Coreea de Nord nu va sta cu mainile-n san daca impotriva sa se vor decide sanctiuni si daca SUA continua presiunile. Acesta este mesajul transmis ieri de regimul de la Phenian, care incearca sa demonstreze ca nu e intimidat de reactia internationala
Coreea de Nord nu va sta cu mainile-n san daca impotriva sa se vor decide sanctiuni si daca SUA continua presiunile. Acesta este mesajul transmis ieri de regimul de la Phenian, care incearca sa demonstreze ca nu e intimidat de reactia internationala de dupa testul nuclear efectuat luni. ""Daca SUA continua sa ne hartuiasca, vom interpreta totul drept o declaratie de razboi si vom recurge la o serie de contramasuri concrete"", se arata intr-un comunicat al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, citat de AFP. Phenianul mai subliniaza ca este capabil sa apeleze atat la dialog, cat si la forta militara, si ca optiunea va depinde de reactia americanilor. Coreea nu exclude nici varianta unui nou test nuclear, atragand, din nou, atentia asupra rolului determinant pe care politica SUA il va avea si in aceasta decizie. De altfel, ipoteza unui nou test a inflamat chiar ieri regiunea, dupa ce Japonia a dat o alarma falsa. Un post de televiziune japonez a anuntat ca un seism a fost detectat in Coreea de Nord si a pus miscarea telurica pe seama unui nou test.
PARERI IMPARTITE. In ceea ce priveste discutiile care au loc la Consiliul de Securitate al ONU, Coreea de Nord acuza Statele Unite ca fac presiuni si ca incearca sa manipuleze Consiliul in vederea adoptarii unei rezolutii care sa penalizeze Phenianul. Statele Unite au propus ca toate incarcaturile navelor care vin sau pleaca din Coreea de Nord sa fie verificate, pentru a se depista eventuala prezenta a unor materiale ce ar putea avea legatura cu armele de distrugere in masa. Japonia sustine o interventie militara, in timp ce Coreea de Sud se opune categoric unei asemenea optiuni. (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.