Imediat dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu si sefii SRI si SIE, reprezenantii CNSAS Claudiu Secasiu (foto) si Cazimir Ionescu s-au prezentat in fata senatorilor din Comisia Juridica si Drepturile Omului, pentru a dezbate impreuna ordonant
Imediat dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu si sefii SRI si SIE, reprezenantii CNSAS Claudiu Secasiu (foto) si Cazimir Ionescu s-au prezentat in fata senatorilor din Comisia Juridica si Drepturile Omului, pentru a dezbate impreuna ordonanta 16, de modificare a Legii Ticu. In timpul discutiilor, presedintele Colegiului Claudiu Secasiu a vorbit despre instituirea unui Tribunal, un for care sa judece contestatiile celor nemultumiti de verdictele date de institutia pe care o conduce. Secasiu a explicat ca este necesara introducerea unei "verigi suplimentare", Tribunalul, pentru ca in prezent "aceiasi oameni judeca acelasi caz, in baza aceluiasi probatoriu". Presedintele CNSAS a insistat ca mecanismul de luare a deciziilor de catre CNSAS trebuie schimbat. "Trebuie introdus in lege tribunalul ca forma de apel si sa se elimine contestatiile inaintate Colegiului. A doua instanta, dupa tribunal, sa fie Curtea de Apel. Mi se pare o propunere judicioasa si salutara", a mai sustinut Secasiu. De asemenea, Secasiu le-a vorbit senatorilor despre "unele probleme care tin de aplicarea legii in cazul colaboratorilor politiei politice comuniste" si despre "unele decizii contradictorii pe care Colegiul le-a dat in aceste cazuri". Mai mult, presedintele CNSAS a recunoscut ca a existat o decizie a Colegiului care a fost anulata la contestatie, "rezultatul fiind diametral opus". Aceasta decizie a produs "o oarecare deruta" in randul opiniei publice. Pe de alta parte, Claudiu Secasiu s-a declarat de acord cu posibilitatea eliminarii sintagmei "politie politica" din Legea accesului la propriul dosar. In opinia presedintelui CNSAS, aceasta idee ar duce la imbunatatirea mecanismului de functionare a acestei institutii. "Propunerea care elimina sintagma de <<politie politica>>, dar care totusi circumscrie calitatea de colaborator la furnizarea, transmiterea de informatii prin care se denuntau activitatile potrivnice regimului comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cred ca este si in forma aceasta va putea functiona mai bine luarea deciziilor in cadrul Colegiului", a explicat Secasiu. Acesta a mai vorbit si despre publicarea listei ofiterilor de Securitate, problema care ar trebui sa fie tratata ca o prioritate a Colegiului. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.