Generalul Eugen Badalan (foto), fost sef al Statului Major General al Armatei, a declarat ieri ca a adus la cunostinta presedintelui Traian Basescu, in mai multe randuri, neregulile petrecute in armata sub mandatul lui Atanasiu. El a explicat ca n
Generalul Eugen Badalan (foto), fost sef al Statului Major General al Armatei, a declarat ieri ca a adus la cunostinta presedintelui Traian Basescu, in mai multe randuri, neregulile petrecute in armata sub mandatul lui Atanasiu. El a explicat ca nu a facut declaratii publice pentru ca regulamentul militar ii interzicea acest lucru.
Tacerea impusa de regulamentele militare nu se aplica insa sefului statului. Traian Basescu avea posibilitatea sa informeze Comisia Speciala pentru Analiza Sesizarilor cu privire la savarsirea de infractiuni de catre ministri. De asemenea, presedintele putea sa-l informeze pe primul ministru, iar acesta sa dispuna masurile cuvenite. Eventualele suspiciuni legate de obiectivitatea premierului puteau fi dezamorsate printr-o declaratie politica in care Traian Basescu sa faca publice problemele create de Atanasiu. Liderul de la Cotroceni a luat cunostinta despre aceste fapte, insa a preferat sa taca. O tacere suspecta de altfel, care poate fi privita ca o amanare pana la ivirea momentului potrivit. In fond, micile santaje fac parte din arsenalul politic al oricarui lider. (M.T.)
Tariceanu solicita reinscaunarea lui Atanasiu
Seful Executivului i-a solicitat ieri, indirect, presedintelui Basescu sa-l repuna in functie pe ministrul Apararii, dupa ce s-a decis neinceperea urmaririi penale impotriva acestuia. Chiar Teodor Atanasiu a marturisit ca, in opinia sa, nu exista nici un temei legal pentru care nu s-ar intoarce la minister. Conform legii, insa, consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul PSD Eugen Bejinariu, cei care au facut plangere impotriva lui Atanasiu, au la dispozitie 20 de zile pentru a contesta decizia instantei, de neincepere a urmaririi penale. Dar nici unul dintre cei doi nu a lasat sa se inteleaga ca ar avea de gand sa faca acest lucru. Astfel, este posibil ca presedintele Traian Basescu sa astepte trecerea celor 20 de zile, dupa care sa revoce decretul de suspendare din functie a ministrului Apararii. Intre timp, Eugen Badalan, fostul sef al Statului Major General, a inaintat si el o alta plangere penala impotriva ministrului liberal, tot pentru abuz in serviciu.
Tariceanu: Basescu sa revoce decretul de suspendare
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca presedintele Traian Basescu sa revoce decretul de suspendare din functie a lui Teodor Atanasiu, Codul de procedura penala oferind dreptul de a contesta decizia Parchetului celor care au facut plangerea. La finalul sedintei Comitetului Executiv al PNL, Tariceanu a spus ca a luat act de decizia Procurorului General privind neinceperea urmaririi penale in dosarul Atanasiu, iar noua plangere penala formulata de fostul sef al Statului Major, Eugen Badalan, nu are cum sa influenteze cursul lucrurilor. "Sunt multi ministri care au plangeri penale. Daca am merge pe ideea aceasta, am risca sa avem multi ministri suspendati in Guvern", a declarat Tariceanu. Si ministrul suspendat, Teodor Atanasiu, a precizat, tot la sediul PNL, ca se va intoarce la Guvern, daca presedintele va revoca decretul de suspendare a sa din functie. El a adaugat ca nu a avut nici o discutie in acest sens cu Administratia Prezidentiala. Intrebat ce se va intampla daca Adriana Saftoiu, consilierul prezidential, si deputatul PSD Eugen Bejinariu vor face contestatie la decizia procurorilor de neincepere a urmaririi penale, Atanasiu a spus ca nu exista niciun temei legal pentru care nu s-ar intoarce la minister, iar un eventual recurs ii vizeaza pe procurori, nu pe el. "Daca se face recurs, se face impotriva procurorilor, nu impotriva mea", a comentat el.
Reclamantii se mai gandesc
Deputatul PSD Eugen Bejinariu a precizat ieri ca va decide daca va contesta decizia Parchetului de neincepere a urmarii penale in cazul ministrului suspendat al Apararii Teodor Atanasiu, dupa ce va primi de la Parchet decizia motivata, informeaza Mediafax.
Bejinariu a mentionat ca, deocamdata, nu a primit de la Parchet instiintarea oficiala privind solutia data in cazul lui Atanasiu si ca, din momentul in care o primeste, are la dispozitie un termen de 20 de zile pentru o eventuala contestatie. Bejinariu a spus ca va decide daca se impune sa conteste decizia de neincepere a urmaririi penale in cazul Atanasiu si in functie de motivatia invocata de Parchet. Nici purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Adriana Saftoiu nu a anuntat daca intentioneaza sa conteste decizia de neincepere a urmaririi penale.
Contestatia ministrului, saptamana viitoare
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va hotari in 18 octombrie asupra cererii lui Teodor Atanasiu privind decretul prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. Instanta suprema va da decizia finala in privinta decretului de suspendare a ministrului Apararii, semnat luna trecuta de presedintele Traian Basescu, dupa ce impotriva lui Teodor Atanasiu s-a propus declansarea urmaririi penale.
Atanasiu a contestat decretul de suspendare a sa din functie la Sectia contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a respins cererea in 27 septembrie. Atanasiu a facut recurs la instanta suprema.
Explicatiile SPM
Procurorii Sectiei Parchetelor Militare (SPM) au dispus vineri "neinceperea urmaririi penale fata de Teodor Atanasiu si fata de ofiterii Directiei Generale de Informatii a Armatei si Directia de Informatii Militare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in dosarul constituit in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, precum si de deputatul Eugen Bejinariu". SPM a apreciat ca "nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor, intrucat nu s-a produs o tulburare insemnata bunului mers al unei autoritati sau institutii publice ori o paguba patrimoniului acesteia si nici nu s-a constatat producerea vreunei vatamari intereselor legale ale unei persoane", se precizeaza in comunicatul de vineri al Ministerului Public. (A.H., R.G.)
Badalan il acuza pe Atanasiu
Fostul sef al Statului Major General al Armatei (SMG), generalul Eugen Badalan, a fost citat, ieri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a da detalii in legatura cu activitatea ministrului suspendat al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, pe care-l acuza de abuz in serviciu. Badalan a inmanat procurorilor mai multe documente care ar demonstra ca Atanasiu a comis anumite abuzuri. Fostul sef al SMG a precizat ca a sesizat neregulile pe care le-a reclamat procurorilor inca de la momentul producerii lor, raportand pe linie ierarhica atat conducerii MApN, cat si membrilor CSAT. El a spus ca la vremea in care era general activ nu si-a permis sa iasa cu declaratii publice in presa despre problemele interne ale Armatei, deoarece regulamentele militare nu-i dadeau dreptul. Eugen Badalan a precizat ca a adus la cunostinta lui Traian Basescu, seful CSAT, in mai multe randuri, ca exista anumite probleme care afecteaza buna functionare a Armatei Romane sub mandatul lui Atanasiu. "Am adresat rapoarte direct presedintelui Romaniei in care am prezentat problemele ivite in interiorul MApN. Nu se poate spune ca abia acum am iesit cu aceste dezvaluiri. Cine a trebuit sa stie de neregulile din Armata a aflat la momentul respectiv. Faptul ca presa a aflat abia acum se datoreaza plangerii pe care am depus-o la Parchetul General in 25 septembrie", a declarat Badalan. In urma informarilor pe care fostul sef al SMG le-a adresat membrilor CSAT si Administratiei Prezidentiale, nu a fost luata nici o masura concreta, dar SMG a fost anuntat ca s-a luat la cunostinta despre sesizarile transmise la CSAT si ca acestea urmeaza a fi analizate.
Acuzele
"I s-a prezentat lui Teodor Atanasiu un raport prin care i se aducea la cunostinta stadiul de negociere in privinta fregatelor. Contrar procedurilor, acesta a scris ca pretul acestui contract il negociaza ministrul. Un alt aspect prezentat procurorilor se refera la faptul ca Teodor Atanasiu a cerut ca angajatii MApN sa renunte la contractele pe care le aveau la telefoanele mobile si sa incheie un alt contract cu o alta companie care facuse o oferta, fara sa se faca nici o licitatie", a spus Badalan. Generalul a aratat ca a mai depus documente privind instalarea sau suspendarea din functie a unor subalterni. Badalan a afirmat ca a adus la Parchet documente "pe care avea dreptul sa le aiba asupra sa", iar in privinta altor acte aflate la MApN generalul le-a spus procurorilor sa le ceara pe cale legala. Fostul sef al Statului Major General a recunoscut ca relatiile cu ministrul Apararii nu au fost bune, sustinand ca "au avut neintelegeri inca din a doua luna de la instalarea lui Teodor Atanasiu la conducerea MApN". Generalul a adaugat ca "a constatat ca Atanasiu nu dorea binele ministerului". In acest context, Badalan a mai spus ca a avut opinii diferite si fata de alte persoane din minister, subliniind insa ca "este o diferenta intre a avea opinii diferite si a avea neintelegeri cu cineva".
Atanasiu va fi audiat
Teodor Atanasiu va fi convocat in aceasta saptamana la Parchetul instantei supreme, pentru a da explicatii in legatura cu acuzatiile pe care i le aduce Badalan. Dupa audiere, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie va decide daca va transmite dosarul Comisiei speciale de la Palatul Cotroceni, pentru a da avizul de urmarire penala.
In alta ordine de idei, Inalta Curte de Casatie si Justitie va hotari in 18 octombrie asupra cererii lui Teodor Atanasiu privind decretul prezidential prin care a fost suspendat din functia de ministru al Apararii. Instanta suprema va da decizia finala in privinta decretului de suspendare a ministrului Apararii, semnat luna trecuta de presedintele Traian Basescu, dupa ce impotriva lui Teodor Atanasiu s-a propus declansarea urmaririi penale. Atanasiu a contestat decretul de suspendare din functie la Sectia contencios administrariv a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a respins cererea in 27 septembrie, facand recurs la Inalta Curte. Intre timp, la sfarsitul saptamanii trecute, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus "neinceperea urmaririi penale fata de Teodor Atanasiu si fata de ofiterii Directiei Generale de Informatii a Armatei si Directia de Informatii Militare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in dosarul constituit in urma plangerilor formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, precum si de deputatul Eugen Bejinariu". La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu declara ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Saftoiu l-a dat in judecata pe Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. In 12 septembrie, Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Atanasiu. (Bogdan GALCA, Doru DRAGOMIR)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.