Francofonia, un eveniment care a dat peste cap Bucurestiul, ne-a costat un milion de euro, dar a meritat, cel putin in termeni de imagine, potrivit secretarului de stat pentru Francofonie, Cristian Preda. Sommet-ul Francofoniei a fost un evenim

Francofonia, un eveniment care a dat peste cap Bucurestiul, ne-a costat un milion de euro, dar a meritat, cel putin in termeni de imagine, potrivit secretarului de stat pentru Francofonie, Cristian Preda.

Sommet-ul Francofoniei a fost un eveniment costisitor pentru Romania, dar sponsorizarile si ajutoarele oferite de alte state au redus considerabil nota de plata, a detaliat ieri, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat pentru Francofonie, Cristian Preda. Organizarea Sommet-ului Francofoniei a costat Ministerul de Externe 3.609.532 RON (aproximativ un milion de euro), din care peste 1.700.000 RON au fost cheltuielile pentru cazarea inaltilor demnitari. Costisitoare au fost si rechizitele personalizate, cartile si publicatiile tiparite expres pentru acest eveniment (in valoare de 150.000 RON) si materialele consumabile si rechizitele (100.000 RON). Dar parca tot mai scumpe au fost masa si dejunurile oficiale (326.632 RON) si inchirierea unor masini (707.378 RON). Preda a mentionat ca in atribuirea de catre MAE a contractelor pentru organizarea manifestarilor s-a respectat legislatia, nefiind tolerat nici un ""aranjament politic sau de alta natura"".

AJUTOR. Noroc cu sponsorizarile, in valoare de aproximativ un milion de lei noi, asigurate de 27 de societati. In plus, Franta a pus la dispozitie gratuit 240 de autoturisme pentru coloanele oficiale, iar pentru realizarea Centrului de presa de la Palatul Parlamentului, Canada a donat echipamente pentru comunicatii in valoare de 2 milioane de dolari canadieni. Elvetia a participat la dotarea cabinetelor medicale si ambulantelor alocate Sommet-ului.

Practic, bugetul alocat in anul 2006 Ministerului de Externe si Ministerului Culturii, organizatorii Anului Francofoniei, a fost de 27 de milioane RON. Aceasta suma a fost folosita pentru acoperirea cheltuielilor peste Sommet-ul pro-
priu-zis, dar si pentru activitatile anterioare, printre care plata personalului si evenimentelor interne si internationale ce au avut loc cu aceasta ocazie. Abia la sfarsitul anului se va putea vedea ce economii s-au facut, a explicat Preda.

S-AU FACUT PRESIUNI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.