Traian Basescu a mai bifat ieri inca o actiune de imagine, prezentandu-se de mana cu noii sefi ai SRI si SIE la sediul CNSAS. Presedintele a fost vioara intai a intalnirii: a ascultat nemultumirile membrilor Colegiului, a trasat sarcini pentru sef
Traian Basescu a mai bifat ieri inca o actiune de imagine, prezentandu-se de mana cu noii sefi ai SRI si SIE la sediul CNSAS. Presedintele a fost vioara intai a intalnirii: a ascultat nemultumirile membrilor Colegiului, a trasat sarcini pentru sefii serviciilor si i-a pus pe Claudiu Saftoiu si George Maior sa promita ca pana la sfarsitul anului vor preda toate dosarele catre CNSAS. De altfel, prezenta lui Saftoiu si Maior a fost mai mult decorativa, membrii Colegiului tratand direct cu adjunctii de la SRI si SIE. Prinzand aripi dupa intalnirea cu Basescu, reprezentantii CNSAS s-au dus intinsi spre Senat, unde au cerut un tribunal pentru contestatii. Concret, Colegiul vrea modificarea Legii Ticu astfel incat CNSAS sa nu mai judece contestatiile la verdictele date anterior tot de el. (R.A.)
Noii sefi ai SRI si SIE au participat ieri ca spectatori la sedinta CNSAS, unde au fost pusi de presedintele Traian Basescu sa le promita membrilor Colegiului ca vor termina procesul de predare a dosarelor Securitatii pana la 31 decembrie. Potrivit unor surse din cadrul CNSAS, adjunctii noilor sefi ai SRI si SIE au fost cei care au purtat discutiile, au ascultat si au inteles problemele expuse in parte de membrii Colegiului. "Maior si Saftoiu au stat cuminti. Se uitau asa, mai chinezeste. Adjunctii lor au vorbit", ne-au declarat sursele. Ideea lui Basescu de a-i aduce de mana, tehnic vorbind, pe Maior si Saftoiu la CNSAS, i s-a parut inovatoare si lui Mircea Dinescu, care a remarcat gestul sefilor de servicii de a veni "la scoala cu tata" si "tunsi". De altfel, potrivit surselor din CNSAS Basescu a fost cel care "a jucat tare" in cadrul intalnirii. Sursele citate au spus ca Basescu le-a cerut clar sefilor serviciilor ca in 48 de ore sa se puna pe treaba. "Basescu a intrebat: "Ce aveti acolo? (n.r.- in arhive). Ca nici eu nu stiu foarte exact". Si asa s-a aflat ca exista un kilometru si jumatate de dosare la SRI, cativa kilometri in provincie si saci de dosare la armata", au povestit sursele din CNSAS. Potrivit acestora, Basescu a spus explicit, in cadrul intalnirii care a durat aproximativ o ora, ca nu mai vrea, pana la intrarea in UE, sa mai existe dosare nepredate de SRI si SIE catre CNSAS. "Ne vom mai vedea o data ca sa vedem cum merge treaba", ar fi mai spus seful statului, potrivit surselor citate. La iesirea din sediul CNSAS, Basescu a plecat fara a face vreo declaratie presei, insa cu certitudinea ca i-a cucerit pe membrii Colegiului, acestia declarandu-se incantati de prestatia presedintelui.
Dosarul lui Mihailescu, studiu de caz pentru Basescu
La iesirea din sediul CNSAS, Ticu Dumitrescu a declarat ca i-a spus presedintelui Basescu in cadrul intalnirii ca este nemultumit de secretizarea unor dosare, care sunt, in fapt, "cartoane", simple coperti. Dumitrescu a mai spus ca i-a prezentat lui Basescu un astfel de dosar care a venit "periat" de la SIE. "Ne asteptam ca dosarele periate sa vina de la SRI", a spus Ticu, care a precizat ca CNSAS a primit si 47 de pagini dintr-un dosar ce avea numerotate 98 de pagini. Potrivit unor surse din Colegiu, unul dintre dosarele pe care Ticu Dumitrescu i le-a prezentat lui Basescu ar fi cel al senatorului PSD Serban Mihailescu, care apare intr-o fisa de evidente a fostei Securitati, ca fiind ofiter acoperit.
6500 de dosare, pe drum de la SIE
Noul sef al SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat, dupa epuizarea sedintei si dupa ce s-a documentat temeinic, ca serviciul pe care il conduce va preda CNSAS, pana la jumatatea lunii viitoare, inca 6500 de dosare pe care le are in arhive, urmand ca restul sa fie transmise pana la sfarsitul anului. "Presedintele Basescu a dorit in mod special sa asigure Colegiul CNSAS de faptul ca schimbarea sefilor de servicii nu va aduce nicio modificare in continuitatea preluarii dosarelor. In ceea ce priveste SIE, vom avea discutii constante cu CNSAS in cel mai scurt timp pentru a pune la punct aspectele tehnice legate de aceasta preluare", a spus Saftoiu, adaugand ca, pana in 15 noiembrie, SIE va transmite CNSAS inca 6500 de doare, pe langa cele 12.121 transmise pana la aceasta data. Restul vor fi transmise pana la sfarsitul anului, dosar cu dosar, in functie de ce se va stabili dupa discutii, a explicat Saftoiu. Directorul SRI a fost cu mult mai concis, rezumandu-se la a dezvalui ca in sedinta s-au luat in discutie "mai multe aspecte tehnice" despre care jurnalistii vor fi informati ulterior.
Potrivit unei statistici prezentate jurnalistilor de Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, institutia a primit de la SRI, pana in prezent, 1.464.705 dosare cu 1.712.767 de volume, reprezentand aproximativ 14 kilometri liniari de arhive, iar de la SIE 12.121 de dosare sub forma de jachete de film. MApN a transmis CNSAS 2043 de dosare cu documente create de Directia de Contrainformatii Militare reprezentand circa 30 de metri liniari si 1523 de dosare cu documente create de Directia de Securitate si Garda, reprezentand 14 metri liniari. In plus, SRI le-a mai pus la dispozitie cercetatorilor CNSAS 710.420 de fise de cartoteca, iar SIE 11. 698 de astfel de documente.
CNSAS se bucura ca nu mai e Cenusareasa
Tot Ticu Dumitrescu l-a laudat pe Basescu pentru faptul ca a ajutat CNSAS sa nu mai fie subordonata serviciilor. "CNSAS era un fel de Cenusareasa, de portavoce a serviciilor. Prin prezenta presedintelui aici, insotit de servicii, s-a trecut la un echilibru real, la egalitate. Suntem institutii egale, nu ne deosebeste nimic", a spus Ticu Dumitrescu, precizand ca la intalnire a participat si generalul maior Constantin Croitoru, directorul Directiei Generale de Informatii a Apararii. La randul sau, presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu,a spus ca spera ca termenul avansat de Basescu pentru predarea tuturor dosarelor- 31 decembrie 2006 - sa nu fie depasit si ca, la acel moment, toate dosarele, de orice natura, aflate in arhivele serviciilor de informatii sa fie preluate de institutia pe care o conduce. "Specialistii CNSAS se vor intalni zilele urmatoare cu cei ai serviciilor pentru a gasi caile cele mai bune pentru a nu depasi termenul fixat. Imi doresc sa fie respectat, presedintele a cerut imperativ respectarea acestui termen, pentru ca, pana la intrarea in UE, chestiunea asta sa fie rezolvata", a mai spus Secasiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.