Valcea, Gorj, Mehedinti, Dolj si Arges sunt judetele in care se regasesc 18 cule, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, ce constituie subiectul albumului "Cule - case boieresti fortificate din Romania", lansat de catre Editura I
Valcea, Gorj, Mehedinti, Dolj si Arges sunt judetele in care se regasesc 18 cule, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, ce constituie subiectul albumului "Cule - case boieresti fortificate din Romania", lansat de catre Editura Igloo Media. Autorii Luiza Zamora (text) si Serban Bonciocat (foto) - sustin ca lucrarea fixeaza momentul actual al celor 18 cule fotografiate, care stau "in picioare", dar trage si un semnal de alarma asupra a ceea ce se intampla cu aceste case boieresti fortificate ramase pe teritoriul Romaniei. Cei doi si-au propus sa realizeze nu doar o lucrare etnica, ci sa incadreze aceasta "salba" de monumente istorice in poveste, peisaj, arhitectura. Albumul a fost prezentat, saptamana trecuta, la Libraria Carturesti, in atmosfera unei expozitii de fotografii despre culele din Romania. Editura le-a pus la dispozitia celor veniti la lansare calendare cu imagini ale acestor case boieresti fortificate din Oltenia. Autorii proiectului au readus in atentie starea deplorabila a celor mai multe dintre cule, subliniind ca omul este cel mai mare dusman al acestora, pentru ca da dovada de indiferenta, distrugand ce este de valoare. "Cule - case boieresti fortificate din Romania" este prima lucrare din colectia "Igloo patrimoniu", serie in care va fi editat anual cate un album, despre obiective de patrimoniu de valoare, dar carora li se acorda atentie minima sau deloc. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.