Cu mult inainte ca oamenii sa fie lansati in spatiu, un numar mare de animale a fost folosit pentru investigarea efectelor biologice ale calatoriei in spatiul cosmic. Primele zboruri in spatiu pe care SUA le-au realizat cu ajutorul maimutelor au

Cu mult inainte ca oamenii sa fie lansati in spatiu, un numar mare de animale a fost folosit pentru investigarea efectelor biologice ale calatoriei in spatiul cosmic.

Primele zboruri in spatiu pe care SUA le-au realizat cu ajutorul maimutelor au fost intreprinse intre 1948 si 1961. Franta a lansat doua maimute abia in 1967, in timp ce rusii au executat zboruri cu animale la bord abia in 1983, majoritatea maimutelor fiind anesteziate inainte de zborul propriu-zis.
Pana la acea ora, 32 de maimute au fost trimise in spatiu, fiecare cu o misiune speciala. Multe dintre ""rezerve"" au fost incluse in antrenamentele de rigoare, dar n-au zburat niciodata. Americanii s-au folosit de mai multe specii de primate, dintre care amintim ""rhesus"", ""cynomolgus"", maimuta-veverita sau macaci filipinezi.

GENERATII. Prima maimuta astronaut a fost Albert, care a fost lansata in spatiu la 11 iunie 1948 cu o racheta V2. Din nefericire, Albert a murit in timpul zborului din cauza insuficientei respiratorii. O generatie numeroasa de Alberti a zburat in spatiu. Albert II a murit la impact, Albert III si-a gasit sfarsitul in 1949, intr-o explozie la 10,7 km altitudine, iar Albert IV a fost ultima maimuta care a zburat pe V2, dar care nu a supravietuit.

Dupa proiectul V2, expertii au folosit maimute pe rachete Aerobee. Nici de data asta rezultatul nu a fost unul fericit, intrucat primatele nu au supravietuit, chiar daca au reusit sa ajunga din nou pe Pamant. Abrek si Bion au fost primele maimute rhesus trimise de rusi in spatiu pe rachete Bion 6.

Ham, astronautul


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.