Deblocarea conturilor Termoelectrica implica elemente de ajutor de stat deoarece distorsioneaza concurenta pe piata si creeaza un avantaj companiei, intrucat datoriile sunt inghetate si astfel activitatea producatorului de energie nu este afectata, p
Deblocarea conturilor Termoelectrica implica elemente de ajutor de stat deoarece distorsioneaza concurenta pe piata si creeaza un avantaj companiei, intrucat datoriile sunt inghetate si astfel activitatea producatorului de energie nu este afectata, potrivit Consiliului Concurentei, transmite Mediafax. Consiliul Concurentei a avizat favorabil proiectul de hotarare prin care Guvernul a aprobat suspendarea pentru sase luni a procedurilor de executare silita a datoriilor Termoelectrica fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, dar a solicitat ca Ministerul Economiei si Comertului sa cuantifice acest ajutor si sa il includa in ajutoarele de stat propuse pentru Termoelectrica, completand astfel notificarea aflata la Consiliu, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Termoelectrica are datorii totale de circa 1,2 miliarde de euro, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta obligatii catre stat. Ministerul Economiei si Comertului, care detine integral actiunile Termoelectrica, a propus stergerea datoriilor companiei, o decizie urmand sa fie adoptata de Consiliul Concurentei, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca nu se va implica.
Iarna se deblocheaza conturile
In sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a suspendat pentru sase luni procedurile de executare silita a datoriilor Termoelectrica, considerand ca blocarea conturilor companiei poate afecta functionarea in siguranta a sistemului energetic national pe perioada sezonului rece.
Masura a fost avizata favorabil de Consiliul Concurentei, cu conditia ca in proiectul de hotarare sa fie introdus un articol privind punerea in aplicare a deciziei dupa notificare si autorizare de catre Consiliu, conform Legii 143/1999 privind ajutorul de stat, au afirmat sursele citate. Institutia si-a motivat cererea prin faptul ca suspendarea executarii silite a Termoelectrica implica elemente de ajutor de stat, deoarece creeaza un avantaj pentru companie prin inghetarea datoriilor, distorsioneaza concurenta pe piata productiei de energie electrica si termica, unde beneficiarul concureaza cu alte firme cu activitati similare, si are un caracter selectiv, adresandu-se numai acestei companii.
Potrivit Codului de procedura fiscala, Guvernul poate decide deblocarea conturilor unei societati in cazul in care popririle genereaza imposibilitatea debitorului de a-si continua activitatea economica, cu consecinte sociale deosebite. O asemenea masura se va aplica pentru o perioada de maxim sase luni si o singura data pentru o companie.
Ministrul Seres a aratat, ieri, pentru NewsIn, ca asteapta saptamana viitoare un raspuns de la Consiliul Concurentei referitor la ajutorul de stat.
Sefii Termoelectrica si-au dat demisia
Directorul general al Termoelectrica, Ovidiu Pop, si alti trei directori din companie si-au prezentat demisiile, in aceasta saptamana, pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta producatorul de energie, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres, transmite Mediafax. "L-am inlocuit, ieri, (joi - n.r.) pe directorul economic al Termoelectrica, Teofil Sevan, si este posibil sa-l inlocuiesc si pe directorul general, care ne-a transmis o notificare de demisie si probabil se mai gandeste daca va ramane in functie", a afirmat Seres.
Potrivit ministrului, alti doi reprezentanti ai companiei care intentioneaza sa renunte la functii sunt directorul comercial, Viorel Marian, si directorul de program pentru Grupul 4 Paroseni, Constantin Ioanitescu. Demisiile directorilor sunt puse de ministrul Seres pe seama situatiei tensionate care exista la nivel de management al companiei, situatie legata de datoriile Termoelectrica. (A.G.C.; G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.