Romania intentioneza sa acorde vize gratuite si in regim de urgenta cetatenilor din Republica Moldova incepand cu anul viitor, dupa aderarea la UE, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax. "Tinand cont de relatiile speci
Romania intentioneza sa acorde vize gratuite si in regim de urgenta cetatenilor din Republica Moldova incepand cu anul viitor, dupa aderarea la UE, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax. "Tinand cont de relatiile speciale pe care le are cu Republica Moldova, Romania doreste sa acorde un regim special si favorabil pentru obtinerea vizelor de catre cetatenii aceesteia", a declarat seful Executivului in urma discutiei avute la Palatul Victoria cu omologul sau moldovean, Vasile Tarlev, prilejuita de semnarea, de catre oaspetele de la Chisinau, a Cartei Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP). Guvernele roman si moldovean vor incheia, in acest sens, un acord, "la proxima intalnire dintre ministrii de Externei ai celor doua state, a precizat Tariceanu, amintind ca persoanele care dispun de pasapoarte diplomatice sau de serviciu nu vor mai avea nevoie de viza.
Diferendul transnistrean s-a regasit, de asemenea, pe agenda intrevederii de la Palatul Victoria, regiunea separatista fiind calificata de premier drept "o zona de continua amenintare si instabilitate" pentru intreaga regiune, ce necesita "o solutie in spirit european si care sa nu afecteze integritatea si suveranitatea Republicii Moldova, asupra intregului ei teritoriu".
SEECP reprezinta pentru sud-estul Europei principalul forum de dialog politic si consultare, inclusiv la cel mai inalt nivel, constituind un instrument important pentru promovarea intereselor statelor participante privind integrarea in structurile politice, de securitate si economice europene si euro-atlantice, noteaza Mediafax, amintind ca Romania este depozitarul Cartei SEECP, adoptata in 2000, la Bucuresti. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.