Expertii Fondului Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor de la Bucuresti un deficit zero in acest an, in conditiile in care, in primele noua luni, bugetul consolidat a inregistrat un excedent de 1,6% din PIB. "Este imprudent ca, de la un
Expertii Fondului Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor de la Bucuresti un deficit zero in acest an, in conditiile in care, in primele noua luni, bugetul consolidat a inregistrat un excedent de 1,6% din PIB. "Este imprudent ca, de la un excedent de 1,6% in primele noua luni, sa inchei anul cu un deficit de 2,5% din PIB, cat este ultima tinta a Guvernului. Acest fapt ar insemna o expansiune fenomenala a politicii fiscale, care nu este potrivita", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, seful delegatiei FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe. El a reafirmat ca expertii institutiei financiare internationale sunt preocupati de cresterea deficitului de cont curent. Estimarile FMI indica, pentru acest an, un nivel al deficitului de cont curent de 10,5% din PIB, in conditiile in care, anul trecut, indicatorul a fost de 8,7% din PIB. Seful misiunii FMI a aratat ca, anul viitor, va fi foarte importanta disciplina fiscala pentru a impiedica cresterea accentuata a deficitului. "In conditiile unui deficit bugetar proiectat anul viitor la 2 - 2,5%, daca cresterile salariale vor fi semnificativ mai mari decat in acest an si in conditiile majorarii preturilor administrate prevazute anul viitor, deficitul de cont curent ar putea ajunge la 12 -13% din PIB, iar inflatia ar putea depasi 6%". Autoritatile romane au stabilit, pentru acest an, un deficit de cont curent de 8,7% din PIB, iar pentru anul viitor acest indicator ar urma sa ajunga la 8,6% din PIB. Acestea sunt, insa, numai estimari, inca nu putem sti precis", a aratat Mensbrugghe. Pentru 2007, Banca Nationala a Romaniei are un obiectiv de 4% plus/minus un punct procentual.
De asemenea, reprezentantul FMI a atras atentia si asupra finantarii deficitului de cont curent avand in vedere ca, pana acum, Romania a avut investitii straine directe semnificative, insa o parte importanta din ele provin din privatizari.
Pentru acest an, expertii FMI estimeaza un nivel al inflatiei de 5,7%, care se incadreaza in tinta bancii centrale, de 5% plus/minus un punct procentual. Cat priveste cresterea economica, previziunile Fondului Monetar indica o majorare a PIB de 7,1% in acest an, peste prognozele oficialilor romani, care indica o crestere de 6,7%. Oficialii FMI recomanda Guvernului sa continue cu politici salariale si fiscale stricte si anul viitor, dupa ce, in acest an, Romania a inregistrat o dezvoltare economica semnificativa. "Nu trebuie avuta impresia gresita ca fiind membru al UE totul este in regula. Nu va relaxati doar pentru ca veti deveni membri UE", a afirmat van der Mensbrugghe. El a subliniat ca Romania trebuie sa identifice proiecte pentru atragerea de fonduri de la UE, in caz contrar riscand sa fie contribuitor net la bugetul Uniunii.
Sedinta speciala pentru Bugetul 2007
Membrii Guvernului se vor intalni, vineri, in sedinta speciala, pentru a discuta proiectul de lege privind bugetul general consolidat pe 2007, urmand ca actul normativ sa fie trimis Parlamentului spre aprobare. Conform legii, bugetul trebuie prezentat Parlamentului pentru dezbatere pana la 15 octombrie. Autoritatile estimeaza pentru anul viitor un volum total al cheltuielilor bugetului de stat de 64,7 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decat suma veniturilor, din care 12,3 miliarde de lei cheltuieli de personal, 7,9 miliarde de lei cheltuieli de capital si 4,8 miliarde de lei pentru bunuri si servicii, conform ultimei variante a proiectului de buget pe 2007. Cele mai mari sume vor fi alocate educatiei, sanatatii, agriculturii, transporturilor si apararii. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu Sanatatea va primi 4% din PIB, iar Educatia peste 5%. Proiectul de buget pentru 2007 este elaborat pe un deficit consolidat de cel mult 2,5% din PIB. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.