Greva avocatilor clasici, care a bulversat activitatea instantelor si parchetelor din tara inca de luni dimineata, i-a determinat pe unii judecatori sa treaca la masuri dure pentru intrarea in normalitate. Daca luni, la Iasi, judecatorii au aplicat a
Greva avocatilor clasici, care a bulversat activitatea instantelor si parchetelor din tara inca de luni dimineata, i-a determinat pe unii judecatori sa treaca la masuri dure pentru intrarea in normalitate. Daca luni, la Iasi, judecatorii au aplicat amenzi judiciare de 500 RON avocatilor care au refuzat sa se prezinte in cauzele cu asistenta din oficiu, ieri, alte instante au inceput sa procedeze similar. Astfel, o serie de instante, in frunte cu cele din judetul Alba si Covasna au refuzat cererile de amanare pe motiv de protest, depuse in dosare de avocati, si au trecut la amendarea pe banda rulanta a celor in cauza. Motivele pentru care s-au aplicat amenzile judiciare au fost diferite. Pe de o parte s-a considerat ca protestul avocatilor nu constituie potrivit legii un motiv de amanare. Alti magistrati au considerat ca apararea este o obligatie a avocatilor fata de clienti, si nu un moft sau o prestatie facultativa. Pe de alta parte s-a considerat in alte cazuri ca aceste amanari constituie o forma de obstructionare a actului de Justitie, de care profita unele personaje trimise in judecata in dosare penale, si care se pot sustrage temporar de la judecata.
In unele cercuri ale magistratilor s-a apreciat ieri ca amendarea avocatilor grevisti este singura cale de a-i determina sa puna capat protestului lor concertat, caruia nu i se poate prevede o finalitate si care pune practic pe butuci activitatea instantelor si parchetelor. Aceasta cu atat mai mult cu cat revendicarile grevistilor de a se pune capat activitatii barourilor paralele coordonate de avocatul Pompiliu Bota, nu sunt deloc clare, si nu li se pot da asigurari de solutionare favorabila, intrucat ramane la latitudinea procurorilor care se ocupa de aceste cazuri cum vor finaliza dosarele contra avocatilor paraleli, aflate in lucru.
Politistii pun concluzii de NUP
Surse confidentiale din interiorul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie ne-au informat ca zilele trecute a avut loc o convocare a politistilor desemnati de procurori sa instrumenteze plangerile penale ale avocatilor clasici, impotriva celor paraleli, sub aspectul infractiunii de exercitare a profesiei de avocat. Concluziile preliminarii exprimate de ofiterii de cercetare penala au fost ca nu se identifica elemente privind comiterea unor infractiuni de care avocatii lui Pompiliu Bota, intrucat acestia functioneaza in baza unei hotarari judecatoresti, au statut, sunt inscrisi intr-un tablou al avocatilor etc, drept pentru care urmeaza a se propune solutia de neincepere a urmaririi penale. Procurorii de caz urmeaza la randul lor sa se pronunte in perioada urmatoare asupra propunerilor politistilor. Contactat pe marginea acestui subiect, Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti nu a negat aceasta informatie, dar nici nu a confirmat-o.
Prodecanul Baroului Bucuresti - aripa clasica, Mircea Stanculescu a atacat ieri problema avocatilor paraleli si pe latura civila, afirmand ca exista un dosar civil in care s-ar fi contestat hotararea irevocabila prin care, la Targu Jiu, s-a decis autorizarea unei asociatii a lui Pompiliu Bota de a infiinta barouri si notariate. Avocatul Stanculescu a declarat ca acest proces civil este deocamdata suspendat, intrucat in dosar s-a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, si numai dupa ce aceasta exceptie va fi solutionata de Curtea Constitutionala, cazul se va putea relua.
Instantele din Capitala au fost si ieri bulversate de protestul avocatilor clasici, coordonat de decanul Cristian Iordanescu. In mai toate dosarele s-au depus cereri de amanare pe motiv de protest, insa au existat si cazuri de "nesupunere" din partea unor avocati care nu s-au speriat de amenintarile cu excluderea din barou si si-au reprezentat clientii. Unul dintre acestia este cunoscutul avocat Remus Borza, care a procedat identic si in prima zi de protest, si care ne-a declarat ieri ca se asteapta sa fie pus in discutia comisiei de disciplina a Baroului Bucuresti, dar ca este pregatit in fata unei eventuale decizii de sanctionare, pe care o considera anticipat ilegala si pe care o va ataca in instanta de contencios-administrativ.
Amenintari cu bomba
Daca la primele ore ale zilei de ieri, protestul avocatilor a decurs fara incidente, la orele 10.30, echipe de jandarmi si politisti au evacuat toata suflarea aflata in Palatul de Justitie, in care functioneaza Curtea de Apel Bucuresti si Judecatoria Sectorului 5. Evacuarea s-a produs ca urmare a unei amenintari telefonice facute de o voce feminina pe unul din numerele Curtii de Apel Bucuresti, care anunta ca in cladire s-a pus o bomba. La scurt timp, o amenintare similara s-a produs si la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Vocile au fost inregistrate si urmeaza ca anchetatorii sa-i identifice pe cei care au facut anunturile. Politistii nu au exclus sa fie vorba despre o singura persoana care a dat alarmele false si a produs o panica generala. Pirotehnistii care au cercetat cladirile nu au gasit nici un dispozitiv exploziv.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.