Sfarsitul saptamanii trecute a fost dedicat, la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), primei editii a Festivalului Otaku (care a cuprins, de asemenea, o petrecere, la sediul Teatrului Desant din Bucuresti). Traditional, termenul de "otaku" (
Sfarsitul saptamanii trecute a fost dedicat, la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), primei editii a Festivalului Otaku (care a cuprins, de asemenea, o petrecere, la sediul Teatrului Desant din Bucuresti). Traditional, termenul de "otaku" (initial, avea un sens peiorativ, asemanator englezescului "nurd", referindu-se la tinerii care-si petreceau toata ziua in casa) se defineste prin benzile desenate (manga) si animatiile japoneze (anime), in stransa legatura cu celelalte forme de cultura populara contemporana, ca jocurile video, muzica, filmul, moda si literatura. Intrebati despre felul in care au ajuns la otaku, multi dintre vizitatorii instalatiilor de la CNDB si-au amintit de animele cu "Sandy Bell" din anii '90, de "Pokemon" si jocurile Nintendo, si multi s-au declarat interesati in benzile desenate ale artistilor romani, inca foarte putin cunoscute publicului larg. Asta, cu toate ca unii inca isi mai amintesc de premiul primit de Veronica Solomon la concursul Scornelius de pe LiterNet.ro, cu o banda desenata numita "Mioritsa manga", o foarte ironica si inteligenta rescriere vizuala a baladei noastre nationale.
Pe 7 si 8 octombrie, la Bucuresti, a fost lansata platforma culturala "Otaku Romania", care va promova artisti romani de banda desenata, ilustratii, animatie, modelare 3D, moda, VJ's... Platforma intentioneaza sa incurajeze fenomenul Otaku in Romania, prin punerea in circulatie de multimedia, documentare, filme de animatie, si prin discutii, la care participantii vor putea interactiona direct cu artistii. Ideea festivalului nu e noua, spun organizatorii in materialele informative ale Otaku Festival. In mai anul acesta, la Libraria Carturesti din Bucuresti a avut loc un prim eveniment, numit "Manga Anime", iar Brasovul a gazduit seria de intalniri nationale "Otaku Union" si "Anime Conference", intalniri organizate de manga.ro, prima care a promovat materialele otaku (benzi desenate, animatie, muzica, articole, interviuri etc.) in Romania, inca din 2002.
Directorul Festivalului Otaku este Bogdan Gorganeanu, promotor al culturii Otaku prin manga.ro. Organizatorii editiei de anul acesta au fost Stefan Tiron (curatorul festivalului), "Zile si Nopti" (care a sustinut de la inceput otaku), Rage.ro, Tralala Events, Veronica Solomon (art director), Dan-Valentin Comsa (texte, prezentari), Dan Cimpoes (traduceri, PR), Marius Cogean (foto-video).
In curand va iesi din tipar si primul numar al primei reviste de benzi desenate manga realizate de artisti romani, iar in noiembrie, Ruxandra Tarca va tine un atelier de manga, organizat in parteneriat cu Teatrul Desant. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.