Dupa ce Consiliul de Securitate al ONU, reunit in sedinta de urgenta, a condamnat, luni, "ferm" si la unison testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, Statele Unite ies la rampa cu o surpriza. Desi a constituit cea mai puternica voce in condamnarea
Dupa ce Consiliul de Securitate al ONU, reunit in sedinta de urgenta, a condamnat, luni, "ferm" si la unison testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, Statele Unite ies la rampa cu o surpriza. Desi a constituit cea mai puternica voce in condamnarea "ferma" citata mai sus, Washingtonul si-a exprimat, ieri, dubii in privinta faptului ca a fost intr-adevar vorba de un experiment nuclear. Serviciile americane de informatii au apreciat, pe baza unor informatii preliminare, ca statul nord-coreean nu a efectuat un test nuclear, datele seismice inregistrate nefiind, in opinia acestora, specifice unei explozii atomice, relateaza cotidianul Washington Times. "Analizam datele in continuare si speram ca, dupa ce vom primi mai multe informatii, vom avea o imagine de ansamblu", a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete, sub protectia anonimatului. Explozia subterana, anuntata de Phenian ca fiind un test nuclear, pare sa fi fost produsa de echivalentul a catorva sute de tone de dinamita, in timp ce o detonare nucleara are puterea catorva mii de tone de dinamita, a comentat acelasi oficial. Expertii americani explicau, ieri, ca, pentru stabilirea adevarului ar fi necesare cel putin doua zile.
De fapt, Statele Unite se afla, acum, intr-o situatie extrem de delicata. In cazul in care ar admite 100% ca Phenianul a procedat la un test nuclear, s-ar plasa in situatia jenanta de a admite ca nu prea dispun de posibilitatea de a aplica sanctiuni impotriva autoritatilor comuniste nord-coreene. Avand in vedere ca ceilalti patru membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si organismele internationale resping ideea unei interventii militare impotriva Coreei de Nord, SUA ar trebui sa se orienteze spre sanctiuni economice si ar intra intr-un cerc vicios.
"Nu mai sunt multe restrictii de impus"
Statele Unite aplica deja numeroase sanctiuni Coreei de Nord, ceea ce lasa Washingtonului o prea mica marja de manevra pentru a ameninta Phenianul cu noi restrictii. Washingtonul a impus un embargo total Coreei de Nord la inceputul razboiului inter-coreean din iunie 1950. In 1989, SUA au relaxat regimul sanctiunilor, cu scopul - cel putin, declarat - de a reintegra statul comunist in comunitatea internationala. Statele Unite au mai ridicat o parte din restrictii in 2000, pentru a permite reluarea schimburilor comerciale, dupa ce statul nord-coreean a acceptat un moratoriu in privinta testelor sale de rachete. Washingtonul a permis derularea a numeroase tranzactii intre americani si nord-coreeni, in special desfacerea unor produse pe piata comunista. Sanctiunile au fost insa mentinute in ceea ce priveste echipamentul militar sau cel cu dubla utilitate, civila si militara, importurile nord-coreene fiind strict controlate de Departamentul Trezoreriei americane iar conturile demnitarilor comunisti fiind inghetate. Astfel, dupa ce, anul trecut, Coreea de nord s-a declarat putere nucleara, Statele Unite au inghetat conturile mai multor companii nord-coreene si ale unor firme suspectate ca ar fi reprezentat un paravan pentru activitatile de spalare de bani, in scopul finantarii programului nuclear al Phenianului. Autoritatile nord-coreene cer ridicarea acestor sanctiuni, ca masura prealabila pentru reluarea negocierilor hexagonale (cele doua Corei, SUA, China, Japonia si Rusia) initiate in incercarea de a determina statul comunist peninsular sa abandoneze programul de inarmare nucleara. Statele Unite si Coreea de Nord nu intretin relatii diplomatice intrucat, oficial, aceste tari sunt, in continuare, in stare de razboi - nici un acord de pace nu a fost incheiat, in 1953, razboiul inter-coreean, in care americanii au sprijinit sudul Peninsulei, incheindu-se printr-un simplu armistitiu. Majoritatea programelor de asistenta economica si a ajutoarelor umanitare, pentru Coreea de Nord raman, inca, interzise de SUA. Departamentul de Stat a subliniat ca "relatiile economice intre cele doua tari sunt mentinute la un nivel minim" si ca marja de manevra a Washingtonului pastrata pentru sanctionarea Phenianului este, de fapt, limitata. Astfel, dupa cum a sintetizat un oficial al Departamentului de Stat, referindu-se la modul in care comunitatea internationala ar putea exercita presiuni economice la adresa Coreei de Nord: "Nu mai sunt multe restrictii de impus".
Coreea de Sud, impotriva recurgerii la forta
Phenianul este in schimb dependent, in mare masura, de China si Rusia si beneficiaza de un important ajutor din partea Coreei de Sud, cele trei tari avand un rol extrem de important in cazul in care comunitatea internationala ar aplica sanctiuni economice regimului comunist.
Conform declaratiilor unui oficial de la Phenian, citat de agentia Yonhap, preluata de Mediafax, Coreea de Nord este dispusa sa puna capat programului sau nuclear si sa se reintoarca la masa negocierilor, daca si Statele Unite vor face acelasi lucru. Oficialul a tinut, totusi, sa precizeze ca tara sa este pregatita sa doteze rachetele cu focoase nucleare si sa efectueze si alte teste nucleare, "in functie de evolutia situatiei".
Spre deosebire de Washington, Guvernul de la Seul a confirmat, ieri, autenticitatea testului nuclear anuntat de Coreea de Nord, explicand ca sunt necesare doua saptamani pentru a stabili daca acesta a fost efectuat cu succes. Autoritatile sud-coreene au anuntat ca nu vor recunoaste Coreea de Nord ca putere nucleara. Premierul sud-coreean, Han Myung-sook, a declarat, ieri, ca tara sa se opune unor "masuri militare" impotriva Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), ca represalii la testul nuclear. Aceasta nu inseamna, stricto-senso, ca autoritatile sud-coreene s-ar opune unei rezolutii a ONU in materie care sa invoce capitolul VII al Cartei ONU, capitol care prevede impunerea de sanctiuni si, doar in ultima instanta, recurgerea la folosirea fortei, a explicat Han. Deocamdata, adeptele unei rezolutii care sa invoce capitolul VII al Cartei ONU sunt SUA si Japonia.
China a declarat, ieri, ca ONU ar trebui sa ia "masuri adecvate" fata de Coreea de Nord, dar a exclus posibilitatea unei actiuni militare.
Israelul evoca din nou pericolul iranian
Comentand experimentul Phenianului, ambasdorul Israelului la Washington, Danny Ayalon, si-a exprimat, ieri, intr-un interviu acordat cotidianului ebraic Haaretz, ingrijorarea privind un posibil transfer de tehnologie din Coreea de Nord catre Iran. "In acest context, problema sanctiunilor devine din ce in ce mai critica", a comentat Ayalon, la postul de radio militar, facand aluzie la posibile masuri punitive impotriva Teheranului. De asemenea, vicepremierul Shimon Peres a stabilit o paralela intre programul nuclear al Iranului si cel al Coreei de Nord, pronuntandu-se pentru stoparea acestora prin sanctiuni economice impuse de comunitatea internationala.
Australia, una dintre putinele tari care intretin relatii diplomatice cu RPDC, l-a convocat, ieri, pe ambasadorul Coreei de Nord, Chon Hae-hong, dar a decis sa nu il expulzeze, apreciind ca exista un avantaj "secundar" de a dialoga. Seful diplomatiei australiene, Alexander Downer, i-a transmis ambasadorului Chon Hae-hong ca testul nuclear a izolat Phenianul si mai mult si a "umilit" China. Australia, aliat fidel al Washingotnului, a stabilit, totusi, relatii diplomatice cu statul nord-coreean, in 2000. La scurt timp dupa anuntul testului nuclear, premierul australian, John Howard, a cerut "o reactie a Consiliului de Securitate impotriva Coreei de Nord, incluzand sanctiuni financiare, limitarea deplasarilor, precum si noi restrictii comerciale si aeriene".
Nord-coreenii au aflat ultimii
Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Pak Gil-Yon, a apreciat ca tara sa ar trebui felicitata pentru primul test nuclear pe care l-a efectuat, in loc sa fie condamnata de comunitatea internationala. "Ar fi mai bine in cazul in care Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite i-ar felicita pe oamenii de stiinta si pe cercetatorii din RPDC", in loc sa continue elaborarea unei "rezolutii imprudente" impotriva Phenianului, a declarat Pak pentru postul de televiziune CNN.
Interesant este ca, in timp ce comunitatea internationala isi exprima revolta fata de testul nuclear al Phenianului, populatia nord-coreeana nu aflase inca nimic despre exercitiul militar, evenimentul fiind prezentat sumar la radio si televiziune, relateaza The Daily Telegraph. Desi testul nuclear a avut loc la ora locala 10:35 (04:35, ora Romaniei), Kim Jong-il a ordonat ca anuntul sa fie difuzat in jurul orei locale 16:00 (10:00, ora Romaniei) de catre agentia oficiala de stiri care a informat despre "evenimentul istoric" desfasurat prin "intelepciunea si tehnologia autohtone". Publicatia britanica precizeaza ca televiziunea si radioul de stat au permis, in cele din urma, prezentarea evenimentului, dar acesta nu s-a distins prin nimic de restul buletinului de stiri, in mare parte consacrat pregatirilor in vederea celebrarii celei de-a 61-a aniversari de la infiintarea Partidului Muncitorilor. Phenianul e in fierbere, la apropierea paradei oficiale, in cadrul careia liderul Kim Jong-il va proslavi actiunile Coreei de Nord, devenita noua putere nucleara.
Comunitatea internationala cauta pedeapsa potrivita
Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA, China) si Japonia s-au intalnit, ieri dimineata, pentru a discuta raspunsul Consiliului la testul nuclear nord-coreean, pe baza unor propuneri americane de sanctiuni, au informat surse diplomatice.
O intalnire a celor cinci membri permanenti a avut loc si luni seara, intalnire in cadrul careia s-a discutat "asupra modului de a proceda", a declarat presei ambasadorul american la ONU, John Bolton. El a precizat ca Statele Unite au exprimat "dorinta sa se actioneze cat mai repede posibil" in Consiliul de Securitate.
Ieri, in timp ce Bolton formula aceste declaratii, expertii celor 15 state membre ale Consiliului examinau elementele unui proiect de rezolutie, propusa de Statele Unite, si care prevede impunerea de sanctiuni economice si comerciale Phenianului, in termenii Capitolului VII al Cartei ONU.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.