Criza politica de la Budapesta risca sa se adanceasca, dupa ce, duminica, ungurii au putut asculta o a doua inregistrare audio care contine comentariile unui oficial al Partidului Socialist. Difuzarea casetei apare la trei saptamani de la cea in care
Criza politica de la Budapesta risca sa se adanceasca, dupa ce, duminica, ungurii au putut asculta o a doua inregistrare audio care contine comentariile unui oficial al Partidului Socialist. Difuzarea casetei apare la trei saptamani de la cea in care premierul ungar Ferenc Gyurcsany recunostea ca a "mintit" pentru a castiga alegerile generale din luna aprilie, dezvaluire care a dus la cele mai ample proteste de strada de la caderea comunismului, in 1989, informeaza Reuters. Inregistrarea audio transmisa duminica de postul national Magyar Radio include incercarea unui ministru socialist din Guvernul condus de Gyurcsany de a-si asigura partidul ca va mentine controlul asupra fondurilor regionale in pofida victoriei clare a opozitiei in alegerile locale din aceasta luna. Un purtator de cuvant al socialistilor a acuzat opozitia de difuzarea acestei inregistrari, dar nu a negat veridicitatea ei. Intr-un discurs rostit cu ocazia unei reuniuni private a socialistilor care a avut loc sambata, ministrul Administratiei Locale, Monika Lamperth (foto), a incercat sa dea asigurari colegilor de partid ca va mentine controlul fondurilor de stat pentru dezvoltare. O parte dintre socialisti si-au exprimat ingrijorarea privind faptul ca sume considerabile de bani vor ajunge sa fie administrate de principalul partid de opozitie, Fidesz, care a obtinut o victorie neta in alegerile locale din 1 octombrie, preluand conducerea majoritatii primariilor si consiliilor locale. "Credeti-ma, ne cunoastem obiectivele. Voi inainta o propunere Guvernului care ne da o posibilitate unica si autoritate politicienilor din cadrul partidului de guvernare si celor socialisti care se afla in structura consiliilor regionale de dezvoltare", isi linistea Lamperth colegii de partid in inregistrarea audio.
Cum era de asteptat, controversata inregistrare a determinat organizarea, duminica, a unei manifestatii de protest in fata Parlamentului de catre Fidesz, la care au participat 25.000 de persoane, si unde s-au reluat apelurile privind demisia premierului Gyurcsany, acuzat de "tradare". Analistii sustin ca nu exista nici un mijloc constitutional pentru inlaturarea premierului inainte de alegerile din 2010, cu exceptia nominalizarii unui succesor de catre Partidul Socialist, lucru care pare putin probabil. Gyurcsany vrea sa reduca fondurile acordate autoritatilor locale deoarece cheltuielile sunt ineficiente la acest nivel, demers respins de reprezentantii locali, in majoritate politicieni ai opozitiei. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.