E libera intrarea in paradisul nisipului ultrafin cu becuri si scoici uriase de la Sfantu Gheorghe, acolo unde o parte din Dunare se varsa in mare. Vamaiotii cu jeep si bratara de aur sunt asteptati incepand cu sezonul viitor, pentru spargerea valurilor.

Plaja. Plaja care, se zice, ar avea cel mai fin nisip de litoral din Romania. Perfect adevarat. Cu obiectia ca am gasit pe nisip, nespart, un bec de 40 de Wati cu filamentul rupt.
Hotelul pescarusilor. Asta am crezut prima data ca este constructia inalta de vreo 30 de metri. Era, cum aveam sa aflam mai tarziu de la localnici, un fel de centrala eoliana ceausista, despre care nimeni nu-si amintea sa se fi invartit vreodata. Dupa ce-am recoltat, pe gratis!, cele mai mari cochilii de scoici din tara, ne-am intors in sat sa bem una din cele mai proaste cafele facute in Delta. Probabil ca era apa de Dunare in care lasasera,vreo saptamana, cinci boabe de cafea la macerat.
De cativa ani, localnicilor li s-a intamplat ceva ciudat: au inceput sa fie cotropiti de turisti veniti sa vada filme la Festivalul Anonimul. ""Daca vedeati ce era aici! Pe drumul asta nu mai era loc sa mergi. Ca anul asta n-a mai fost niciodata. Cred ca veneau si cate 2.000 pe zi"", ne-a spus o femeie din poarta, aratandu-ne strada pavata cu nisip fin. Se pare ca anul acesta a fost un record al numarului de turisti, ceea ce ii mira pe unii, in enerveaza pe altii si-i bucura pe cativa. Ii mira pe cei care, peste noapte, s-au trezit la poarta cu diferite grupuri de chinezi mici, echipati cu lansete mari, made in Vietnam. Ii enerveaza pe batranii vamaioti care au crezut ca si-au gasit aici o noua patrie si ii bucura pe oamenii care se numesc ""investitori"" pe malul Dambovitei. Chiar daca unii vad in soseaua stricata, ce leaga comuna de Sulina, o bariera pusa hoardelor de turisti cu manele si seminte da floare in dotare, clasa mijlocie nu poate fi oprita. Neobositi, romanii vin cu salupa, vin cu vaporul, aterizeaza cu elicopterul, te trezesti cu ei la poarta intreband de camere libere. Nu numai superba salbaticie avantajeaza locurile, ci si preturile mici, pentru unii nefiresc de mici. O cabanuta de doua locuri s-a putut inchiria in timpul sezonului cu doar 55 de lei, dar rezervarile s-au incheiat inca din ianuarie. Pana una-alta, la Sfantu Gheorghe, preturile imobiliarelor s-au integrat in Uniunea Europeana, care, de la 1 ianuarie 2007, va avea iesire la Marea Neagra. O cosmelie pentru care renovarea inseamna demolare sta sa fie vanduta cu 30.000 de euro grei de tot, asta dupa ce proprietarul incercase si el la un 40.000.

EOLIANA. Nu se stie cand a functionat, dar moara de vant de la Sf. Gheorghe se potriveste in orice peisaj de capat de tara