Un diamant mai mare decat o minge de golf a fost vandut ieri cu 9,7 milioane de euro. Piatra neprelucrata, care are 603 carate, si care se numeste "Lesotho Promise" dupa micul regat african unde a fost descoperita, este pe locul 15 ca marime in topul
Un diamant mai mare decat o minge de golf a fost vandut ieri cu 9,7 milioane de euro. Piatra neprelucrata, care are 603 carate, si care se numeste "Lesotho Promise" dupa micul regat african unde a fost descoperita, este pe locul 15 ca marime in topul celor mai mari diamante din lume, relateaza presa britanica.
Diamantul a fost cumparat de compania britanica Safdico, care creeaza faimoasele bijuterii Graff, si care a reusit sa invinga la licitatie alte 13 companii rivale.
In urmatoarele luni, piatra va fi minutios analizata de specialisti, care au declarat ca slefuirea sa va dura mai mult de trei luni. Desi pare incredibil, dupa slefuire, o mare parte din diamant se va pierde. Yves Alexis, purtatorul de cuvant al Safdico, a declarat ca "dintr-o piatra ca aceasta nu putem spera sa recuperam mai mult de 25-30%. Restul este pulbere".
Diamantul are 121 de grame, fiind cotat cu gradul D - adica cea mai mare calitate, avand culoarea de alb pur.
Yves Alexis a mai declarat ca "pretul acestei pietre este atat de mare nu neaparat din cauza marimii, ci din cauza calitatii si culorii exceptionale. Pentru a obtine cat mai mult din aceasta piatra vom petrece luni intregi studiind fiecare milimetru din ea. Este ca un puzzle pe care trebuie sa-l decodificam".
Diamantul a fost descoperit de Agnes Phatela, o angajata a minei de diamante Letsengdin Lesotho, din sudul Africii, fiind mina aflata la cea mai mare altitudine din lume, 3000 m.
Phatela, care castiga in jur de 400 de dolari pe luna, tocmai isi incepuse ziua de lucru si la un moment dat a inceput sa tipe. Speriati, colegii sai au fugit spre ea, crezand ca s-a electrocutat, insa ea era pur si simplu stupefiata de descoperirea pe care o facuse. Nu-i venea sa creada ce diamant mare are in fata ochilor. In ciuda descoperirii exceptionale, ea nu va primi nici un bonus.
Cu suma cu care a fost cumparat diamantul "Leshoto Promise" se pot cumpara 750 kg de aur.
Cel mai mare diamant descoperit vreodata este Cullinan, care avea 3106 carate, fiind urmat de Excelsior, care are 995 de carate. Ambele pietre au fost descoperite in Africa de Sud. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.