Parlamentul ungar i-a acordat, ieri dupa-amiaza, prim-ministrului Ferenc Gyurcsany, votul de incredere. Gyurcsany, a carui demisie este solicitata de fortele de dreapta, a cerut acest vot de incredere dupa infrangerea suferita la alegerile locale de
Parlamentul ungar i-a acordat, ieri dupa-amiaza, prim-ministrului Ferenc Gyurcsany, votul de incredere. Gyurcsany, a carui demisie este solicitata de fortele de dreapta, a cerut acest vot de incredere dupa infrangerea suferita la alegerile locale de duminica de coalitia socialist-liberala pe care o conduce. El nu s-a aruncat, la risc, in acest test in fata Legislativului, ci avand spatele perfect asigurat, intrucat avea de partea sa o confortabila majoritate parlamentara de 34 de locuri.
Inaintea votului, Gyurcsany a prezentat scuze in Parlament, pentru ca nu a infruntat mai devreme criza economica si pentru ca a "amagit alegatorii, facandu-i sa creada ca problemele se vor rezolva de la sine". O repliere strategica dupa ce, la17 septembrie, a fost data publicitatii o caseta audio, care atesta ca premierul socialist recunoscuse, clar, in fata colegilor de partid, ca a "mintit" cu privire la programul de austeritate care avea sa fie adoptat, pentru a castiga alegerile. Incidentul a declansat cea mai violenta serie de proteste stradale cu care s-a confruntat Ungaria dupa caderea comunismului in 1989, un scandal national de proportii, pe marginea caruia, atat Opozitia, cat si presedintele i-au cerut demisia. Pe de alta parte, in sedinta extraordinara de ieri, Gyurcsany a "dezmintit categoric" ca Guvernul sau a "falsificat date si a inselat deliberat cetatenii" si a reafirmat necesitatea continuarii reformelor.
In timp ce premierul se pregatea pentru testul in Parlament, sute de mii de sustinatori ai opozitiei de dreapta, grupati in formatiunea Fidesz, condusa de Viktor Orban, se indreptau spre Parlament, unde a fost organizat un urias miting de protest fata de Guvernul Ferenc Gyurcsany. De asemenea, fermierii nemultumiti au blocat mai multe drumuri pe teritoriul tarii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.