Cateva mii de sindicalisti din Sanatate, membri ai Federatiei Sanitas, au protestat ieri, in Piata Constitutiei din Capitala, cerand autoritatilor o majorare salariala cu 70%, tichete de masa si un buget mai mare alocat sanatatii in 2007. Sindicalist
Cateva mii de sindicalisti din Sanatate, membri ai Federatiei Sanitas, au protestat ieri, in Piata Constitutiei din Capitala, cerand autoritatilor o majorare salariala cu 70%, tichete de masa si un buget mai mare alocat sanatatii in 2007. Sindicalistii au purtat stegulete albe cu cruce rosie si au scandat "Vrem dreptate, vrem Sanatate", "Vrem bani mai multi pentru pacientii nostri". Presedintele Sanitas, Marius Petcu, a declarat ca, in urma discutiilor de luni cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acesta s-a aratat dispus pentru alocarea unui buget de 4,2% din PIB pentru sanatate, in 2007, dar nu vrea sa ia in calcul majorari salariale. "Ministrul nu vrea sa discutam acum despre majorari salariale, ci dupa aprobarea bugetului, dar atunci nu mai are rost pentru ca, chiar daca bugetul pe anul acesta este mai mare decat cel de anul trecut, nu include cresteri salariale, ci constructii de spitale, modernizari, dotari", a spus Petcu. El a apreciat ca inadmisibil faptul ca salariul mediu in sistemul sanitar este de 650 de lei, iar multe dintre lefuri sunt de 350-400 de lei, in cazul infirmierelor si asistentelor incepatoare. Petcu a precizat ca sindicalistii vor sa li se acorde cel putin 400 de euro. Liderii sindicali apreciaza ca bugetul alocat Sanatatii pentru 2007 nu acopera toate problemele existente in sistem. Sanitarii au avertizat ca ar putea declansa greva de avertisment si ca apoi pe cea generala. La randul sau, ministrul Sanatatii a apreciat ca problemele ridicate de Sanitas si care intra in domeniile de competenta ale ministerului ar putea fi rezolvate prin rectificarea bugetara, altele insa vor fi discutate in plenul Executivului, intrucat sunt necesare si opinii ale altor factori de decizie. Ministrul considera nejustificat protestul Sanitas, "avand in vedere ca sistemul sanitar are cel mai mare buget din ultimii 15 ani". (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.