UDMR continua sa faca presiuni pe toate fronturile, inclusiv pe plan extern, pentru a obtine autonomia minoritatii maghiare. Ultimul demers in acest sens ii apartine sefului delegatiei romane la APCE, senatorul UDMR Frunda Gyorgy (foto), care a propu
UDMR continua sa faca presiuni pe toate fronturile, inclusiv pe plan extern, pentru a obtine autonomia minoritatii maghiare. Ultimul demers in acest sens ii apartine sefului delegatiei romane la APCE, senatorul UDMR Frunda Gyorgy (foto), care a propus, in urma cu cateva zile, adoptarea unui protocol european in domeniul protectiei minoritatilor, ce ar trebui sa prevada, intre altele, folosirea limbii materne in toate domeniile vietii publice si dreptul la autonomie culturala si "de alta natura". Nu este pentru prima oara cand Gyorgy Frunda incearca sa ocoleasca negocierile interne privind obtinerea autonomiei si sa forteze mana autoritatilor romane prin demersuri externe. In luna februarie, in calitate de raportor desemnat de Consiliul Europei, senatorul Uniunii a redactat un raport referitor la ideea de "natiune" si "minoritate nationala", bazat pe viziunea clasica maghiara. In acest raport se stipula ca unitatea transfrontaliera dintre minoritatea maghiara din Romania si "tara-mama" trebuie protejata prin instumente juridice adecvate. Textul final al raportului recomanda ca drepturile minoritatilor sa aiba caracter cultural-identitar care sa se poata aplica si prin entitati juridice rezultate prin asocierea indivizilor minoritari la nivelul comunitatii.
Protocol comun pentru statele europene
Frunda a declarat, in cursul acestei saptamani, la Strasbourg, ca in Europa este nevoie de un model comun de protectie a minoritatilor, solicitand forului european sa dezbata actualitatea acordului-cadru existent si masura in care acesta mai corespunde asteptarilor minoritatilor nationale. El a cerut membrilor forului european sprijinirea adoptarii unui protocol comun, "acceptabil pentru toate statele europene" care sa cuprinda urmatoarele principii de baza: dreptul de a apartine unei minoritati nationale, folosirea limbii materne in toate domeniile vietii publice, dreptul de a participa la viata politica, dreptul de a decide in problemele care privesc minoritatile, precum si dreptul la autonomie culturala, respectiv la autonomie de alta natura. "Am convingerea ca prin deschidere, buna intentie si toleranta necesare vom gasi cea mai buna solutie, care poate asigura minoritatilor nationale drepturi largi, respectiv o mai mare stabilitate politica, sociala si etnica in toate statele membre", a conchis Frunda.
Pe de alta parte, liderul UDMR Marko Bela a aratat ca Uniunea nu se multumeste in nici un caz doar cu adoptarea statutului minoritatilor, sau cu beneficiile de pe urma integrarii Romaniei in UE, pe motiv ca acestea nu vor rezolva problemele minoritatilor. "Legea minoritatilor este departe de a rezolva toate problemele legate de convietuirea interetnica, dar este totusi foarte necesara, iar lipsa ei demonstreaza ca nu exista vointa politica. Nu cred ca cineva se teme de textele acestei legi, care este una foarte moderata, dar cred ca se impiedica aparitia ei din motive electorale", a declarat Marko, potrivit Mediafax. El a condamnat "miopia politica serioasa" care caracterizeaza clasa politica si a spus ca o lege a minoritatilor "nu va afecta majoritatea".
Cerintele nu se incadreaza in normele europene
"Initiativa lui Gyrogy Frunda este lipsita de pericole. Nu cred ca vreun stat european va acorda autonomie minoritatilor respective. Cei din UDMR sunt obsedati de autonomia teritoriala si culturala. Obsesia pe care au facut-o cei din UDMR in ultimul timp o sa-i stapaneasca mult si bine de acum incolo, pentru ca cerintele lor nu se incadreaza in normele europene si exced si prevederile constitutionale din Romania. Nici celelalte tari nu vor accepta asemenea idei, nu imi imaginez ca Franta sau Germania ar acorda asemenea drepturi minoritatilor. Cei din UDMR sunt lipsiti de obiectul unei munci serioase, ei prezinta subiecte pe placul minoritatilor de aici, dar care sunt respinse de autoritatile serioase."
O politica falimentara
"UDMR practica o politica falimentara. Nici Marko Bela, nici Gyorgy Frunda sau alta ciudatenie politica nu o sa faca din Europa un bazar de minoritati. Ei raman mai departe niste bolnavi de autonomie, in spatele unor forme pseudo-democratice. Cu esarfa de europenist la gat, ne tot vantura prin fata fel de fel de busuiocuri, ca si cum am fi prostii satului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.