Disputa ruso-georgiana, care a debutat in urma cu doua saptamani, odata cu arestarea, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi suspectati de spionaj, continua. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a protestat, la finalul saptama
Disputa ruso-georgiana, care a debutat in urma cu doua saptamani, odata cu arestarea, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi suspectati de spionaj, continua. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a protestat, la finalul saptamanii trecute, fata de conditiile de repatriere a conationalilor sai din Rusia, ordonand autoritatilor aeroportuare din Tbilisi sa nu permita aterizarea avioanelor cargo rusesti avand la bord deportati georgieni. "Facem tot posibilul ca drepturile cetatenilor nostri sa nu fie incalcate. Ar trebui sa zboare in avioane normale", a afirmat presedintele Saakasvili, fara a respinge insa posibilitatea reluarii dialogului cu Moscova. "Suntem gata pentru un dialog bilateral cu Rusia, insa speram ca aceste incalcari scandaloase ale drepturilor omului, care sunt total inacceptabile in secolul XXI, vor inceta", a mai spus liderul de la Tbilisi, precizand, totodata, ca Georgia intentioneaza sa sesizeze Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la incalcarea, de catre Rusia, a drepturilor cetatenilor georgieni. Saakasvili s-a declarat dispus sa se intalneasca "oricand" cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele doua tari. "Sunt dispus sa ma intalnesc (cu liderii rusi, n.red.) oricand. Daca ei vor sa ne intalnim in aceasta seara, sunt gata sa iau avionul pentru unde vor ei, sa ne intalnim in aceasta seara", a afirmat Saakasvili duminica, intr-un interviu acordat BBC. Moscova a anulat, inca de saptamana trecuta, toate zborurile catre Georgia - cu exceptia avioanelor cargo ale Ministerului, pentru Situatii de Urgenta, folosite pentru a transporta deportati georgieni si pentru a aduce acasa cetateni rusi aflati in situatie dificila in Georgia, aminteste Rompres. In contextul accentuarii tensiunilor ruso-georgiene, MAE rus a solicitat, recent, amanarea summit-ului Comunitatii Statelor Independente, care ar fi trebuit sa se desfasoare in perioada 17-18 octombrie, la Minsk. Acesta a fost amanat pentru luna noiembrie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.