In perioada in care Italia se confrunta cu dificultati de integrare a milioanelor de imigranti, exacerbate si de ultimele evenimente violente dintre italieni si romani, tema modificarii legii cetateniei divizeaza in mod vehement fortele politice. Ast
In perioada in care Italia se confrunta cu dificultati de integrare a milioanelor de imigranti, exacerbate si de ultimele evenimente violente dintre italieni si romani, tema modificarii legii cetateniei divizeaza in mod vehement fortele politice. Astfel, proiectul actualului Guvern de a reduce termenul de acordare a cetateniei italiene dupa cinci ani de rezidenta in Peninsula intampina numeroase proteste din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Conform afirmatiilor facute ieri de ex-presedintele Senatului, Marcello Pera, modernul proiect legislativ s-ar afla "in absoluta contratendinta" cu restul tarilor europene. "In timp ce in Italia se decide scurtarea timpilor de asteptare, in celelalte tari ale UE exista tendinta revederii in mod restrictiv a prevederilor normative in materie de imigratie, intrucat modelele franceze si germane in favoarea unei politici multi-culturale au esuat", a apreciat politicianul italian. Mai mult, Pera a declarat ca ministrul de interne Giuliano Amato face o mare confuzie, pentru ca "cetatenia nu trebuie confundata cu ospitalitatea, solidaritatea sociala si integrarea". In opinia dreptei italiene, pentru obtinerea cetateniei italiene ar trebui parcurs un drum lung. Astfel, copiii nascuti in Italia ar putea obtine cetatenia numai dupa implinirea varstei de 18 ani si dupa ce au incheiat ciclul intreg de studii, iar imigrantul care se casatoreste cu un cetatean al Peninsulei, dupa trei ani de mariaj. In plus, este obligatoriu sa se demonstreze un inalt nivel de cunoastere a limbii, istoriei si Constitutiei italiene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.