"Gaozar". Cu acest apelativ l-a gratulat seful statului pe un jurnalist, vineri, dupa terminarea unei conferinte de presa la SRI. Nu i s-a adresat direct, dar stia, cu siguranta, ca poate fi auzit in timp ce sporovaia cu "gazdele", in drum spre iesir
"Gaozar". Cu acest apelativ l-a gratulat seful statului pe un jurnalist, vineri, dupa terminarea unei conferinte de presa la SRI. Nu i s-a adresat direct, dar stia, cu siguranta, ca poate fi auzit in timp ce sporovaia cu "gazdele", in drum spre iesire. Nu doar de interlocutorii sai, Radu Timofte si George Maior, ci si de ziaristii care, ca de obicei, il urmau indeaproape. Ziaristi acreditati, nu paparazzi in cautare de senzational de budoar.
Nu vulgaritatea expresiei m-a socat. In fond, dupa metafora cu "licuricii", stim cu totii cat de "frust" poate fi limbajul presedintelui. Nu ma numar printre cei care fac din asta un capat de tara. Nu m-a deranjat niciodata faptul ca Traian Basescu e "slobod la gura". Din contra. Exista insa o mare diferenta intre a vorbi pe sleau si a jigni. Mai ales intr-un mod atat de las. As putea intelege, la o adica, o izbucnire nervoasa din partea presedintelui, as putea scuza o vorba nepotrivita scapata intr-un schimb de replici mai infierbantat. N-a fost vorba, insa, despre asa ceva. Insulta a fost azvarlita peste umar, indirect. Cel vizat trebuia sa auda, dar sa nu poata riposta. Sa taca si sa-nghita. Basescu a fost, probabil, uimit ca jurnalistul Ovidiu Zara a indraznit sa protesteze. "Considerati ca meritati alta remarca?" - s-a mirat presedintele. O mostra de aroganta care l-ar face invidios si pe Adrian Nastase.
Cu ce gresise, asa de grav, Ovidiu Zara? In ce constase "capcana" pe care acesta ar fi incercat sa i-o intinda lui Traian Basescu? Presedintele afirmase, in conferinta de presa, ca, potrivit unor informatii inca neverificate suta la suta, in SRI nu mai lucreaza decat un singur ofiter al fostei Securitati. Jurnalistul a sugerat o formulare mai clara. Sa fie omul sigur ca nu l-au inselat urechile, ca a inteles corect spusele sefului statului. Nimic neobisnuit. Basescu a interpretat, insa, intrebarea (perfect legitima) drept un act ostil. A raspuns artagos: "Daca aveti nevoie de un titlu pentru editia de maine, deja il aveti". S-a inselat. Adevaratul titlu l-a furnizat tot el, insa mai tarziu, pe coridor. Si nu ii face deloc cinste.
In relatia cu presa, Traian Basescu pare sa devina din ce in ce mai suspicios. Si mai agresiv. Ii sare tandara la cea mai mica sugestie ca cineva i-ar putea pune la indoiala afirmatiile. Acesta este, insa, riscul pe care orice politician trebuie sa si-l asume din start. Societatea in general si jurnalistii in special nu trebuie sa creada pe nimeni pe cuvant. De ce ar fi necesara o exceptie in cazul lui Basescu? De ce se simte ofensat atunci cand i se cer probe sau explicatii suplimentare? Romanii, mai mult poate decat alte natiuni, au dreptul la neincredere. Au fost de atatea ori mintiti, tradati, vanduti... Nimeni nu le mai poate pretinde un cec in alb. Dimpotriva, o guvernare responsabila ar trebui sa-i invete sa se implice mai mult in viata publica, sa-si apere drepturile, sa ceara socoteala. Inclusiv primului om din stat. Nu e un afront, ci un fundamental exercitiu democratic. Cand era in opozitie, Traian Basescu pleda magistral tocmai pentru o astfel de relatie intre politicieni, presa si electorat. De la Cotroceni lucrurile se vad, se pare, altfel...
Puterea te schimba. Incidentul de vineri mi-a demonstrat-o in mod dureros. Pe mine, Traian Basescu m-a dezamagit. Nu prin grosolania exprimarii, nici macar prin lipsa de respect manifestata fata de presa. Altceva m-a socat: "complicitatea" zambitoare aratata gazdelor sale de la SRI. Aerul de cardasie. Timofte si Maior ii erau prietenii, alaturi de care se putea defula, spurcandu-l pe "inamicul" comun: gazetarul incomod. "Cate un gaozar d-asta crede ca ne poate intinde NOUA capcane?" - s-a indignat presedintele. Plasandu-se singur intr-o tabara in care nu ar fi avut ce sa caute. Evident, nici unul dintre cei doi interlocutori nu si-a amintit sa fi auzit cuvintele scandaloase. Erau, tocmai atunci, cu gandul in alta parte.
In timp ce presa ii devine din ce in ce mai antipatica, Traian Basescu pare sa acorde tot mai mult credit baietilor cu ochi albastri din serviciile de informatii. Cu toate ca performantele lor recente nu i-ar oferi nici un motiv. Despre cele din trecutul mai indepartat, ce sa mai vorbim... O optiune extrem de stranie din partea unui politician care promitea sa se lupte cu "sistemul ticalosit". Astazi il vedem solidarizandu-se cu serviciile secrete, cochetand cu PSD-ul, afisandu-se cu Gigi Becali, menajandu-si fostii dusmani pentru a putea pune mai bine tunurile pe actualii aliati. O metamorfoza care ma inspaimanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.