Autoritatile ruse au prelungit cu 30 de zile mandatul emis pe numele jurnalistului clujean Walter Ghidibaca, arestat la Moscova pentru ca a facut o gluma neinspirata, legata de o bomba.
Jurnalistul independent Walter Ghidibaca, in varsta de 32
Autoritatile ruse au prelungit cu 30 de zile mandatul emis pe numele jurnalistului clujean Walter Ghidibaca, arestat la Moscova pentru ca a facut o gluma neinspirata, legata de o bomba.
Jurnalistul independent Walter Ghidibaca, in varsta de 32 de ani, a fost retinut, pe Aeroportul moscovit Sheremetyevo 2, la data de 11 august, cand acesta intentiona sa se reintoarca in Romania. Ghidibaca si un cameraman din Bucuresti realizasera un film, "Hello Siberia", pe traseul de 14.000 de kilometri dintre Cluj-Napoca si Vladivostok, strabatut cu o Dacie veche de 25 de ani.
Masura de prelungire a mandatului i-a contrariat si dezamagit atat pe jurnalistul clujean, cat si pe prietena si avocatul acestuia, care, saptamana trecuta, l-au vizitat pe Walter Ghidibaca in arest, informeaza cotidianul "Ziarul Clujeanului".
Toti se asteptau ca barbatul sa fie pus in libertate, iar masura de arest preventiv sa-i fie inlocuita cu interdictia de a parasi Moscova. Autoritatile ruse ar fi luat in calcul eliberarea si judecarea in stare de libertate a jurnalistului clujean, insa au stabilit o cautiune de 20.000 de dolari, bani de care Ghidibaca nu dispunea. Tanarul asteapta, in prezent, ca procurorii rusi sa-l trimita in judecata in stare de arest dar spera si intr-un sprijin din partea Guvernului Romaniei. Pana acum, de starea lui Walter Ghidibaca s-a interesat o singura data un consul al Ambasadei Romaniei la Moscova.
Potrivit cameramanului care il insotea pe Walter in capitala rusa, acesta s-a imprietenit, la Moscova, cu un rus.
Se pare ca jurnalistul clujean si prietenul sau moscovit au baut, impreuna, cateva beri. Operatorul TV a povestit ca, dupa ce a trecut de punctul de control, Ghidibaca, obosit si sub influenta berilor consumate, i-ar fi spus in gluma vamesului ca ar avea o bomba in rucsac. Imediat ce a fost arestat, Walter a luat legatura cu avocatul clujean Anatol Panzaru, vorbitor de limba rusa. Atunci, acesta a declarat ca, de fapt, lucrurile au stat putin altfel. Si anume, la intrebarea vamesului "Ce ai in bagaje?", Walter Ghidibaca ar fi spus: "Ce sa am? Doar n-am o bomba!".
Jurnalistul a fost arestat sub acuzatia de "dezinformare intentionata cu privire la acte de terorism". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.