Aflat in Romania pentru a conferentia despre problemele globale legate de conflictele din Orientul Mijlociu si Balcani, generalul William L. Nash ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Generalul Nash este, din 2001, directorul Consiliului Cent
Aflat in Romania pentru a conferentia despre problemele globale legate de conflictele din Orientul Mijlociu si Balcani, generalul William L. Nash ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Generalul Nash este, din 2001, directorul Consiliului Centrului pentru Actiune Preventiva din cadrul Consiliului pentru Relatii Internationale (Council on Foreign Relations) din Washington D.C. - bine-cunoscut laborator de politica mondiala. Experienta generalului Nash cuprinde razboiul din Irak, dar si conflictele din Bosnia si Kosovo, participand la operatiile de mentinere a pacii, atat pe postul de comandant in Bosnia-Hertegovina (1995-1997), cat si in calitate de administrator civil pentru ONU in Kosovo in perioada 2000-2001. A activat in armata timp de 34 de ani si este veteran al razboiului din Vietnam si al operatiunii Furtuna in Desert. Specialist in prevenirea conflictelor, securitate nationala, relatii militaro-civile si in reconstructia post-conflict, generalul american a preluat, din 2002, postul de profesor adjunct la Universitatea din Georgetown, iar din 2004 este conferentiar asociat la Universitatea Princetown. De asemenea, William L. Nash este consultant special al postului de televiziune ABC News. Generalul american este autor al numeroase lucrari de specialitate, dintre care cea mai recenta, aparuta in 2005, este "In the Wake of War: Improving U.S Post-Conflict Capabilities, Report of an Independent Task Force". Generalul Nash va conferentia saptamana viitoare la mai multe institutii din Bucuresti si din tara, printre care Institutul Diplomatic Roman, Colegiul National de Aparare din cadrul Universitatii Nationale de Aparare si va avea intalniri la Presedintie, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe. Discutia cu ZIUA, pe care o redam mai jos, a cuprins inclusiv aspecte ce tin de spatiul securitatii nationale a Romaniei.
Sunteti un expert in conflicte inghetate sau incinse, iar in prezent noi ne confruntam cu un astfel de conflict, cu o situatie dificila in regiunea Marii Negre. Cum credeti ca poate fi prevenita si demontata o criza cum este cea dintre Rusia si Georgia?
Cred ca se poate spune ca este vorba de o problema dificila, data fiind istoria relatiilor. In primul rand, in mod evident, pot spune ca dialogul si comunicarea intre parti sunt extrem de importante. In al doilea rand, trebuie vazut care este adevarata problema in interesele care sunt in joc, iar uneori nu este foarte clar acest lucru, chiar daca pana la un punct oamenii nu spun ceea ce ar vrea cu adevarat. Si sigur ca Rusia a trecut prin astfel de situatii in ultimii 15 ani, dupa caderea Uniunii Sovietice si desprinderea fostelor republici ocupate. Cred insa ca si Romania poate juca un rol important in aceasta regiune, promovand dialogul si dezbaterile, abordand aceste probleme si incercand sa gaseasca circumstantele. Asta inseamna discutii purtate de si cu ambele parti. Revenind la conflictul actual, se poate spune ca Georgia are dreptul la independenta. Georgia are anumite problematici la care Rusia trebuie sa raspunda in mod responsabil.
Rusia are obiective cu impact global
Insa Romania are si ea, la randul ei, unele probleme de comunicare cu Rusia. De exemplu, la nivel diplomatic, ambasadorul roman numit in acest post la Moscova in urma cu un an si jumatate nu a fost primit nici pana astazi de presedintele Vladimir Putin. Mai mult, generalul Pacepa, figura reprezentativa a serviciilor de informatii din perioada comunista, si despre care ati auzit probabil in America, a afirmat ca acest domn, Donca, era unul dintre subordonatii sai, deci un fost spion din sistemul comunist. De asemenea, avem problema cu Republica Moldova si cu Transnistria, unde vocea noastra nu prea se face auzita, dar ne bazam foarte mult la negocieri pe Statele Unite. Si pe deasupra, Putin este Putin.
Tocmai de aceea cred este important de avut si de promovat tot mai intens dialogul dintre tari. Apoi, cred ca trebuie sa se inteleaga ca exista chestiuni cu care ne confruntam, cu un impact global si care necesita foarte multa atentie si de care trebuie sa fim preocupati; obiective geopolitice. Trebuie sa le tratam cu atentie si sa ne concentram asupra lor. Rusia a fost foarte turbulenta si este foarte greu sa ne imaginam exact cum va evolua. In acelasi timp, exista o colaborare intre Statele Unite si Rusia de care tinem cont.
In domeniul combaterii terorismului...
Da. Eu nu sunt un expert in regiunea Marii Negre, in special, sau in ceea priveste tari ca Georgia, Romania sau Moldova, dar cred ca in mod deosebit in acest caz as incuraja ideea dialogului.
Puntile, o prioritate
Dupa cum a spus si presedintele Bush: crearea unor punti.
Da. De aceea cred ca aceasta trebuie sa fie o prioritate. Sa sa stabileasca punti si moduri de a se dialoga. Iar ministrul de Externe al Rusiei este un diplomat cu experienta, cu o bogata experienta la Natiunile Unite. Ministrul Lavrov este o persoana deschisa la dialog.
Vorbind despre obiective geopolitice, nevazute, credeti ca reactia Moscovei in Georgia ar putea face parte dintr-o strategie mai mare a Rusiei, cum ar fi o contra masura la avansul Statelor Unite in zona sa vitala?
Cred ca nu exista nici un dubiu asupra intentiilor Rusiei de a-si asuma rolul de mare putere in lume. Si ca doreste sa se faca auzita in numeroase chestiuni. Unele care tin de regiunea Marii Negre, altele nu.
Care credeti ca este interesul Rusiei in ce priveste Kosovo? Pentru ca presedintele Putin vorbeste despre aceasta problema a regiunii Kosovo si a posibilei sale independente ca despre un precedent pentru alte zone unde exista conflicte inghetate.
Cred ca oamenii de acolo vor decide viitorul lor. Insa mai cred ca daca presedintele Putin incepe sa faca anumite analogii nu se ajunge nicaieri. Cert este ca provincia Kosovo trebuie sa decida asupra situatiei din Kosovo si asupra relatiei cu Serbia. Iar asta nu ar trebui sa influenteze in vreun fel situatia din Moldova, Republica Srpska sau orice alta regiune. Situatia din Kosovo este una particulara si de aceea cred ca orice legatura care se incearca sa se faca nu foloseste la nimic. Nu ar servi nici situatiei din Kosovo, nici in alta parte.
In Kosovo, rabdarea celor doua parti s-a sfarsit
Care ar fi invatamintele pe care NATO si comunitatea internationala ar trebui sa le traga in cazul situatiei din Kosovo si in cea a Bosniei?
Am discutat cu numerosi experti si am ajuns la concluzia ca a vorbi in acest moment despre Kosovo si Bosnia a devenit o adevarata placere, pentru ca nu la acelasi lucru se poate spune in cazul Irakului si al Afganistanului. Pentru ca problemele din Kosovo si Bosnia sunt mai usor de gestionat acum decat cele din Irak sau Afganistan. Cred ca una dintre lectii este aceea ca ONU, NATO si comunitatea internationala au intervenit in Kosovo in 1999 iar acum suntem in octombrie 2006 si s-a inregistrat totusi un progres foarte mic in privinta evolutiei politice de aici. Cred ca exista inca numeroase lucruri care trebuie rezolvate in raport cu Serbia si Kosovo: chestiunea proprietatii, chestiunea pensiilor, acordurile referitoare la apa si electricitate, toate aceste chestiuni pur tehnice care ar fi trebuit solutionate cu mult timp in urma. Din pacate, nimeni nu a dorit sa gestioneze problemele tehnice, au vrut sa gestioneze doar chestiunea politica majora - independenta sau nu pentru aceasta regiune. Iata ca acum, dupa sapte ani, timpul s-a scurs, iar rabdarea celor doua parti s-a cam terminat... Lectia pozitiva pe care a avut-o Occidentul este aceea a marilor angajamente luate si a resurselor puse in joc, in timp ce lectia negativa este aceea a atentiei insuficiente acordate gasirii unor rezultate politice necesare.
Atunci cand esti prietenul Americii, iti aduci la usa inamicii Americii
SUA isi repozitioneaza numeroase trupe in diferite zone ale lumii, unele chiar la Marea Neagra. De asemenea, in Polonia se discuta acum despre instalarea asa-numitului scut de securitate international al Americii. La un moment dat, pentru acest proiect, in carti s-au aflat atat Romania cat si Bulgaria. Unii politicieni romani, printre care si presedintele Basescu, au afirmat ca aceasta noua strategie globala va ridica nivelul de securitate in regiune, dar altii considera ca trupele si instalarea acestui scut antiracheta dimpotriva, vor amplifica in zona noastra pericolul terorist din Orientul Mijliociu. Ce credeti despre acest lucru?
In primul rand as vrea sa spun ca, in ultimii 15 ani, Romania a cooperat exceptional cu Statele Unite, iar contributia inginerilor si a specialistilor romani in diverse regiuni unde au existat tensiuni a fost foarte importanta, cruciala as spune. Mi-aduc aminte cu o reala placere de aportul trupelor de geniu ale Romaniei in Bosnia. Fara ei, fara dedicatia militarilor romani, situatia din Bosnia ar fi fost alta. Acum, angajamentele Romaniei sunt tot mai numeroase. Contributia Romaniei in Afganistan si Irak este impresionanta si nu contenim sa multumim Armatei Romane si Romaniei pentru efortul fiilor ei de a aduce pacea din aceste zone. Prezenta a mii de militari romani super-profesionisti in Irak, Afganistan si in Balcani este uimitoare. In acelasi timp, cred ca nu este nici un dubiu ca atunci cand esti prietenul Americii, asta iti aduce inamicii Americii in pragul usii. Depinde insa de partea romana si de ce crede ca este important. Ati vorbit de Marea Neagra... Dvs trebuie sa cantariti. Aceasta este o decizie care trebuie luata de natiunea romana suverana. Iar americanii vor fi foarte recunoscatori daca societatea romana va continua sa sprijine SUA.
Militarii Romaniei, parteneri profesionisti
Cred ca asa va fi, pentru ca toate sondajele de opinie arata o astfel de sustinere.
Ma bucur! In ce priveste repozitionarea trupelor: avem aproape 200.000 de soldati, puscasi marini, marinari s.a in Europa. Aproape toti cei care au servit in cadrul fortelor armate ale Statelor Unite au ajuns, la un moment dat, si in Europa. Unii in Italia, altii in Germania, Belgia, Olanda. Au ajuns astfel sa calatoreasca din ce in ce mai mult si sa vada locuri pe care nu le cunosteau inainte. Iar asta a reprezentat o experienta enorma pentru militarii americani. Acum, din motive intemeiate, nu mai avem nevoie de un numar atat de mare de forte militare americane in Europa asa cum aveam pe vremea Uniunii Sovietice. Este insa bine ca americanii continua sa mearga in alte tari. Iar eu sunt de acord cu ideea unui angajament mai mare in Romania, in Bulgaria sau in Georgia, din diferite motive. Ca si ratiunea vizitei mele aici. Am lucrat inainte cu soldatii romani, si le cunosc profesionalismul. Dar am dorit sa vad si aceasta tara, am vrut sa stiu Bucurestiul si altfel decat un punct pe harta. Cred ca, din punctul de vedere al Americii, problemele geopolitice sunt extrem de importante pentru anumite angajamente de viitor.
Gandeste global, actioneaza local
Revenind la regiunea Orientului Mijlociu, regiune foarte turbulenta de ani de zile, cum vedeti evolutia situatiilor din Israel, Irak, Iran sau Liban?
Indiferent de opiniile conform carora invadarea Irakului a fost o idee proasta sau una buna, in prezent, situatia este foarte dificila in aceasta tara. Recentul razboi din Liban duce la o continuare a confruntarii israeliano-palestiniene cu probleme politice in interiorul Israelului, cu probleme politice in interiorul Palestinei, cu probleme politice in interiorul guvernului libanez si in tot ce este asociat cu asta. Apoi, Iranul: daca ei au motivatii legitime de a aduce armele nucleare in joc, iar eu cred ca aceasta politica nu poate fi de ajutor. Insa nu poti privi acest intreg si nu poti gandi in termeni filozofici, in termeni ai unei vederi de ansamblu strategice, fara sa trebuiasca sa tratezi o anumita problema a regiunii, intr-o maniera specifica. Nu poate fi rezolvata situatia din Irak fara sa rezolvi si alte probleme din regiune, si nu poti imbunatati lucrurile din regiune fara sa faci asta si in Irak. E destul de complicat. Iranienii observa insa ca americanii sunt in Irak, sunt in Afganistan si se simt oarecum incercuiti. De aceea cred ca nu este nici pentru ei o situatie prea placuta. Cata vreme ai fost inclus pe o lista, fiind considerat un membru al "Axei Raului", te poate face sa te intrebi daca nu cumva tu esti urmatorul; ca ai putea fi urmatorul. Prin urmare, se afla numeroase chestiuni in joc care necesita masuri bine gandite. Statele Unite coopereaza insa tot mai mult cu Natiunile Unite si cu aliatii europeni in ceea ce priveste cazul Iranului, ca si cel al Irakului. Cat priveste Coreea de Nord si testul sau nuclear, as vrea sa imi explicati de ce doresc sa faca asa ceva. De ce cred ca este atat de important? Este alarmant!
Puteri importante ale lumii, in contra-balans cu SUA
Ma intreb daca nu cumva aceasta declaratie a liderului nord-coreean este legata de unele interese ale Chinei sau chiar ale Rusiei, cu dedicatie pentru Statele Unite. Poate ca aceasta mare organizatie, aflata in ascensiune, Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai, care implica China, Rusia, India, si unde Iranul este membru observator, vrea sa fie o organizatie in replica la NATO sau chiar la Statele Unite.
Consider ca exista temeri ale multor tari importante legate de puterea tot mai mare a Statelor Unite si de capacitatea SUA de a-si folosi aceasta putere. Nu este vorba numai de chestiunile militare, ci si de cele politice, precum si de cele economice. Deci nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca alte state, alte puteri importante cauta acum modalitati de a balansa aceasta putere. Dar ma indoiesc ca se folosesc de acest caz acum. Coreea de Nord vrea sa fie un actor independent, poate unul iresponsabil, dar independent. Iar cel mai mare potential pentru SUA, intr-un sens pozitiv, este de a trata cu China, cu Rusia, cu Coreea de Sud, cu Japonia, partile implicate in negocieri.
Credeti ca nu va fi o veste buna pentru Coreea de Sud faptul ca un sud-coreean ar putea fi numit la sefia ONU, in locul lui Kofi Annan...
Cred ca este o mare onoare pentru Coreea de Sud. Nu il cunosc pe domnul Ban Ki-moon, dar abia astept sa ne cunoastem. De altfel urmatoarea mea vizita va fi in Coreea de Sud. As spune ca a avea un sud-coreean la conducerea Organizatiei va fi un lucru pozitiv. Am un imens respect pentru Kofi Annan, alaturi de care am avut privilegiul sa lucrez in multe probleme internationale si sper ca noul conducator al ONU sa ii calce pe urme.
Probleme in America de Sud
Vorbind despre alte amenintari la adresa Statelor Unite, cred ca acestea risca, de asemenea, sa aiba un potential conflict in curtea din spate, cum se spune, mai exact in America de Sud. Aceasta tinand cont atat de declaratiile facute de presedintele Venezuelei si de legaturile sale cu structurile de stanga cat si de potentialul exploziv al specularii problemelor sociale si economice, inclusiv in Brazilia, acest gigant sud-american. Credeti ca stanga ar putea crea probleme Statelor Unite?
Sincer, nu m-as agita prea tare in cazul lui Hugo Chavez. Cunosc Venezuela foarte bine si cert este insa ca Chavez se afla acum intr-o pozitie avantajoasa pentru ca Venezuela vinde petrol, iar pretul este bun. El vorbeste cu vocea populatiei din tara sa si este apreciat. As spune ca problema reala legata de ceea ce spune referitor la SUA este ca trebuie sa il ascultam. Sa ascultam ce probleme are America Latina, cele privind echitatea sociala si cele legate de un echilibru mai bun intre oamenii obisnuiti si elitele din multe tari. Am calatorit foarte mult in America de Sud si am stat de vorba cu multi oameni. Pe unul dintre reprezentantii elitei oamenilor de afaceri l-am intrebat despre nivelul saraciei si despre cum pot trai unele persoane cu doar cativa dolari pe zi. El nu s-a aratat preocupat de acesta chestiune. Asta arata lipsa unei atentii vizavi de fenomenul saraciei, de inechitatea sociala, lucru care nu este sanatos. Iar Chavez vorbeste despre aceste lucruri si castiga mai departe popularitate cata vreme elitele vor continua sa ignore aceste probleme. Chavez are curajul sa vorbeasca despre aceste probleme. Ar trebui sa ascultam nu ce si cum o spune Chavez, ci sa observam problemele existente si sa le tratam cum trebuie. Iar daca vom face asta, vocea lui Chavez se va atenua pentru ca el nu beneficiaza de o putere politica sustinuta. A inceput o serie de programe in Venezuela, dar nu le poate sustine.
E ca in cazul unui articol de ziar. Primul lucru pe care il faci cand dai de un articol negativ este sa il citesti, pentru a vedea ce spune si de ce. Primul lucru pe care trebuie sa il faci cu cineva care te critica este sa asculti aceste critici si sa vezi daca sunt anumite chestiuni de care sa tii cont. Nu criticile in sine, ci problemele reale din spatele acestora.
Lumea si Romania in 2020
Care va fi programul vizitei dvs in Romania?
Am fost intrebat de Departamentul de Stat daca doresc sa vin in Romania pentru a conferentia la mai multe institute diplomatice sau colegii militare, pe teme care se refera la diverse probleme, de la reconstructia post-conflict, pana la subiecte legate de Irak, de Orientul Mijlociu sau de Kosovo. Singura mea intrebare a fost: cand pleaca avionul?! Mi-am dorit sa ajung aici, dupa cum v-am mai spus. Am venit aici ca persoana particulara. Desi biletul de avion a fost cumparat de guvernul american, eu nu sunt un angajat al acestuia. Sunt aici ca sa invat, pentru mine, mai multe despre Romania si sa cunosc romani si sa-i invat la randul meu ce stiu, sa impartasesc opiniile mele sa le ascult pe cele ale oamenilor de la Institutul Diplomatic, de la Colegiul Militar, ca si pe cele unor oficiali ai Guvernului roman. Acesta este programul meu.
Exista o carte faimoasa, scrisa de Alexandre Alder: "Raportul CIA: cum va arata lumea in 2020?". O parte importanta se refera bineinteles la terorism si evident, la SUA si la modul in care lumea se va dezvolta in urmatorii 14 ani. Ati recomanda Romaniei sa elaboreze astfel de strategii pentru viitor, pentru ca noi stam cam prost la acest capitol, privind crearea, dar si asumarea unor strategii viabile.
Cred ca este important sa avem oameni care se gandesc la viitor. Dar in acelasi timp este greu sa faci predictii. In 1986 ar fi fost imposibil sa imi imaginez ca zidul de la Berlin va cadea peste trei ani. Iar trei ani mai tarziu avea sa cada. Nu mi-as fi putut imagina o relatie amiabila a SUA cu Rusia, iar in 1996 soldatii rusi se aflau sub comanda mea, in Bosnia. Deci nu putem sti intotdeauna ce se va intampla. In acelasi timp cred ca este important, pentru guvern, pentru institutiile academice, sa priveasca spre viitor, sa defineasca tendinte. De exemplu, cred ca in urmatorul decceniu un impact deosebit asupra civilizatiei il va avea demografia. Ne confruntam in prezent cu fenomene precum radicalismul sau teroarea care au ca scop promovarea ideilor unor persoane, ideologiilor. Este o lume noua cu care ne confruntam fatis. De aceea, politicienii nostri sunt destul de confuzi. Este ca si cum cineva misca sarma pe care incerci sa iti mentii echilibrul, iar de cate ori te obisnuiesti cu vibratiile, schimba unda acestor vibratii. Este foarte dificil si foarte periculos. Daca nu e Georgia poate fi Cecenia, Kosovo, Iran sau Irak, poate Sudan. Referitor la situatia politica si strategia tarii dvs, trebuie sa tineti cont de provocarile politicienilor, ale liderilor guvernului si trebuie sa tratati problemele viitorului egal, indiferent de ce forte politice se afla la putere.
Romania are deja sefi noi in fruntea serviciilor secrete, intrucat Parlamentul a aprobat numirea acestora. Ambii sunt foarte tineri, au varste sub 40 de ani si ambii au studii facute in Statele Unite. Ce sfaturi le-ati da, in incheiere?
In primul rand: felicitari! Este necesar sa aiba si tenacitate si intelepciune. Poti avea una, nu automat si cealalta. Te poti stradui din plin, dar intelepciunea este greu de gasit. Daca vor avea pe primul loc in minte dezvoltarea securitatii si prosperitatea romanilor, va fi bine, sunt convins. Iata cum suna sfatul unui soldat batran: sa ai grija de soldatii tai, iar ei vor avea grija de tine. As vrea sa imi exprim acum si respectul pe care il am fata de romani si fata de militarii romani, care au o cauza comuna cu cea a Statelor Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.