Asociatia Istoricilor din Republica Moldova a organizat ieri, in centrul Chisinaului, un miting de protest impotriva controversatului manual "de istorie integrata a Moldovei", introdus obligatoriu de la 1 septembrie ac in scolile din Republica Moldov
Asociatia Istoricilor din Republica Moldova a organizat ieri, in centrul Chisinaului, un miting de protest impotriva controversatului manual "de istorie integrata a Moldovei", introdus obligatoriu de la 1 septembrie ac in scolile din Republica Moldova in locul cursului de Istorie a Romanilor, informeaza Rompres. De mai multi ani, opinia publica din Republica Moldova este preocupata de incercarile repetate ale actualei puteri de la Chisinau de a suprima cursul de Istorie a Romanilor si cel de Istorie universala. La mitingul de ieri au participat cateva sute de persoane, majoritatea lor fiind elevi si studenti, in ciuda restrictiilor impuse de Ministerul moldovean al Educatiei si a amenintarilor cu sanctiuni. La cateva licee din Chisinau, directorii au interzis elevilor sa vina la acest miting.
Societatea civila basarabeana este din nou martora a unor noi incercari de a impune acest curs de istorie, care in opinia majoritatii specialistilor in domeniu are ca scop revenirea la politica de stergere a memoriei istorice si de deznationalizare a populatiei romanesti din Basarabia. Potrivit istoricilor de la Chisinau care contesta introducerea acestor manuale, Ministerul Educatiei recurge la tot felul de masuri de constrangere pentru a determina profesorii de istorie sa accepte acest curs, in caz de nesupunere fiind amenintati cu eliminarea lor din invatamant. Adeptii cursului integrat motiveaza eliminarea Istoriei Romanilor prin faptul ca in Europa se practica predarea istoriei dupa principiul integrat, in timp ce istoricii care se opun studierii istoriei integrate atrag atentia ca, sub lozinca introducerii acestui curs drept premisa a integrarii europene, scoala din Republica Moldova va produce un cetatean cu viziuni antiromanesti si in consecinta antieuropene. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.