Scriitorul turc Orhan Pamuk a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura, a anuntat ieri Academia Suedeza.

Comitetul Nobel a ales sa recompenseze un scriitor care, ""in cautarea sufletului melancolic al orasului sau natal, a descoperit noi simboluri pentru ciocnirile si interactionarile culturilor"", a indicat comunicatul Academiei Suedeze. Alegerea Academiei Suedeze pare logica, desi pe lista ""nominalizatilor"" (impropriu, pentru ca nu s-au facut nominalizari) se aflau nume mari precum americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz, sirianul Adonis, peruanul Mario Vargas Llosa, suedezul Tomas Transtr̦mer, francezul J.M.G. Le Clezio, algeriana Assia Djebar si englezoaica Doris Lessing. Si lista ar putea continua... Cu toate acestea, castigatorul nu a fost ""ghicit"" sau ""intuit"" de presa, pentru ca nici o informatie din interior nu a venit sa prefateze anuntarea premiului. ""Alegerile Academiei au devenit din ce in ce mai imprevizibile cu anii (...). In anii a۪80 aveam impresia ca indeplinesc un ordin (...) stabilit in functie de continente, genuri, sexe (...) acum, nu stim niciodata ce se va intampla"", a explicat unul dintre membrii Academiei.
CONTROVERSE. Pamuk este cel mai cunoscut si mai controversat scriitor turc contemporan, printre operele sale cele mai populare numarandu-se ""The Black Book"", ""Snow"" si ""The White Castle"". El se refera adesea in opera sa la diferentele dintre Orient si Occident, precum si la istoria turco-otomana si europeana. In Turcia, Pamuk a fost atacat adesea de nationalisti, mai ales dupa ce a recunoscut genocidul armenilor, fiind chiar obligat sa se prezinte la tribunal pentru a se apara impotriva acuzatiei de ""discreditare a identitatii nationale"".
VALORI. Premiul Nobel pentru Literatura rasplateste cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvela, roman la piese de teatru, eseuri sau discursuri. Inca de la primul premiu decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti, cat si celor care atinsesera deja celebritatea. Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel Garcia Marquez (1982) sunt doar cativa dintre laureatii Premiului Nobel pentru Literatura.
OFICIAL. Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se va desfasura la 10 decembrie, la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm. Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei le va inmana laureatilor o diploma, o medalie si Premiu Nobel, in valoare de 10 milioane de coroane suedeze.

SHARON STONE, MAESTRA DE CEREMONII