Un roman, patru britanici, un filipinez si un indonezian, capturati de catre un grup de necunoscuti inarmati, in cursul serii de marti, in Nigeria, dintr-o locatie a companiilor internationale specializate in service petrolier "Ocean Engineering" si "SPARROW", aflata in localitatea Eket, se aflau, ieri, tot in mainile rapitorilor. Familiile, prietenii si colegii celor rapiti asteapta, din partea guvernelor tarilor lor, eforturi si rezultate concrete pentru recuperarea prizonierilor.
Conducerea Petroconsult, prin intermediul careia a plecat in Nigeria inginerul Emil Neagu, in varsta de 57 de ani, romanul rapit in complexul din Eket, a fost informata ca marile companii petroliere din aceasta tara vor "sa dea o riposta mai dura", refuzand tratativele cu rapitorii celor sapte muncitori. Petroconsult este o companie privata, care desfasoara activitati de inginerie, proiectare, consultanta tehnica, asistenta tehnica si servicii, marketing si comert, training, inspectii de calitate, furnizare de personal calificat pentru proiecte in strainatate - activitati privind sectorul industrial de petrol si gaze. Compania are birouri de reprezentantare in Germania, Libia, Kazakhstan si Nigeria. Petroconsult sustine ca nu are, deocamdata, nici o informatie legata de pretentiile materiale ale rapitorilor.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Romaniei, Corina Vintan, a anuntat ca negocierile in legatura cu rascumpararea pretinsa de rapitori pentru eliberarea prizonierului roman sunt purtate cu firma angajatoare, respectiv firma Petroconsult Ploiesti si cu companiile care utilizau serviciile acestora. MAE a afirmat, de asemenea, ca, joi, Emil Neagu era in stare buna, in "conditii de captivitate decente" si a precizat ca Ambasada Romaniei la Abuja nu este implicata direct in negocieri, dar primeste informatii despre starea romanului si evolutia situatiei de la companii, de la ambasadele altor tari ai caror cetateni au fost rapiti, de la Ministerul nigerian de Externe si de la politia nigeriana.
Conform publicatiei britanice The Daily Record, consultata de Mediafax, militantii din Delta Nigerului au cerut, in noaptea de joi spre vineri,ćo rascumparare de 21 de milioane de euro (cate 5,3 milioane pentru un captiv), in schimbul eliberarii celor patru muncitori britanici rapiti alaturi de inginerul roman, un malaysian si un indonezian, din complexul din Eket. (D.E.)