Fie ca vrem sa vindem, fie ca vrem sa cumparam un tablou sau un alt obiect de arta, avem nevoie de certitudinea ca acel obiect este intr-adevar de valoare, ca este autentic. Altfel, riscam sa primim pentru el o suma insignifianta sau sa aruncam banii

Fie ca vrem sa vindem, fie ca vrem sa cumparam un tablou sau un alt obiect de arta, avem nevoie de certitudinea ca acel obiect este intr-adevar de valoare, ca este autentic. Altfel, riscam sa primim pentru el o suma insignifianta sau sa aruncam banii pe fereastra, alegandu-ne cu un kitsch sau cu un fals. Cum putem evita aceste capcane?

Dupa decembrie 1989, in Romania au aparut zeci de case de licitatii pentru vanzarea obiectelor de arta. Ele au luat locul fostelor ""consignatii"" unde, inainte de a€™89, printre whisky si cafea se vindeau si astfel de obiecte. Insa, putine dintre aceste case de licitatii au rezistat pe piata, unul dintre motive fiind si lipsa de valoare a pieselor achizitionate si scoase la vanzare drept obiecte de arta. Cu deosebire in primii ani de la infiintare, multe case de licitatii aveau un aer de bazar, fiind asaltate de kitschuri de toate felurile, de la picturi ""de gang"", pana la obscure piese de artizanat.

DEZILUZII. Mihail Papagheorghiu, asociat al Casei ""Alis"", din Bucuresti, tine sa ne asigure ca la licitatiile organizate de aceasta casa nu au intrat si nu intra decat piese autentificate de experti autorizati. ""In primii ani (Casa Alis si-a inceput activitatea in 1990, fiind una dintre primele infiintate - n.red.), veneau unii, indeosebi persoane in varsta, scapatate, cu fel de fel de kitschuri, incepand de la tablouri cu subiecte dulcele, comerciale, pana la carpete mecanice, bijuterii sau diverse obiecte de artizanat kitschos, pe care ei le considerau de valoare"" - spune Mihail Papagheorghiu. Multi dintre acestia aflau cu tristete ca piesa in cauza, pe care o detineau de multi ani, ca pe o ""mostenire de familie"", avea cel mult o valoare sentimentala, din punct de vedere artistic ea fiind, in fapt, un ""veritabil"" kitsch. Dezamagirea acestor oameni la aflarea adevarului era impresionanta, greu de descris - marturiseste reprezentantul Casei Alis.

GOBLENURILE BUNICII. Expertii caselor de licitatii au avut si au inca probleme cu cei care, ajunsi la ananghie, vor sa-si vanda din casa colectiile de mileuri si goblenuri apartinand familiei. In unele cazuri este vorba de zeci de astfel de piese, stranse de-a lungul anilor sau mostenite de la parinti si bunici. ""Multora le vine greu sa accepte ca, bunaoara, goblenurile facute de bunica dupa poze din reviste sau chiar dupa tablouri apartinand unor pictori celebri nu au o valoare artistica, ci sunt mai degraba kitschuri, chiar daca unele sunt bine lucrate si nu arata deloc rau"" - spune Mihail Papagheorghiu. Pentru goblenuri si mileuri exista insa o piata speciala, inclusiv pe internet, oferta fiind foarte mare, depasind cu mult cererea.

REALITATE. Nici galeriile de arta nu pot evita kitschurile


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.