuland "masuri care nu implica folosirea fortei armate" pentru a raspunde amenintarilor la adresa pacii.
Aliat traditional al Coreei de Nord, China, desi a condamnat testul nuclear nord-coreean, ramane reticenta in privinta invocarii Capitolului VII, potrivit unei surse diplomatice.
Beijingul este de acord cu invocarea "anumitor elemente" din Capitolul VII al Cartei ONU in textul viitoarei rezolutii destinate sanctionarii Coreei de Nord, a anuntat, ieri, ambasadorul chinez la ONU, Wang Guangya. Aceste declaratii sugereaza ca Beijingul ar accepta o rezolutie redactata in baza articolului 41 si nu in baza Capitolului VII in general, pentru a se evita crearea posibilitatii ulterioare de a folosi represalii militare impotriva Phenianului.
Sud-coreenii vor bomba atomica
Seulul se va alatura eventualelor sanctiuni economice impotriva Phenianului ca raspuns la testul nuclear nord-coreean, dar va respinge orice optiune militara, a precizat, ieri, premierul sud-coreean, Han Myung-sook. De asemenea, sud-coreenii au refuzat, ieri, sa se pronunte asupra unei eventuale participari la interceptarea navelor nord-coreene, in cadrul sanctiunilor propuse de SUA, anuntand ca isi vor preciza pozitia privind eventuala implicare in PSI (Initiativa de securitate impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa) dupa dezbaterile din Consiliul de Securitate al ONU.
Coreea de Sud a declarat ca doreste ca intreaga comunitate internationala sa adreseze regimului de la Phenian un mesaj "clar si ferm" si "sa vorbeasca pe o singura voce".
Marea majoritate a sud-coreenilor considera ca tara lor ar trebui sa se doteze cu arma atomica, releva un sondaj de opinie.
Conform anchetei publice, publicata in cotidianul JoongAng, citat de Rompres, 65% din persoanele chestionate vor ca statul sud-coreean sa devina putere nucleara si numai 32% se opun unui astfel de statut.
Coreea de Sud a abandonat un proiect de program nuclear in anii '70, in urma unor puternice presiuni americane si s-a declarat tara denuclearizata, in 1991, dupa retragerea, de catre fortele SUA desfasurate pe teritoriul sau, a armamentului nuclear.
Franta: "O explozie ratata"
La scara internationala, parerile in privinta experimentului nuclear nord-coreean raman, deocamdata, confuze. SUA si-au declarat, inca de acum doua zile, scepticismul cu privire la faptul ca a fost vorba, intr-adevar, de un test nuclear, asigurand ca vor intreprinde investigatiile necesare, inainte de a formula o opinie definitiva. Ambasadorul american la Tokyo, Thomas Schieffer, a mers si mai departe, afirmand, ieri ca "este posibil ca lumea sa nu stie niciodata daca Phenianul a efectuat intr-adevar un test nuclear saptamana aceasta".
La doua zile dupa ce Phenianul a anuntat ca a detonat un dispozitiv nuclear, expertii americani si japonezi nu reusisera sa determine daca seismul de luni din Coreea de Nord a fost, intr-adevar provocat, de o explozie nucleara.
Conform ministrului francez al Apararii, Michele Alliot-Marie, "daca a fost vorba de o explozie nucleara, a fost o explozie ratata". Nici Franta nu afirma cu certitudine ca a fost un test nuclear. "Noi, la fel ca si americanii si altii, am inregistrat o explozie de o intensitate relativ limitata. Avand in vedere aceasta intensitate redusa, este inca foarte greu de spus daca este vorba de o forma de explozie pe baza de explozibili clasici in cantitate mare, sau daca este intr-adevar o explozie nucleara", a comentat Alliot-Marie.
Doar Rusia s-a declarat convinsa de veridicitatea testului nuclear.
Japonia intretine panica
Premierul nipon, Shinzo Abe, s-a pronuntat, ieri, in favoarea unor sanctiuni "penalizatoare" impotriva Coreii de Nord, "chiar daca se va dovedi ca testul nuclear anuntat luni de Phenian a fost un esec".
De la tirurile de racheta nord-coreene din 5 iulie ac, Tokyo a impus deja o serie de sanctiuni economice impotriva dictaturii comuniste de la Phenian Cele doua tari vecine nu au relatii diplomatice
Guvernul Shinzo Abe intentioneaza sa interzica toate importurile provenind din Coreea de Nord, toate escalele navelor nord-coreene in Japonia si sa refuze intrarea pe teritoriul sau a tuturor nord-coreenilor, potrivit mass-media nipone.
In afara acestor sanctiuni, Japonia este favorabila recurgerii la cele prevazute in capitolul VII din Carta ONU.
Televiziunea publica nipona NHK a anuntat, ieri dimineata, citand surse anonime, un al doilea test nuclear nord-coreean. Informatia a fost foarte rapid dezmintita.
Si Agentia meteorologica japoneza a confirmat ulterior ca nu a detectat nici o activitate seismica in Coreea de Nord miercuri dimineata. Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade a fost, intr-adevar, inregistrat la ora locala 08:58 (02:58, ora Romaniei), dupa 20 de minute de la anuntul televiziunii NHK. In plus, epicentrul cutremurului a fost localizat in Oceanul Pacific, la peste 1000 de kilometri de Coreea de Nord.
Ministerul de Externe de la Tokyo a afirmat, insa, ca detinea informatii precise, conform caror Phenianul urma sa procedeze la o noua experienta nucleara, in cursul zilei de ieri. Tensiunile dintre Japonia si Coreea de Nord au escaladat dupa lansarea, de catre Phenian, a rachetei balistice Taepodong-1, care a intrat in spatiul aerian japonez in 1998. Coreea de Nord se afla la doar 500 de kilometri de coastele japoneze.
Administratia George W. Bush a dezmintit ca anuntul testului nuclear nord-coreean ar fi agravat esecul diplomatiei sale privind Coreea de Nord, respingand inca o data ideea unor negocieri bilaterale cu Phenianul.
Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, a respins si argumentul avansat de catre opozitia democrata, care a facut legatura intre criza nucleara nord-coreeana si conflictul irakian, ce se anunta a fi una dintre mizele majore ale scrutinului legislativ ce se va desfasura, la 7 noiembrie, in SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.