Prima zi de "greva" a avocatilor clasici - care au anuntat incetarea timp de o saptamana a activitatii de asistenta juridica in semn de protest fata de existenta avocatilor paraleli de la barourile lui Pompiliu Bota - a oferit publicului un spectacol
Prima zi de "greva" a avocatilor clasici - care au anuntat incetarea timp de o saptamana a activitatii de asistenta juridica in semn de protest fata de existenta avocatilor paraleli de la barourile lui Pompiliu Bota - a oferit publicului un spectacol inedit, cu accente de la tragic la comic. Cu toate ca si-au anuntat absenta de la toate procesele, in realitate avocatii clasici au fost prezenti cu mic cu mare in toate instantele. In majoritatea lor, ei au depus cereri de amanare, pe motiv ca se afla intr-o zi de protest, motiv pentru care multe complete de judecata si-au inchis usile dupa numai doua-trei ore. In foarte multe judete, pe salile pasilor pierduti au fost prezente veritabile "comandouri" de avocati din conducerile locale ale barourilor clasice, care urmareau cu vigilenta ca nici un coleg de breasla sa nu tradeze si sa pledeze in vreo cauza. Nimic nu era permis in afara amanarii cauzelor pe motiv de protest. La Bucuresti, de exemplu, decanul Cristian Iordanescu coordona cu fermitate, inca de la primele ore ale diminetii, activitatea avocatilor din Palatul de Justitie si Tribunalul Bucuresti si lui i se raportau imediat orice abateri de la regula impusa de colegiul de conducere al Baroului Bucuresti. Avertismentul comunicat de cateva zile tuturor avocatilor clasici (avertisment considerat de unii drept "amenintare" sau "santaj"), suna in sensul ca oricine va indrazni sa sparga greva si va pleda in vreo cauza, va fi sanctionat exemplar, pe cale disciplinara, prin excluderea din barou. Cu toate acestea, au existat destui avocati clasici care nu s-au sinchisit de amenintari si au pledat in cauzele in care erau angajati, de la judecatorii si pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei in cauza au invocat prevederile art. 7 al Legii privind exercitarea profesiei de avocat, potrivit careia "In exercitarea profesiei, avocatul nu poate fi supus nici unei restrictii, presiuni, constrangeri sau limitari din partea autoritatilor publice, ori alte persoane fizice sau juridice. Libertatea si independenta avocatului sunt garantate de lege".
"Spargatori de greva"
Cunoscutul avocat Remus Borza, din Baroul Bucuresti - aripa clasica, a pledat fara retinere atat la Curtea de Apel Bucuresti, cat si la instanta suprema. El a declarat presei ca amenintarea cu excluderea din barou reprezinta o masura ilegala, care daca i s-ar aplica in viitor, ar desfiinta-o pe cale judecatoreasca, in contencios-administrativ. Borza a calificat un "pretext fals" declansarea protestelor pe motivul existentei unor structuri avocatiale paralele, intrucat profesioa de avocat este una liberala, care se bazeaza pe libera concurenta si in care rezista doar cei mai buni, "restul fac foamea". Borza a acuzat faptul ca dupa 1989, avocatura s-a transformat intr-un "cimitir al elefantilor" plin cu elemente compromise alungate din Politie si Magistratura si a pus pe tapet piedicile care li se pun miilor de tineri care termina Dreptul si vor sa intre in avocatura, dar care se izbesc de niste examene organizate de conducerile barourilor intr-o maniera ca aproape nimeni sa nu poata accede in sistem. Alti avocati au formulat chiar plangeri impotriva celor care au incercat sa-i determine sa nu pledeze, sub amenintarea sanctionarii cu excluderea. In marea lor majoritate insa, nemultumitii s-au limitat sa comenteze negativ, dar sa se supuna indicatiilor venite de la varful barourilor.
La Tribunalul Bucuresti, conducerea instantei era ieri ingrijorata de faptul ca cei de la Baroul Bucuresti - aripa clasica, nu au asigurat lista de permanenta, cu avocatii din oficiu pentru arestati. Azi va expira primul mandat de arestare si daca nu va exista avocat din oficiu, arestatul va trebui eliberat. Pentru a surmonta problema, Baroul Bucuresti - aripa paralela a lui Pompiliu Bota a instiintat tribunalul ca va asigura permanenta.
Clienti profund nemultumiti
La Bacau, s-au inregistrat si pozitii de forta, avocatii clasici interzicand accesul in tribunal al avocatilor paraleli. Ca atare, decanul Baroului Bacau - aripa paralela - a depus la Politie si Parchet plangere penala impotriva persoanelor care au blocat accesul in tribunal, pentru infractiunile de favorizare a infractorului si impiedicarea participarii la proces, prevazute de Codul penal.
La Iasi, multi dintre avocatii clasici care au refuzat sa-si reprezinte clientii in cauze cu arestati sau in care se impuneau aparatori din oficiu, invocand ca se afla in protest, au fost amendati cu cate 500 RON. La Tribunalul Bucuresti, judecatorul Maria Tripadus a tinut sa atraga atentia unuia dintre avocati ca acorda termen de amanare nu din cauza protestului, ci ca urmare a solicitarii uneia dintre parti care depusese in cauza respectiva motivele de apel. Maria Tripadus a aratat ca decanul Cristian Iordanescu, de la Baroul Bucuresti, "nu ar trebui sa se opuna liberei asocieri sau dreptului la munca". La Satu Mare, avocatii nu au facut greva, iar la Brasov ei au intrat in toate procesele, limitandu-se doar sa poarte banderole albe pe brat.
Decizia avocatilor de a nu intra in procese, limitandu-se la amanarea cauzelor, a nemultumit profund numerosi clienti, care au declarat ca pe ei nu ii intereseaza greva avocatilor, ci banii pe care i-au platit. Unii dintre ei au fost cu greu potoliti, prin justificari de genul ca daca ar pleda in dosare, avocatii risca excluderea din barou. Au existat insa destule persoane trimise in judecata pentru fel de fel de infractiuni, carora greva le-a convenit de minune, si care au mai castigat o luna de zile de amanare pana la preconizata lor condamnare.
Iliescu, marele beneficiar al grevei
De asemenea, la Parchete activitatea a fost cel mai grav paralizata, audierile persoanelor cercetate sau urmarite penal fiind amanate din lipsa de aparare. Cel mai elocvent caz este al lui Ion Iliescu, invinuit pentru crimele din decembrie 1989 si care nu a mai fost audiat ieri de procurorii militari pentru ca avocatul sau s-a declarat a fi in protest.
Cu tot balamucul creat prin tribunale, avocatii clasici sunt indemnati de conducerile barourilor sa-si continue protestele si in zilele urmatoare, pentru a determina autoritatile sa interzica activitatea avocatilor paraleli prin orice mijloace. In ce maniera anume (trimitere in judecata, condamnare, desfiintarea barourilor paralele prin lege etc) nu a putut nimeni spune cu precizie. Aceasta intrucat barourile paralele create de Pompiliu Bota au o baza legala solida - chiar daca ea este contestata de concurenta - si anume o hotarare judecatoreasca irevocabila, care da dreptul unei asociatii sa infiinteze barouri si notariate. In baza acestei hotarari, barourile lui Bota au statut, au tablou al avocatilor si fiecare membru este absolvent de drept, astfel incat toate conditiile impuse de Legea privind exercitarea profesiei de avocat sunt indeplinite. Alte argumente care vin in sprijinul barourilor paralele (structuri care exista si in alte state europene) sunt faptul ca avocatura este o profesie liberala, bazata pe libera concurenta, si ca nimeni nu poate interzice dreptul la munca si la libera asociere, care sunt drepturi constitutionale si ale omului. De asemenea exista aproape 100 de solutii de NUP date de procurori din intreaga tara, potrivit carora avocatii paraleli nu au incalcat legea penala profesand avocatura, solutii care in 53 de cazuri au fost confirmate definitiv de tribunale. Exista cateva rezolutii si sentinte prin care, dimpotriva, barourile clasice au fost depistate de anchetatori ca nu au acte de infiintare si ca aceste structuri nu si-au probat personalitatea juridica.
Bota acuza mafia din avocatura
Ca reactie la protestul avocatilor clasici, Pompiliu Bota a declarat ieri ca intreruperea activitatii nu este dorita de marea majoritate a avocatilor clasici: "Care sunt insa nevoiti sa se supuna amenintarilor ca vor fi exclusi. Greva este o creatie a mafiei din avocatura, care se teme de noi, de faptul ca unii avocati clasici au inceput sa vina la noi, pentru ca aici nu mai platesc 10% din venituri fara sa stie unde se duc acesti bani, la noi nu se platesc taxe de mii de dolari pentru intrare in avocatura si nu se impun examene organizate de persoane care nu au nici o pregatire didactica si nu sunt autorizate de Ministerul Educatiei. Toti avocatii clasici au inceput sa realizeze ca exponentii avocaturii de azi au ajuns sa gestioneze prin taxele si zeciuiala pe care le percep sume imense, de ordinul zecilor de milioane de euro, bani pe care nimeni nu-i controleaza si care sunt folositi nu se stie in ce scopuri anume, in nici un caz in beneficiul avocatilor. De aici vine si teama cea mare, ca avocatii incep sa iasa de sub sclavie si sa migreze catre noi".
Ieri, CSM a emis un comunicat prin care si-a manifestat ingrijorarea fata de protestul avocatilor in care a semnalat faptul ca neasigurarea aparatorilor din oficiu in cauzele cu arestati risca sa perturbeze grav activitatea instantelor si Parchetelor si a lansat un apel la ratiune. La randul ei, Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat recent ca toate plangerile formulate reciproc de barourile adverse, vor fi solutionate legal si cu celeritate, opinand ca restul problemelor pot fi transate pe cale amiabila in interiorul profesiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.