Diplomati straini, jurnalisti si oameni obisnuiti au fost prezenti, ieri, la funeraliile Annei Politkovskaia, ziarista rusa a carei asasinare a provocat indignarea comunitatii internationale. Considerata unul dintre cei mai virulenti critici la adres
Diplomati straini, jurnalisti si oameni obisnuiti au fost prezenti, ieri, la funeraliile Annei Politkovskaia, ziarista rusa a carei asasinare a provocat indignarea comunitatii internationale. Considerata unul dintre cei mai virulenti critici la adresa regimului de la Kremlin, Politkovskaia a fost impuscata mortal sambata, in liftul blocului in care locuia, in centrul Moscovei, procurorii sustinand ca asasinatul are legatura cu munca acesteia. Zeci de colegi ai jurnalistei, personalitati si admiratori au fost prezenti la cimitirul Troiekurovskoie din vestul Moscovei, insa nici un oficial rus de rang inalt nu a participat la funeralii. Presedintele Vladimir Putin urma sa soseasca ieri in Germania, la Dresda, unde a spionat, intre anii 1985-1990 pentru KGB si unde, cel mai probabil, va fi fi chestionat in legatura cu aceasta crima. In paralel, continua ancheta declansata de autoritati in cazul asasinatului.
Cotidianul Komsomolskaia Pravda a dezvaluit ieri ca jurnalista a fost ucisa de un grup format din cinci persoane, care au urmarit-o cu mult timp inainte de a o asasina. Ziarul a precizat astfel ca "politia cauta cel putin cinci persoane", si nu doua cum se credea initial. Cele cinci persoane" au fost filmate de diferite camere de luat vederi si au devenit suspecte" dupa ce anchetatorii au vizionat imaginile, adauga cotidianul. Desi nu face referire la vreo sursa, ziarul descrie planul pus in aplicare pentru uciderea jurnalistei cu patru gloante, dintre care unul tras in cap. Un barbat astepta pe scarile dintre parter si primul etaj in cazul in care Politkovskaia nu ar fi urcat cu liftul. Cand jurnalista a intrat in imobil, urmarita de principalul autor al crimei, o femeie se afla in fata usii. Ceilalti doi isi asteptau complicii la bordul unui autoturism, iar asupra femeii au fost trase cinci gloante, nu patru.
Ana Politkovskaia, care a dezvaluit, fara menajamente, abuzurile comise in Cecenia si in Caucazul de Nord de autoritatile si militarii federali si cei ceceni prorusi, este cel de-al 42-lea jurnalist ucis in Rusia, dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991. Alxander Lebedev, unul dintre actionarii ziarului la care lucra Politkovskaia, a anuntat o recompensa de 25 de milioane de ruble (738.000 de euro) pentru cei care vor furniza informatii ce vor conduce la prinderea ucigasilor. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.