Primaria Sectorului 2 si Fundatia "Anastasia" au sustinut ieri o conferinta de presa la sediul atelierului de creatie al pictorului si academicianului Sorin Dumitrescu, din str. Parintele Galeriu nr. 13, Bucuresti, pentru a face cunoscut presei un ca
Primaria Sectorului 2 si Fundatia "Anastasia" au sustinut ieri o conferinta de presa la sediul atelierului de creatie al pictorului si academicianului Sorin Dumitrescu, din str. Parintele Galeriu nr. 13, Bucuresti, pentru a face cunoscut presei un caz de abuz imobiliar. In baza unei controversate decizii a fostului primar general Traian Basescu si a unei decizii judecatoresti date de vestitul judecator Danut Cornoiu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (care a fost exclus din Magistratura de catre Consiliul Superior al Magistraturii), pe 19 octombrie a fost anuntata evacuarea atelierului de creatie al pictorului Sorin Dumitrescu, in care functioneaza Editura si Fundatia "Anastasia". La eveniment au participat Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, Eugen Simion, ex-presedintele Academiei Romane, ambasadorul Dan Haulica, actorul Dan Puric si alti critici de arta. Conferinta de presa a fost un gest de solidaritate al artistilor fata de pictorul Sorin Dumitrescu, dar si un protest fata de distrugerea atelierelor de creatie de catre tot felul de "vanatori de imobile" care au aparut dupa 1989 pentru a-i arunca pe artisti in strada. Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu a explicat ziaristilor ca in societate romaneasca sculptorii si pictorii nu mai creeaza pentru ca atelierele lor sunt retrocedate catre "mostenitori despre care nu se stie daca rudele lor au avut vreodata proprietati", iar in prezent "cea mai importanta editura de carte teologica din tara risca sa fie aruncata in strada". Ontanu a spus ca va acorda tot sprijinul sau pictorului Dumitrescu pentru a-i salva atelierul de creatie si a apreciat ca sumele care se cheltuie de la buget pentru construirea unei jumatati de kilometru de autostrada ar fi suficiente pentru construirea a 100 de ateliere de creatie, astfel incat cultura romaneasca sa nu aiba de suferit.
O mostenire contestata
Pictorul Sorin Dumitrescu a pus pe tapet drama sa imobiliara, care a inceput in urma cu cativa ani, cand o femeie in varsta, Lucia Dugaesescu din Calafat, reprezentata de un anume, Mita Dumitru, a inceput sa faca demersuri pentru retrocedarea imobilului. Academicianul a aratat ca imobilul a fost retrocedat "dupa ce s-a dat un verdict pe baza de spaga, de la ICRAL si pana la Inalta Curte", iar "in prezent mi se cer 700 de milioane lei vechi, cu titlu de daune, pe motiv ca n-as fi evacuat imobilul vreme de trei ani, desi eu personal nu am avut nici o decizie de evacuare". Dumitrescu a mentionat ca decizia de primar prin care s-a retrocedat imobilul din str. Parintele Galeriu nr. 13 a fost emisa in 2003 de actualul presedinte Traian Basescu, in conditiile in care dosarul de restituire format pe baza Legii 10 s-a bazat pe "probe foarte subtiri", care nu continea o serie de acte fundamentale, care sa faca fara dubii dovada sucesiunii reale a imobilului, respectiv certificatul de mostenitor de pe urma primei proprietare. ZIUA a prezentat, de altfel, in cateva randuri, istoricul acestei retrocedari prin dispozitie de primar. Cu toate ca a solicitat audienta la Primarul General al Capitalei, pentru a solicita anularea dispozitiei de primar, Dumitrescu nu a fost primit: "Sunt cetatean de onoare al orasului, cu diploma si medalie, daca eu patesc asa ceva, va dati seama ce patesc altii. Sunt de 22 de ani in casa aceasta". Artistul a adaugat ca in toti acesti ani i s-a adus un prejudiciu de creativitate si ca a incercat sa stea omeneste de vorba cu Mita Dumitru (reprezentantul proprietarei) dar ca nu a reusit aceasta intrucat "Mita face parte din specia furiosi, cu care nu se poate sta de vorba". Referindu-se la Editura "Anastasia", pictorul a remarcat cu tristete ca aceasta a editat 493 de titluri fundamentale, pentru a ajunge azi intr-o situatie aproape fara iesire.
Fenomenul vanatorilor de mosteniri
Criticul de arta Dan Haulica a calificat tentativele de evacuare din imobil a pictorului Dumitrescu drept "ofensatoare pentru cultura si creatia romaneasca (...) un destin mizerabil dupa 25 de ani, unde domnul Mita, un nume predestinat, opereaza (...) Suntem toti loviti prin marlania aceasta". Dan Haulica a remarcat aparitia in ultima perioada a fenomenului "vanatorilor de mosteniri tulburi", in care si-au facut simtita prezenta tot felul de "hotomani".
Academicianul Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane, a semnalat la randul sau pericolul vanatorilor de mosteniri: "Academia Romana este amenintata zilnic de acesti indivizi care isi procura fel de fel de acte prin cumparari de drepturi litigioase. Simion a dat ca exemplu cazul Casei Oamenilor de Stiinta, "care apartine patrimoniului national" pe care a incercat sa o apere si sa o salveze de la restituirea catre cumparatorii de drepturi litigioase, caz de pe urma caruia s-a ales cu o plangere penala. Academicianul a concluzionat ca "o tara care nu-si respecta artistii, nu-si poate pastra locul in istorie".
Referindu-se la atelierul de creatie amenintat cu evacuarea, actorul Dan Puric a fost extrem de transant: "Azi asistam la un furt din patrimoniul national (...) situatia este jenanta pentru ca pune in discutie o valoare de patrimoniu. Aceasta nu este o cladire, ci o investitie culturala pentru neamul romanesc". Puric a calificat sarabanda retrocedarilor atelierelor de creatie, cu atata usurinta din partea autoritatilor, drept o "cangrena sociala" si a afirmat ca "acest atelier trebuie sa ramana al lui Sorin Dumitrescu".
Conform somatiilor executorului judecatoresc angajat de tandemul Dugaesescu - Mita, pe 19 octombrie a.c. se va incerca evacuarea silita din imobil. Daca autoritatile nu vor interveni urgent pentru a solutiona problema, un mare artist va fi oprit din creatie. Principala raspundere o poarta Primaria Capitalei, care a generat acest conflict, si care nu a manifestat pana in prezent nici un interes pentru protejarea atelierelor de creatie. Sorin Dumitrescu a anuntat ca intentioneaza sa publice in curand o carte despre modul in care a ajuns dupa un sfert de veac de folosinta a atelierului, sa fie aruncat in strada printr-o dispozitie de primar emisa intr-o maniera incalificabila.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.