Intr-o abordare virulenta cu totul atipica, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu (foto), a solicitat ieri, intr-o conferinta de presa, sprijinul mass-media in initierea unei reflectii publice asupra cazurilor de colaborare intelectuala c
Intr-o abordare virulenta cu totul atipica, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu (foto), a solicitat ieri, intr-o conferinta de presa, sprijinul mass-media in initierea unei reflectii publice asupra cazurilor de colaborare intelectuala cu regimul comunist.
In contextul actual, favorabil deschiderii publice a dosarelor Securitatii, ministrul doreste ca si "colaborationistii", cei care au cautionat de buna voie Partidul Comunist, sa fie "demascati". "Pana cand sa mai traim in minciuna? Pana cand sa n-avem curajul sa spunem adevarul despre trecutul nostru apropiat? Cat sa mai zacem in acest sos murdar care este compromisul cu trecutul? Cata vreme sa ne mai facem ca nu stim? Si de ce sa ne facem ca nu stim?", se intreba retoric Iorgulescu, adaugand ca "toti cei care au scris omagii, au compus cantece de slava sau au recitat poezii pentru Conducator si tovarasa sa de viata au facut-o din interes, nu sub presiune".
Ministrul s-a dat pe el insusi drept exemplu: a putut alege sa nu fie membru PCR, desi asta a insemnat sa nu-si dea doctoratul si sa nu aiba acces in invatamantul superior, ca profesor. Adrian Iorgulescu ii acuza pe colaborationisti de imoralitate, duplicitate si pervertire a societatii contemporane, de faptul ca "si-au batut joc de natia asta" autodesemnandu-se lideri de opinie: "Cei care au colaborat direct cu Partidul Comunist si-au batut joc de fibra morala a acestui popor. Ei n-au stat ascunsi. Au iesit in fata. Erau vedete. Aveau notorietate. Se bucurau de privilegii. Iar azi vin sa ne dea lectii de morala, lectii de patriotism, lectii de democratie".
Ceea ce-si doreste ministrul nu e o "vanatoare de vrajitoare", ci crearea unei mase critice printre romani, mai ales printre cei tineri, demersul sau fiind un apel la sinceritate, adevar si bun-simt, care sa duca la indepartarea colaborationistilor din viata publica. Motiv pentru care, cu toate ca a refuzat sa dea un exemplu concret de colaborationism, Iorgulescu i-a indemnat pe ziaristi sa caute volumele de "Omagii", in cartotecile si arhivele uniunilor de creatie si ale televiziunii publice, unde colaborarea intelectualilor cu regimul comunist a lasat urme indeniabile. De altfel, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor a anuntat, imediat dupa conferinta ministrului, ca organizeaza vinerea aceasta, la ora 10.00, o intalnire cu presa pentru a le pune la dispozitie reprezentantilor acesteia listele cu compozitorii care au pactizat cu PCR.
Adrian Iorgulescu a vorbit ieri exclusiv despre o reforma morala la presiunea opiniei publice, evitand sa se refere la o posibila lege a lustratiei care sa le interzica fostilor colaboratori ocuparea de functii si demnitati oficiale. Recenta initiativa a ministrului Culturii vine la cateva luni dupa ce acesta a cerut deschiderea dosarelor informatorilor-reprezentanti ai cultelor si sprijinul uniunilor de creatie in deconspirarea intelectualilor colaboratori. Presedintele Basescu a solicitat si a obtinut din partea CSAT desecretizarea dosarelor inaltilor prelati (secretizate in 2001, in urma a ceea ce liderul liberal de la Cultura apreciaza ca o "intelegere" cu fosta guvernare), insa fisierele nu au putut fi preluate de CNSAS din cauza "lipsei spatiului". (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.