Ministerul Apararii Nationale si Corpul National al Politistilor au luat ieri atitudine fata de declaratiile premierului Tariceanu care afirmase ca angajatii din "sistemul Apararii, din Politie si din domeniul Justitiei" nu vor mai constitui o catego
Ministerul Apararii Nationale si Corpul National al Politistilor au luat ieri atitudine fata de declaratiile premierului Tariceanu care afirmase ca angajatii din "sistemul Apararii, din Politie si din domeniul Justitiei" nu vor mai constitui o categorie privilegiata in privinta asigurarilor de sanatate, incepand cu 2007. Reprezentantii ambelor categorii au dat publicitatii comunicate in care sustin ca participa deja la constituirea fondului asigurarilor de sanatate. O pozitie similiara a fost luata in urma cu doua zile si de catre Ministerul Justitiei care preciza ca judecatorii si procurorii platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate. "Informatia furnizata de primul-ministru este nereala. Procurorii si judecatorii, precum si persoanele asimilate magistratilor platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate", preciza MJ. Referindu-se la bugetul anului viitor, Tariceanu declarase luni ca educatia si cercetarea vor beneficia de cele mai mari alocatii bugetare, iar pensionarii, precum si angajatii din justitie, aparare si politie vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate. "Vreau sa spun ca mi se pare anormal sa permitem, in continuare, ca o serie de categorii socio-profesionale sa fie privilegiate si sa nu plateasca aceste contributii: ma refer la cei care lucreaza in sistemul apararii, in politie, in domeniul justitiei, judecatorii si procurorii", arata primul-ministru.
MApN, la fel ca institutiile publice
"In conformitate cu prevederile OUG 150/2002, privind functionarea sistemului de asigurari de sanatate, angajatii Ministerului Apararii si institutia ca atare contribuie, ca orice alta institutie publica, la constituirea fondului asigurarilor de sanatate", se arata intr-un comunicat al MApN. Institutia precizeaza ca fiecare militar sau civil angajat al MApN contribuie lunar la asigurarile de sanatate cu 6,5% din veniturile realizate, iar ministerul, ca angajator, vireaza cu aceeasi destinatie, tot lunar, 7% din fondul total de salarii. "In afara de contributiile la asigurarile de sanatate fiecare militar mai plateste o contributie individuala lunara la asigurarile sociale egala cu 5% din veniturile sale. Fiecare civil mai contribuie, de asemenea, lunar la asigurarile sociale (9,5% din veniturile sale) si la fondul de somaj (1% din veniturile sale)", se arata in comunicatul citat de Mediafax. Ministerul mai plateste lunar, ca si in cazul asigurarilor de sanatate,19,75% din fondul de salarii al civililor catre asigurarile sociale, precizeaza sursa citata.
CNP: "Grava dezinformare"
"Mentionam ca politistii nu sunt privilegiati, asa cum a sustinut domnul premier, deoarece acestora li s-a retinut si li se retine in continuare contributia pentru asigurari sociale de sanatate, cu toate ca, pana la aparitia Legii nr. 95/2006, politistul nu era obligat sa plateasca aceasta contributie", sustin politistii, precizand ca, desi legislatia prevede gratuitate pentru politisti, acestia platesc contributia pentru asigurari.
CNP subliniaza ca "o asemenea abordare reprezinta o grava dezinformare" a premierului, dovedind "cat de mult se preocupa Guvernul Romaniei de sanatatea si protectia politistilor, adica a celor fara de care linistea si ordinea publica nu pot fi asigurate". Potrivit Rompres, Corpul National al Politistilor caracterizeaza drept "inadmisibil" faptul ca Guvernul nu cunoaste faptul ca si-a asumat raspunderea pentru pachetul de legi propus de ministrul Sanatatii, prin care "pana si pensionarul este obligat sa plateasca contributia pentru asigurari de sanatate". "De asemenea, nu credem ca nu a fost informat despre lipsa acuta de medicamente din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, ceea ce a generat mari nemultumiri, politistii fiind pusi in situatia de a-si achizitiona medicamentele din bani personali, cu toate ca au platit inzecit pentru acestea", se mai arata in comunicatul citat. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.