Noile prevederi ale Codului penal referitoare la raspunderea persoanei juridice (firme) intra in vigoare astazi, cu 60 de zile mai tarziu decat celelalte modificari ale actului mentionat. Potrivit Legii 278/2006 pentru modificarea si completarea Codu
Noile prevederi ale Codului penal referitoare la raspunderea persoanei juridice (firme) intra in vigoare astazi, cu 60 de zile mai tarziu decat celelalte modificari ale actului mentionat. Potrivit Legii 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, "persoanele juridice, cu exceptia statului, a autoritatilor publice si a institutiilor publice care desfasoara o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, raspund penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice, daca fapta a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de legea penala". Totodata, raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleeasi infractiuni. Potrivit Mediafax, in cazul persoanei juridice, tentativa se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre minimul special si maximul special al amenzii prevazute de lege pentru infractiunea consumata, reduse la jumatate. La aceasta pedeapsa se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare.
Sanctiunile
Potrivit noului Cod penal, pedeapsa principala pentru persoana juridica este amenda, in timp ce pedepsele complementare sunt dizolvarea, suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile in legatura cu care s-a comis infractiunea pe o durata de la trei luni la un an, inchiderea unor puncte de lucru pe o durata de la trei luni la trei ani, interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o durata de la unu la trei ani. Termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana juridica este de zece ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita de persoana fizica pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de zece ani. Cand legea prevede pentru infractiunea comisa de persoana fizica pedeapsa inchisorii de cel mult zece ani sau amenda, termenul de prescriere a faptei penale retinuta in sarcina firmei este de cinci ani. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.