Institutul Cervantes din Bucuresti, in colaborare cu Academia de Arte si Stiinte Cinematografice din Spania (institutia care acorda anual, tuturor categoriilor profesionale implicate in realizarea unui film, prestigioasele Premii Goya) si cu Institutul pentru Cinematografie si Arte Vizuale (ICAA) prezinta, in perioada 9-12 octombrie, la Cinematograful Studio din Capitala, o selectie de filme carora, in anii trecuti li s-a acordat Premiul Goya, categoria "Cel mai bun film".
Seria proiectiilor va incepe luni (9 octombrie), la orele 19.00, cu "Los lunes al sol" (2002), regia: Fernando León de Aranoa - o poveste despre prezente si absente, despre carapace si fragilitate, despre sperante nerostite si tandrete.
Programul Zilelor Filmului Spaniol continua astfel: * marti (10 octombrie) - orele 18.00, "Dias contados" (1994), regia: Imanol Uribe - doua povesti care se intalnesc prin intermediul celor doi protagonisti, pe de o parte un membru al unei grupari ETA din Madrid care trece drept fotograf pentru a putea organiza un atentat chiar in sediul comisariatului de politie din capitala spaniola, pe de alta parte o tanara drogata care se prostitueaza ca sa obtina bani pentru droguri si al carei logodnic urmeaza sa iasa din inchisoare; orele 20.15, "El bola" (2000), regia: Achero Manas - "El Bola" este un baiat care traieste intr-un mediu sordid si violent. Sosirea unui nou coleg la scoala ii ofera si posibilitatea de a cunoaste o realitate familiala complet diferita; * miercuri (11 octombrie) - orele 18.00, "La buena estrella" (1997), regia: Ricardo Franco - Dupa ce duce o viata marcata de autoizolare, Rafael, macelar de profesie, decide sa renunte la a trai singur dupa ce o intalneste pe Marina; orele 20.15, "Nadie hablar· de nosotras cuando hayamos muerto" (1995), regia: Agustin Diaz Yanes - Gloria Duque, spaniola de origine, este martora mortii a doi politisti ucisi de doi gangsteri in Mexic. Unul dintre politisti ii da inainte sa moara o agenda cu adresele multor locuri din lume folosite de bandele de gangsteri pentru spalarea banilor; * joi (12 octombrie) - orele 18.00, "Todo sobre mi madre" (1999), Regia: Pedro Almodóvar - Manuela este infirmiera in cadrul Organizatiei Nationale pentru Transplant. Fiul ei isi pierde viata intr-un accident. Cu putin inainte de moarte, fiul tocmai terminase de scris o carte intitulata "Totul despre mama" in care-si exprima tristetea de a nu-si fi cunoscut niciodata tatal, pe care il credea mort; orele 20.15, "Tesis" (1996), regia: Alejandro Amen·bar - Angela a absolvit studiile de Stiintele Comunicarii si pregateste o lucrare despre violenta in audiovizual. Indrumatorul de lucrare, Figueroa, ii promite sa-i aduca material, in timp ce un alt prieten de-al ei, Chema, o invita sa vada impreuna filme "gore" si pornografice. Figueroa descopera in videooteca facultatii o sectie cu sute de benzi video si la putin timp dupa aceea moare. Biletele se pun in vanzare la Cinematograful Studio, azi, fiind, de asemenea, disponibile abonamente pentru patru spectacole. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucuresti si al Uniunii Cineastilor din Romania. (L.D.)