Ieri s-au implinit 123 de ani de cand s-a pus prima piatra de temelie la construirea Castelului Peles. In anul 1873, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, venit pe tronul Romaniei in 1866, incepea construirea Castelului Peles la Sinaia (localit

Ieri s-au implinit 123 de ani de cand s-a pus prima piatra de temelie la construirea Castelului Peles.

In anul 1873, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, venit pe tronul Romaniei in 1866, incepea construirea Castelului Peles la Sinaia (localitate care la acea data se numea Podul Neagului), pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse. Locul salbatic, dar in acelasi timp pitoresc, l-a atras probabil pe Carol.

In 1872, domnitorul isi cumpara terenul (1.000 de pogoane) si ii solicita arhitectului Wilhelm Doderer sa se ocupe de realizarea planurilor pentru viitoarea resedinta.

MONUMENT. Castelul a fost realizat in stilul Renasterii germane dupa planurile arhitectului Liman. Vizitat de turisti din intreaga lume, Pelesul reprezinta un important reper turistic din zona Valea Prahovei. Cea mai insemnata relatare despre Castelul Peles ii apartine scriitorului italian Angelo de Gubernatis (1840-1913), care sosit la Sinaia in anul 1898, invitat de familia regala, marturisea: ""Castelul Peles nu este numai un loc placut in timpul verii; el a fost conceput si ca un monument national, menit sa pastreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce explica stilul simplu si maiestuos"".

Alteta Sa, Principele Radu de Hohenzollern declara ieri pentru RADOR: ""Sa ne gandim putin la Castelul Peles ca la un fel de premonitie europeana a lui Carol I"".

CELEBRU. Vizitat de turisti din intreaga lume, Pelesul reprezinta un important reper turistic din zona Valea Prahovei


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.