Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a declarat ca va fi schimbata strategia privind reabilitarea infrastructurii, drumurile nationale urmand sa fie date in intretinere prin licitatie, in urma unor contracte pe 10 a
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a declarat ca va fi schimbata strategia privind reabilitarea infrastructurii, drumurile nationale urmand sa fie date in intretinere prin licitatie, in urma unor contracte pe 10 ani, iar autostrazile pe o perioada de 30 de ani. Potrivit ministrului, autostrazile trebuie sa fie construite in regim de parteneriat public-privat, pentru ca in nici o tara din lume finantarea nu este facuta exclusiv din bugetul statului. "Cine vrea sa circule pe autostrada trebuie sa plateasca o taxa echivalenta cu 5-6 euro/100 de kilometri. Cine nu are acesti bani poate sa mearga pe drumurile nationale gratis, ca pensionarii, iar cine vrea mai repede o ia pe autostrada si plateste taxa", a declarat ministrul. Facand un calcul, el a spus ca "doi euro se economisesc la benzina, un euro pe timp, un euro pe piese de schimb, si un altul pe accidente zilnic".
Dat fiind faptul ca declaratia ministrului Radu Berceanu nu a fost extrem de clara, nefacand nici o referire la autostrazile deja existente in Romania - Bucuresti-Pitesti (A1) sau Bucuresti-Constanta (A2) - ieri, seful Biroului de Presa din cadrul MTCT a adus o serie de lamuriri.
Potrivit lui Adrian Ionescu, introducerea taxei de autostrada - ce reprezinta de fapt plata pentru serviciul de utilizare a drumului - este in momentul de fata doar o posibilitate aflata in analiza ministerului. Deocamdata, autoritatile nu vor percepe taxe pentru utilizarea A1 sau A2.
Secretarul de stat din MTCT, Constantin Dascalu a completat ca, "momentan nu exista proiecte de impunere a unei taxe pe autostrazile existente, chiar daca exista posibilitatea instituirii unor sisteme de taxare", a spus Constantin Dascalu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.