Prima oprire a Caravanei Presei Romanesti, plecate in cautarea diasporei romanesti din Europa a fost in Grecia, la Atena. In Grecia muncesc nici mai mult nici mai putin de 150 de mii de romani, dintre care un sfert nu au acte in regula. Jurnalistii romani au fost primiti la sediul Ambasadei Romaniei din Atena de catre ambasadorul George Ciamba, care, in cadrul unei conferinte de presa, a dat ocazia ziaristilor sa faca cunostinta cu mai multi romani din diaspora. Aici l-am intalnit pe profesorul arhitect Scarlat Arion (foto). Povestea sa este o veritabila pagina din istoria Romaniei, in familia acestuia figurand o serie de nume ilustre. Tatal sau, Radu Scarlat Arion, a fost Insarcinat cu afaceri al Romaniei in Grecia in dificila perioada 1941-1945, bunicul sau, C.C. Arion a fost ministru de Externe in Guvernul Marghiloman, iar Scarlat C. Arion a fost diplomat, deputat si senator al Romaniei. Profesorul isi aminteste cu nostalgie cum tatal sau ii povestea ca bunicul, la vremea sa, foarte demn si sobru, a ripostat indignat peste masura cand i s-a spus ca isi poate pune telefon in casa: "Cum?! Adica oricine vrea ma suna si mi se adreseaza?! Niciodata!". Dupa patru ani, senatorul si-a dat seama ca trebuie sa cedeze si sa se supuna vremurilor.
Profesorul Scarlat Arion a mai povestit cum steagul ambasadei Romaniei a fost si este steagul familiei sale si ca desi s-a nascut in Grecia, nu a uitat nici o clipa ca este roman.
Povestile romanilor din Grecia
Robert, din Zalau, are doar 25 de ani si a venit in Grecia in 1999. Povestea sa, chiar daca incompleta, este fascinanta. A venit in aceasta tara pe jos. Ne-a relatat ca pana in Grecia a facut nici mai mult nici mai putin de o luna. Au plecat 40 de oameni din Romania, si aici nu au ajuns decat trei. Restul ori au facut cale intoarsa, ori au fost prinsi de Politie.
A incercat sa se descurce cum a putut. Initial a fost zugrav, apoi electrician, dupa care a reusit sa lucreze la diverse banci, ca tehnician IT, iar in prezent, dupa sapte ani, lucreaza la un cabinet de avocatura. Robert nu vorbeste prea mult, spune ce are de spus la obiect, iar partile neplacute ale povestii sale evita sa si le mai aminteasca.
Rares Claudiu Constantin are si el 29 de ani, si este in Grecia de zece ani. Lucreaza in constructii, a venit in Grecia fara acte, pe cont propriu, afland de la un prieten ca "e bine la greci". A muncit o vreme la negru, in agricultura, acte reusind sa obtina in 1998. Ne povesteste ca romanii nu sunt deloc uniti, "se pizmuiesc" si ca - desi este foarte greu - nu s-ar intoarce in Romania sa munceasca pentru ca de bine de rau, desi conditiile sunt mult mai grele ca in tara, aici castiga mult mai bine. Dupa zece ani de munca, avand si acte in regula, el povesteste ca acum poate castiga si 2500 de euro lunar, iar inainte, la negru, castiga cam 1200.
Nici unul dintre romanii intervievati nu s-a ferit sa-si spuna povestea, insa numai ei stiu ce amanunte au "scapat" relatarilor, ce compromisuri sau ce greutati pe care nu mai doresc sa le spuna nimanui. Ca povesti, suna interesant si uneori chiar mobilizator, incurajator, insa poate ca uneori, realitatea este ceva mai departe sau mult mai dura. (M. BICA)