S-au cunoscut in copilarie. Cand Mihail Kogalniceanu avea 7 ani, iar Vasile Alecsandri, 5 ani. Cu trecerea anilor s-au imprietenit, iar distanta nu i-a indepartat. Prietenia este un dar nepretuit, se castiga in timp si poate disparea intr-o secu

S-au cunoscut in copilarie. Cand Mihail Kogalniceanu avea 7 ani, iar Vasile Alecsandri, 5 ani. Cu trecerea anilor s-au imprietenit, iar distanta nu i-a indepartat.

Prietenia este un dar nepretuit, se castiga in timp si poate disparea intr-o secunda daca nu esti precaut. Iti este prieten acea persoana de care te simti legat printr-o afectiune deosebita, bazata pe incredere si stima reciproca, pe idei sau principii comune. Kogalniceanu si Alecsandri si-au petrecut copilaria impreuna. Casa Vornicului Alecsandri, tatal viitorului poet, isi deschisese portile pentru calugarul maramuresean Gherman, cel care a fost dascal pentru o serie de copiii. Printre acestia se numara si Kogalniceanu: ""Acesta venea in toate zilele imbracat in anteriu de cutnie si purtand un islic de piele de miel sura"".

NE OPRIM IN ANUL 1834. La 3 august, spatarul Vasile Alecsandri ii scria fiului sau: ""In graba ari sa vii acolo, sau aproapi de Paris, beizadelele lui Voda si alti copii, intre cari este si copiii dumisale agai Kogalniceanu"". Era vorba despre Mihail Kogalniceanu, care a fost trimis pentru studii la Colegiul din Lun...ville, de catre domnitorul de pe atunci al Moldovei, Mihail Sturdza, impreuna cu beizadelele Dimitrie si Grigore Sturdza. De aici a intretinut o intensa corespondenta cu cei din tara si cu cei aflati la Paris, la studii, printre care si Vasile Alecsandri, vechi prieten din pensionul din Iasi al lui Victor Cu...nin. Viata de pension la institut a fost descrisa de Vasile Alecsandri nu cu multa placere: memorizare multa, ""recitiri in gura mare"" si ""inchis in sala de studiu, ghemuit pe un pupitru si condamnat a invata pe de rost verburi franceze, germane si grecesti"".

PARIS. Fermecat de cladirile care se gasesc in capitala Frantei, dar si de limba, Alecsandri ""a cazut"" in admiratie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.