La Moscova a avut loc in luna septembrie o intalnire informala a mai multor partide de o anume orientare nationalist-conservatoare, unele chiar cu accente xenofobe si antisemite. Printre ele ratacindu-se si reprezentantul PIN-ului romanesc. Fara sa s
La Moscova a avut loc in luna septembrie o intalnire informala a mai multor partide de o anume orientare nationalist-conservatoare, unele chiar cu accente xenofobe si antisemite. Printre ele ratacindu-se si reprezentantul PIN-ului romanesc. Fara sa stim bine directionarea ideologica precisa a acestuia. O agenda precum "Popoarele ortodoxe in sistemul ordinii mondiale" si coagularea unui nou pol de influenta in spatiul ex-sovietic, sub sigla ortodoxismului si panslavismului rus - sa o spunem apasat si neted de la inceput - nu poate fi privita decat cu o justificata suspiciune.
Informatiile oferite de dl Cozmin Gusa, reprezentantul Partidului Initiativa Nationala si - conform acelorasi informatii de presa (vezi si ZIUA din 9 octombrie 2006) - initiator al acestei noi viziuni strategice, nu lasa loc la prea mult spatiu de manevra. Partide ca "Novaia Zora" din Bulgaria, "Narodnaia Volia" din Rusia, "Partidul Radical Sarb" din Serbia sau "Partidul Regiunilor" din Ucraina stim bine ce hram poarta. In nici un caz nu militeaza pentru o democratie de tip european, in nici un caz nu pun in valoare virtutile - chiar si cu pacate - ale economiei de piata si ale "societatii libere". Faptul ca imensele bogatii naturale - nu doar gaze si petrol - ale Rusiei pot deveni ascutite arme albe de influenta si santaj - de ce nu? - politice nu miroase a bine. Ortodoxia impinsa in fata, ca atractie pentru rezolvarea unor grave chestiuni economice prin mijlocirea unor facilitati energetice, nu poate fi o solutie. Nici pentru europeni, nici pentru "fratii bulgari", nici, mai ales, "insula de latinitate din mijlocul unei mari slave" numita Romania. Sigur ca n-a fost bine, poate, ca am degradat pana la anihilare relatiile comerciale si economice cu Rusia. Dar un intreg trecut, dramatic din pacate, nu incurajeaza prea tare astfel de demersuri. De fiecare data cand am avut ceva cu rusii, am pierdut cate ceva. De fiecare data in istoria noastra "fratii rusi" au sprijinit pe "fratii bulgari si sarbi", mai putin pe crestinii ortodocsi din Tarile Romane sau Grecia. Pravoslavnica Sfanta Maica Rusie si mandra ei urmasa, URSS, ne-au - cu un cuvant care-i placea lui Marin Preda - "belit" de fiecare data cand au avut ocazia. In primul Razboi mondial, aliatii nostri de dincolo de Prut - mereu uitam ca Basarabia a fost luata si anexata Rusiei fara prea multe fasoane - ne-au lasat singuri-singurei in fata austro-ungaro-bulgaro-turco-germanilor, care, pana la urma, ne-au obligat sa incheiem Pacea de la Buftea. Si rusii au ramas si cu tezaurul nostru evacuat, azi subiect de litigiu intre parti. Dupa 1940, ce sa mai vorbim? Sa vorbim despre ortodoxie si energie, sa fim "pragmatici", "eficienti" sau doar ambitia unor tineri politicieni de a ajunge pe "culmi" ne poate plasa, iar, pe o sfera nu foarte lucrativa pentru viitorul nostru? Popoarele ortodoxe in sistemul ordinii mondiale isi pot aduce contributia si prin alte mijloace si cai decat cele puse la cale de Moscova. Dl Cozmin Gusa se joaca cu focul.
De ce?
Pentru ca nici pana azi nu am clarificat o sumedenie de evenimente care au marcat istoria romanilor si Romaniei. Din trecutul mai indepartat, pana la prezentul cel infierbantat. Cu ocuparea Basarabiei in 1940, cu ocuparea intregii Romanii de catre aceeasi Armata Rosie care instaureaza un regim ale carui consecinte le evaluam inca. Sigur ca ortodoxia este un mare atu al unor popoare din estul si sud-estul Europei. Mostenirea bizantina este una dintre cele mai pretioase pentru intreaga Europa. Sigur ca orto-doxa (dreapta credinta) poate oferi lucruri bune intregii Uniuni Europene, dominate azi de secularism si o Biserica catolica, ce-si cauta un nou fagas. Sigur ca petrolul si gazele naturale pot fi - si sunt! - o arma extrem de puternica pentru a influenta deciziile politice. Putem trata cu rusii foarte bine, pe picior de egalitate, si fara sa ne incuscrim prin dubioase organisme petroortodoxe. Daca intr-adevar ideea acestei intruniri a fost a dlui Gusa, nu ni se pare chiar cea mai inspirata. Am putea medita in jurul ei, fara sa participam la nici un kazaciok cu alde Smirnov, Seselj si Ianukovici. Ca sa incheiem, precum obisnuia fostul ministru de Externe sovietic Andrei Gromiko - 26 de ani pe post este chiar un record mondial - sa spunem si noi, clar si raspicat: NIET!
Cu titlu informativ, dar ar putea intra si in atentia Comisiei Tismaneanu. In decembrie 1945, autoritatile de ocupatie sovietice au arestat, pe teritoriul romanesc, 33 de intelectuali si oameni de afaceri armeni, cetateni romani. Si i-au dus la Moscova, cu camionul si apoi cu trenul, dupa Ungheni. Doi ani au fost detinuti la Lubianka, fara a fi judecati, si apoi au fost condamnati la cate zece ani de inchisoare. Vina lor? Nu se stie. Incadrarea juridica? "Dusmani ai URSS". Dovada? O lista facuta de membrii PCR, fara sa se stie exact de cine. Dupa anii petrecuti in Siberia, doar cativa s-au intors. Unul a depus marturie. Scrisa. Ii putem oferi dlui Gusa un exemplar din aceasta tragedie. Fara petrol si fara ortodoxie. Doar cu sange si moarte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.