Ora 9 dimineata. Circa 50 de politisti superinarmati navalesc pe un aeroport unde aresteaza 21 de vamesi aflati in exercitiul functiunii. Acest lucru nu s-a petrecut in Irak sau Afganistan. Arestatii nu erau suspectati de terorism si nici de crima. N

Ora 9 dimineata. Circa 50 de politisti superinarmati navalesc pe un aeroport unde aresteaza 21 de vamesi aflati in exercitiul functiunii. Acest lucru nu s-a petrecut in Irak sau Afganistan. Arestatii nu erau suspectati de terorism si nici de crima. Nici unul dintre ei nu reprezenta un pericol public iminent.

Cum se justifica, atunci, aceasta desfasurare impresionanta de forte, platita din bani publici? Cum se justifica blocarea activitatii unui aeroport, spaima si inconfortul create calatorilor aflati, in acel moment, pe Aeroportul Henri Coanda? Mirarea e si mai mare, daca tinem cont de comunicatul oficial dat de DNA,
regizorul acestui spectacol grotesc. Cica de luni de zile procurorii anticoruptie au infiltrat un martor sub acoperire in randul vamesilor si au realizat numeroase inregistrari audio si video care probeaza comiterea unor fapte penale. In acest caz, de ce nu au fost, pur si simplu, chemati la DNA cei 21 de vamesi ? Ar fi fugit din tara?

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Barbati si femei au fost urcati in forta in dube speciale si paziti cu automatul la tampla, au fost dusi la sediul DNA pentru cercetari. Trei dintre ei au ajuns mai tarziu la spital. Li s-a facut rau de frica armelor si, probabil, din cauza duritatii procurorilor. Ca de obicei, televiziunile au fost invitate sa filmeze in direct lupta impotriva coruptiei!

Nici o reactie din partea ministrului Justitiei, pana mai ieri un aparator fervent al respectarii drepturilor fundamentale ale omului, al Conventiei europene. Nici o reactie din partea ministrului Transporturilor, in subordinea caruia se afla Aeroportul International Henri Coanda. Nici o reactie din partea ministrului de Interne, care raspunde pentru faptele (si abuzurile) politistilor. Nici o reactie din partea societatii civile. A reactionat, in schimb, justitia, vamesii fiind pusi, cum era si normal, in libertate.

Mircia Gutau, primarul din Ramnicu-Valcea, a fost arestat pentru o pretinsa luare de mita. A fost denuntat de Constantin Popescu, om de afaceri despre care presa sustine ca ar avea mai multe dosare la DNA! Procurorii l-au arestat pe primar folosindu-se de stenograma unei convorbiri telefonice din care nu rezulta nimic. Mai grav, la dosar exista doua stenograme, diferite, ale aceleiasi convorbiri telefonice! Lupta impotriva coruptiei, dusa de DNA, se sprijina tot mai mult pe denunturi apartinand unor persoane cu dosar la... DNA sau condamnate, si pe arestari, indiferent de fapte si de probatoriu. Noroc cu justitia, care dispune cercetarea in stare de libertate a persoanelor arestate cu arcanul de procurorii DNA (cazurile Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrascu, Ioan Ciofu si Maricica Iovita etc).

Apetenta DNA pentru folosirea abuziva a catuselor are mai multe explicatii. Nevoia de spectacol, care sa induca publicului convingerea ca institutia este eficienta. Nerespectarea regulilor de procedura penala, adica a drepturilor si libertatilor fundamentale, a normelor prevazute in Conventia europeana a drepturilor omului.

Este normal ca procurorii DNA sa ignore procedura penala. Institutia este tinuta in brate de politicieni, presa, societate civila si de dl Frattini. Nimeni
nu cere DNA-ului sa respecte legea,
ci sa aresteze cat mai multi pesti, rechini sau crocodili. Nu conteaza daca exista probe sau vinovatii reale. Mai departe, ea este condusa de doi procurori, dnii Morar si Zarie, care nu au obtinut avizul CSM. Iar dl Morar a arestat el insusi oameni in mod abuziv. Verdictul l-a dat Curtea
Europeana a Drepturilor Omului...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.