Desi Romania mai are putin timp la dispozitie, nominalizarea de catre Guvern a unui candidat pentru postul de comisar european s-a impotmolit in dispute politice care fac din nou trimitere la eternul razboi presedinte-premier.

Dupa prezentarea Raportul de monitorizare a Romaniei, premierul Calin Popescu Tariceanu a primit de la presedintele Comisiei Europene, Jos... Manuel Barosso, o scrisoare prin care il anunta ca poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european. In aceeasi zi, Barosso a afirmat, la Bucuresti, ca asteapta ca Guvernul roman sa ii prezinte un candidat pe care sa il accepte pentru postul de comisar la CE, urmand ca portofoliul care va fi atribuit acestei persoane sa fie stabilit ulterior. ""In conformitate cu scrisoarea pe care i-am trimis-o deja primului-ministru al Romaniei, la ora actuala Guvernul trebuie sa-mi sugereze un candidat, iar candidatul respectiv in primul rand trebuie sa fie avizat de mine. Numai apoi voi decide in legatura cu portofoliul care va fi atribuit persoanei respective"", a spus Barroso.

Desi scrisoarea presedintelui Comisiei Europene, ca si declaratiile ulterioare ale acestuia aratau clar ca sarcina nominalizarii candidatului pentru postul de comisar european ii revine Guvernului, presedintele Traian Basescu a facut miercurea trecuta o declaratie care sugera ca si el are un cuvant de spus in acest proces. Astfel, seful statului afirma ca nici un partid din afara celor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi un om politic din cadrul Aliantei PNL-PD. Basescu adauga totodata ca este posibil sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - , urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene. Interventia presedintelui Basescu a fost interpretata ca un nou episod in razboiul dintre Palate, in care seful statului ii da o noua lovitura premierului. Cu toate acestea, nominalizarile la postul de comisar european vor fi trimise la Bruxelles de Tariceanu. De altfel, premierul a tinut sa precizeze ca alegerea persoanei care va fi desemnata in aceasta functie intra in atributiile sale, dar a lasat sa se inteleaga ca se va consulta si cu reprezentantii coalitiei.

Citeste si:

DIVERGENTE. Declaratia lui Basescu a fost urmata imediat de replica liberalilor, prin vocea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. ""Romania are la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate tarile membre. Asa cum fiecare tara membra a UE a propus, prin Guvernul sau, un candidat, asa va face probabil si Romania"", a spus Olteanu. In schimb, democratii i-au dat dreptate sefului statului. ""E un subiect care inca nu s-a discutat in Alianta si, daca se va va conveni intre cele doua partide componente un candidat comun, cu atat mai bine. Daca nu, fiecare partid isi va nominaliza un candidat si Comisia Europeana va alege"", a aratat liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. ""In cazul in care nu va exista o candidatura unica agreata de toate fortele politice din Romania pentru ocuparea functiei de comisar european, atunci se avanseaza o lista de trei propuneri, din care Comisia Europeana alege"", a mai spus Radulescu.

In schimb, UDMR a incadrat etnic raspunsul la aceasta problema. ""Ca va fi numit din partea PNL sau PD, noi oricum vom avea un candidat. Nu ne facem iluzii. Deocamdata, in Romania, mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat. Stim acest lucru, dar vrem sa aratam ca avem si noi oameni capabili sa faca fata unei astfel de provocari"", a spus Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR.

La randul sau, PSD a simtit nevoia sa i se acorde aceeasi atentie si importanta ca atunci cand i s-a oferit postul de director al SRI. Si a cerut coalitiei guvernamentale sa fie consultat in legatura cu desemnarea unui comisar european si sa tina astfel cont de influenta PSD pe langa grupul socialist din Parlamentul European. Cum presedintele Basescu a taiat elanul Opozitiei, Mircea Geoana a ripostat, declarand ca seful statului nu are nici un drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana.