Provizoratul la conducerea SRI si SIE a luat sfarsit, ieri, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a instalat in functii pe George Maior si Claudiu Saftoiu. In opinia sefului statului, Romania va beneficia de o garnitura noua de oameni de decizie.
Provizoratul la conducerea SRI si SIE a luat sfarsit, ieri, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a instalat in functii pe George Maior si Claudiu Saftoiu. In opinia sefului statului, Romania va beneficia de o garnitura noua de oameni de decizie. Ramane de vazut cum se vor descurca cei doi proaspeti directori la carma principalelor servicii de informatii si cum vor fi canalizate catre institutiile statului informatiile pe care cele doua servicii le vor obtine. Singurul serviciu secret care nu are inca sef este celebrul "doi si un sfert", unde premierul Tariceanu nu e de acord cu propunerea facuta de ministrul Blaga de a-l instala in postul de director al DGIPI pe Alexandru Boer. (D.D.)
Saftoiou are sarcina sa demilitarizeze spionajul romanesc
Traian Basescu a anuntat, ieri, dupa instalarea lui Claudiu Saftoiu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe ca acest serviciu va fi primul care se va demilitariza. "SIE va schimba haina militara si va trece pe o solutie civila, cu personal civil", a spus Basescu, precizand ca acest proces nu va afecta drepturile angajatilor acestei institutii. Seful statului a declarat ca SIE trebuie sa beneficieze, in scurta vreme, de o legislatie care sa-i permita sa-si indeplineasca misiunile. In opinia sa, baza legala va consolida statutul de "partener puternic, viabil, credibil" al SIE in colaborarile cu serviciile partenere.
Gheorghe Fulga, fostul director al SIE, a precizat ca institutia pe care a condus-o este un serviciu de informatii de elita si ca eventualele erori vor fi remediate. El a aratat ca a avut o "colaborare excelenta" cu presedintele Traian Basescu, seful statului intelegand "exact" stadiul la care a ajuns SIE in procesul de modernizare. Fulga a declarat ca inlocuitorul sau, Claudiu Saftoiu, a participat in diverse momente la activitatile serviciului, fiind astfel familiarizat cu domeniul pe care il va gestiona. Intrebat, ulterior, in ce momente a luat parte la activitatea Serviciului de Informatii Externe, Saftoiu a precizat ca este vorba de momentul rapirii jurnalistilor din Irak.
Fostul director al SIE a mai spus ca procesul de reformare al SIE a traversat mai multe etape, care au inceput din anii '90, cand serviciul trebuia credibilizat si a ajuns in prezent la momentul "complementaritatii actionale interne si externe".
Claudiu SAFTOIU (Mircea PAUN - ZIUA FOTO) Noul director SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat, dupa ceremonia de investire in functie, ca va veni la serviciu ca la o a doua casa, in care doreste sa fie armonie si intelegere, si a dat asigurari ca, in activitatea institutiei, "neutralitatea politica va fi absoluta". "Voi veni la SIE ca la o a doua casa. Va asigur ca SIE va reprezenta Romania cu succes in operatiunile importante alaturi de serviciile aliate", a spus Claudiu Saftoiu. Noul director a precizat ca activitatea SIE va fi caracterizata de neutralitate politica "absoluta" si a dat asigurari ca el nu se va schimba, ci va ramane acelasi.
Dosarul comercial "Dunarea" a fost desecretizat complet
Referitor la desecretizarea Dosarului "Dunarea", seful statului a precizat ca, in ceea ce priveste partea comerciala, toate cele 680 de dosare, cu mai multe volume fiecare, se afla predate la Arhivele Statului si nu sunt secretizate. "Oricine are acces in aceste dosare. Din Dunarea-comercial nimic nu este secretizat". Intrebat daca exista si daca se va desecretiza alta parte din Dosarul "Dunarea", Traian Basescu a spus ca se va desecretiza tot ceea ce face obiectul legii CNSAS. "Daca nu face obiectul acestei legi, nu va fi desecretizat. Nu stiu, cei care verifica dosarele, CNSAS cu comisia mixta SIE, trebuie sa constate daca este in zona de activitate a CNSAS. Dar sa nu se astepte nimeni ca actuala conducere politica a Romaniei va trada interesul national", a adaugat seful statului.
Traian Basescu a subliniat ca Serviciul de Informatii Externe, ca si Serviciul Roman de Informatii, trebuie sa finalizeze pana la sfarsitul anului in curs predarea dosarelor care tin de obiectul de activitate al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii. (Doru DRAGOMIR)
Gusa cere verificarea activitatii UDMR
Liderul PIN Cozmin Gusa solicita noilor directori ai SRI si SIE sa verifice activitatea UDMR si masura in care aceasta se desfasoara conform Constitutiei Romaniei. Potrivit lui Gusa, "statutul UDMR contine prevederi de natura anticonstitutionala, cum ar fi obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, ceea ce contravine Constitutiei Romaniei". "A venit timpul sa se termine si in Romania cu organizarea politica pe criterii etnice, noi am votat noii directori ai SRI si SIE pentru profesionalismul lor, iar ei trebuie sa ne raspunda la aceasta problema presanta", a afirmat ieri liderul PIN, potrivit Rompres. El a mai spus ca reactiile ultranationaliste ale UDMR se datoreaza "crizei in care se afla acest partid si riscului de a nu mai intra in Parlament". (R.P.)
Sfaturile lui Bogdan Olteanu
Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu le-a trimis ieri o scrisoare deschisa noilor sefi ai SRI si SIE, George Maior si Claudiu Saftoiu, in care ii indemna sa clarifice problema ofiterilor infiltrati in presa si a necesitatii reformarii serviciile secrete. "Va revine de astazi inainte, in mod direct, responsabilitatea pentru realizarea reformei democratice profunde a Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului de Informatii Externe. Sunteti obligati, la aceasta, nu numai de angajamentele pe care le-ati enuntat, ci in primul rand de asteptarile societatii civile, ale cetatenilor, ale institutiilor democratice ale statului", se arata in scrisoarea lui Olteanu.
In ultimele luni au aparut prea multe si grave disfunctionalitati in activitatea serviciilor secrete. Amintesc, cu titlu de exemplu, problema neelucidata a prezentei ofiterilor acoperiti in presa si sindicate, dar si speculatiile privind existenta acestora in randul parlamentarilor. Eliminarea acestor practici constituie un prim pas al procesului de reforma", a declarat presedintele Camerei spunand ca serviciile trebuie sa se debaraseze de practicile fostei Securitati.
El i-a mai indemnat pe noii sefi ai serviciilor sa asigure un anumit grad de transparenta in domeniul acestor parghii informationale. (R.G.)
Un singur securist in SRI
Traian Basescu a tinut sa anunte, la investirea noului director al SRI, ca detine o informatie "neverificata", dar care s-ar putea verifica in zilele urmatoare, conform careia in SRI nu mai exista nici un ofiter al Directiei I a fostei Securitati, ci doar un singur ofiter al Directiei a VI-a. "O informatie neverificata, dar care in urmatoarele zile s-ar putea verifica: azi in SRI nu mai exista nici un fost ofiter al Directiei I si mai exista un singur ofiter al Directiei a VI-a", a spus Basescu, adaugand ca si acesta isi va depune, probabil, in curand cererea de iesire la pensie. "A fost un efort, nu jucarie", a adaugat seful statului. Seful statului a explicat faptul ca optiunea sa pentru noul director SRI se datoreaza nu doar pregatirii, ci si varstei acestuia. Basescu a amintit ca in aceasta saptamana a avut loc numirea in trei posturi extrem de importante - seful SRI, seful SIE, respectiv Procuror General - a unor persoane foarte tinere, a caror varsta nu semnifica altceva decat existenta unei noi generatii de oameni, cu raspunderi foarte mari, ce marcheaza trecerea a 16 ani de la Revolutia din 1989. Cat despre activitatea desfasurata in procesul de reformare a SRI de fostul director Radu Timofte, presedintele a spus ca aceasta a fost satisfacatoare. Basescu a aratat ca principalul obiectiv al SRI este sa se desprinda de imaginea de continuator al fostei Securitati. "Serviciul Roman de Informatii este un serviciu cu alte misiuni decat fosta Securitate, un serviciu care foloseste alti oameni decat cei ai fostei Securitati si un serviciu care are ca principala misiune apararea cetatenilor Romaniei si a interesului national si nu mentinerea unei dictaturi, cum a avut Securitatea ca principal obiectiv", a afirmat seful statului, subliniind ca, in prezent, nu se mai poate face comparatie intre SRI si fosta Securitate. "Stiu ca asta nu place unora, care altfel nu au ce sa puna pe prima pagina sau sa vina la televizor sa spuna Securitate in loc de SRI", a adaugat Basescu. El a mentionat ca se asteapta ca SRI sa-si onoreze angajamentul luat in Consiliul Superior de Aparare al Tarii de a finaliza procesul de predare a dosarelor catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii pana la 31 decembrie 2006.
Timofte si neutralitatea politica
Fostul director al SRI, Radu Timofte, a insistat ca "trebuie sa fie adoptate legile sigurantei in Parlament, disputele politice trebuie lasate la o parte si trebuie sa dam acestor oameni cadrul legislativ ca sa-si desfasoara activitatea". El a precizat ca nu li se pot cere cadrelor SRI informatii fara a li se oferi in schimb un cadru legislativ adecvat. "Societatea se schimba, noi ramanem fara legi si riscam sa cumparam informatii la un pret mai mare", a spus Timofte. Noul director al SRI, George Maior, a precizat ca este constient de responsabilitatea ce ii revine si ca doreste continuarea reformei institutiei incepute sub directoratul lui Radu Timofte. El a amintit ca in calitate de parlamentar "a depus eforturi" pentru reglementarea activitatii cadrelor SRI si, pe de alta parte, a subliniat importanta ideii de neutralitate politica "concreta" in activitatea Serviciului.
PNL: "O insulta la adresa Aliantei"
Pe de alta parte, deputatul PNL Cristian Busoi a declarat ca decizia lui Traian Basescu de a nominaliza un senator PSD la sefia SRI este o insulta la adresa electoratului Aliantei D.A., electorat care a votat pentru indepartarea PSD de la guvernare. "Prelungirea mandatului PSD-ist la conducerea SRI contravine tuturor declaratiilor domnului Traian Basescu din campania electorala. De altfel, ne este mai usor sa intelegem astazi de ce domnul presedinte i-a pastrat in functii timp de un an si jumatate pe Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Ilie Botos, oameni de mare incredere ai PSD", a spus Busoi. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.