In sens larg, kitschul este un produs cu intentii artistice, dar gust indoielnic, un surogat, un lucru ieftin, dar dragalas, frumusel etc. Cum pot fi catalogate insa copiile destul de reusite ale unor produse originale, cum este, bunaoara, cazul pieselor din sticla stratificata, ""tip Galle"", realizate in zona Buzaului si exportate in intreaga lume?

Dupa decembrie 1989, industria sticlei din Romania a intrat in colaps. Mesterii sticlari s-au orientat si si-au deschis mici ateliere, uneori amenajate prin curti si garaje, in care
s-au apucat sa-si valorifice cunostintele si priceperea in modelarea sticlei, realizand diverse obiecte cautate pe piata. Dupa un timp, unii au ajuns sa-si construiasca fabrici adevarate, dotate cu cuptoare proprii, ateliere de pictura etc.
SUCCESUL. Un succes teribil, inclusiv pe piete externe, precum SUA, Japonia, Franta, Italia si Germania, au avut vazele, veiozele si diversele obiecte decorative realizate in tehnica sticlei stratificate, folosite de celebrul artist francez Emile Galle (1846-1904). La un moment dat, numai in zona Buzaului functionau peste 150 de astfel de firme care produceau diverse piese de sticla stratificata si pictata sau innobilata cu aur si argint, in valoare totala de circa 100 de milioane de dolari. Piesele erau semnate ""Galle"". La Onesti - Bacau se produceau obiecte de sticlarie ""Daum Nancy"", cautate de asemenea pe piata externa.
PATENTAT DE OSIM! In aprilie 2003, un intreprinzator ""istet"" din Buzau - Dinu Adrian Robertino - a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere de inregistrare a marcii ""Galle"". Scopul? Inlaturarea concurentilor sau dijmuirea acestora prin impunerea unei ""taxe de marca"". In mod surprinzator, OSIM a aprobat cererea ""ca primarul"" si a emis certificatul de marca nr 56113/2003. Imediat, Robertino i-a anuntat pe sticlari ca nu mai au voie sa vanda nici in tara, nici la export piese Galle, deoarece el are exclusivitate la comercializarea acestui produs. A urmat un scandal imens, vamesii oprind la granita containerele cu astfel de produse destinate exportului. Adus in instanta de sticlarii buzoieni, Robertino s-a lasat ""pagubas"", renuntand la ""exclusivitate"". Ramane totusi intrebarea cum a fost posibil ca OSIM sa inregistreze marca ""Galle""? Azi, maine s-ar putea sa aflam ca OSIM a patentat marca ""Picasso"" sau marca ""Art Nouveau""!
DECLINUL. Insuccesul lui Robertino a marcat si declinul afacerilor cu ""galleuri"", din cele peste 150 de firme buzoiene mai existand azi cca 20-25. Coincidenta sau nu, dupa incidentul cu OSIM-ul, toti producatorii au inceput sa semneze piesele ""tip Galle"" sau ""tip Daum Nancy"". Georgeta Dumitru, manager tehnic la Sticla Impex SRL Buzau, confirma faptul ca in ultima perioada afacerile cu ""galleuri"" nu mai merg atat de bine ca-n primii ani. Unul dintre motive consta in scumpirea gazelor naturale. ""Noi avem cuptor propriu, dar in momentul de fata este oprit, tocmai din cauza pretului mare la gaze. Cand ne vom epuiza stocul de piese suflate, il vom porni din nou"", ne-a declarat dna Dumitru.

DIFERENTE. Galle original - nesemnat (stanga) si o ""creatie"" romaneasca semnata in fals (dreapta)