Liderii PNL promit sa propuna pentru Parlamentul European numai candidati alesi pe spranceana. Adica oameni imaculati din punct de vedere moral, politic si profesional. Potrivit criteriilor de integritate emise din zona civica si imbratisate ieri, de
Liderii PNL promit sa propuna pentru Parlamentul European numai candidati alesi pe spranceana. Adica oameni imaculati din punct de vedere moral, politic si profesional. Potrivit criteriilor de integritate emise din zona civica si imbratisate ieri, declarativ, de liberali, candidatul ideal trebuie sa fie in regula cu averea, sa nu fi fost traseist politic si nici securist ori turnator. Problema este ca insusi unul dintre membrii comisiei care urmeaza sa verifice integritatea candidatilor liberali sufera de pe urma trecutului sau nu tocmai glorios. Teodor Melescanu, proaspat arbitru, a virat in cariera sa politica de la stanga la dreapta, lasand PDSR pentru ApR si apoi pentru PNL. Iar, in ultimul timp, Melescanu a facut mai multe drumuri la CNSAS spunand, cu scopul de a-i convinge pe cei care sustin contrariul, ca nu a fost agent al Securitatii. Nici acoperit, nici descoperit.
Comisia
Liderii PNL au decis ieri sa infiinteze o comisie care sa-i selecteze pe liberalii ce aspira la statutul de parlamentar european, in conformitate cu sistemul de criterii eliminatorii stabilit de reprezentantii Coalitiei pentru un Parlament Curat-Alegeri Europene. Comisia de selectie a candidatilor PNL pentru locurile de europarlamentari este constituita din: Puiu Hasotti, Teodor Melescanu, Cristian David, Dan Motreanu si Cristian Busoi. "Biroul Permanent Central al PNL si-a insusit toate criteriile eliminatorii stabilite de SAR, dar pe langa acestea trebuie sa mai stabilim si unele criterii politice. La prima reunire a comisiei vom stabili care sunt acestea", a declarat vicepresedintele PNL Puiu Hasotti. Liderul liberal a precizat ca, ulterior, toti membrii PNL care considera ca intrunesc criteriile necesare se pot autopropune pentru a participa la selectie. "Dupa ce comisia va stabili persoanele care vor participa din partea PNL la alegerile pentru locurile de europarlamentari, numele acestora vor fi supuse unei dezbateri publice", a conchis Hasotti. El a precizat ca, potrivit Protocolului Aliantei PNL-PD, raportul pe listele pentru alegerile pentru Parlamentul European va fi de 1 la 1. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PNL, ca liberalii sustin initiativa societatii civile de a introduce o serie de criterii de selectie pentru candidatii la alegerile pentru Parlamentul European. El a sustinut ca initiativa este "extrem de binevenita", mai ales ca PNL vrea sa trimita in Parlamentul European "oameni reprezentativi din punct de vedere politic". "Este extrem de binevenita aceasta initiativa. PNL doreste sa trimita la Parlamentul European oameni care sa fie reprezentativi din punct de vedere politic, dar sa existe garantia ca, din punct de vedere al pasivului, nu ridica probleme", a completat liderul PNL. In opinia sa, un astfel de candidat nu trebuie sa fi facut traseism politic. De asemenea, acesta nu trebuie sa aiba probleme legate de averea sa sau de colaborarea cu fosta Securitate. "Sustinem aceasta initiativa, iar PNL a constituit deja o comisie care va face selectia candidatilor, care, pe langa aceste criterii, va avea criterii de punctaj pentru activitatea politica", a conchis Tariceanu.
Arbitrul
Dincolo de abilul exercitiu de imagine pe care liberalii s-au gandit sa-l puna in practica prin infiintarea unei comisii care sa vegheze indeplinirea criteriilor solicitate de societatea civila, demersul PNL ridica o serie de semne de intrebare. Chiar vicepresedintele Teodor Melescanu, membru al comisiei si, prin urmare, garant al pretendentilor liberali pentru PE, este suspect ca nu indeplineste unele criterii promovate de membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene.
Aceasta in conditiile in care Melescanu a facut parte din nu mai putin de trei partide politice trecand, in decursul carierei sale, de la social-democratie la liberalism. Actualul liberal a fost un exponent de marca al PDSR. Parasind apoi partidul celor trei trandafiri, a devenit presedintele APR, candidand la Presedintie de pe aceste pozitii. Or, unul dintre criteriile lansate de societatea civila vizeza tocmai eradicarea traseismului politic. Un alt criteriu, rezida in lipsa oricaror legaturi cu fosta politie politica ceausista. La acest capitol - ne-o spune chiar Mihai Pacepa, fost sef al Securitatii - imaginea lui Teodor Melescanu nu este intocmai una intacta. Intr-un interviu acordat ZIUA, Pacepa a afirmat ca Melescanu a fost agent acoperit al Securitatii. La acel moment, vicepresedintele PNL a dezmintit afirmatiile lui Pacepa.
Conditiile
Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat - Alegeri Europene au prezentat, joi, criteriile de integritate pentru candidatii la alegerile parlamentare europene. In opinia lor, nu pot reprezenta Romania la Palamentul European persoane care au beneficiat de un profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese, cat timp persoana a detinut functii publice, si nici cele care se afla in ancheta DNA. Un alt criteriu este migratia politica, fiind vizate persoanele care se afla in al treilea partid politic sau mai mult, in urma unor mutari repetate in cautarea de avantaje personale. De asemenea, colaborarea "ca agent sau informator" cu Securitatea este un alt criteriu al societatii civile pentru interzicerea accesului la posturile de euro-parlamentari. De asemenea, persoanele care detin averi disproportionate fata de sursele de venit nu ar trebui sa se regaseasca in PE, conform criteriilor societatii civile. Nu in ultimul rand, pe listele pentru PE nu ar trebui sa se regaseasca persoane aflate sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o Camera parlamentara. Criteriile amintite au fost transmise premierului Calin Popescu Tariceanu pentru a fi folosite si in cazul alegerii comisarului european, au precizat reprezentantii societatii civile. Organizatiile societatii civile care s-au inscris in acest demers sunt Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica Romana si Societatea Timisoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.